CELE TREI LAVRE monahale ortodoxe principale ale Ucrainei se opun autocefaliei

Stareții și viețuitorii celor trei lavre ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene se declară categoric împotriva autocefalei. Acest lucru a fost spus de Mitropolitul Arsenie de Sviatogorsk, pe 24 septembrie 2018, în predica sa duminicală, în Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Lavra Sviatogorsk, care a sărbătorit Soborul sfinților săi.

„Primatul Bisericii noastre și Episcopul Pavel, stareț al Lavrei Kievului, cu comunitatea monahală, Episcopul Vladimir, superior al Lavrei Poceaev cu comunitatea monahală, noi cu comunitatea noastră monahală și clericii noștri, în unanimitate, ne opunem categoric autocefaliei”, a spus Mitropolitul Arsenie.

După cum a menționat Ierarhul, referindu-se la evenimentele recente inițiate de Președintele Poroșenko în vederea creării unei singure Biserici Ortodoxe locale în Ucraina, “singurul lucru care trebuie să se schimbe în omul modern, inclusiv între politicieni, este viața unui păcătos, pentru a duce o viață dreaptă”.

Conducătorii, a sugerat Mitropolitul Arsenie, trebuie să aibă grijă de responsabilitățile lor directe, lăsându-l pe Mitropolitul Onufrie să rezolve treburile Bisericii, pe arhipăstori si clerici, instituiți să păstorească turma lui Hristos.

Credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitul Arsenie le-a dorit curaj în apărarea adevărului și a structurii canonice a Bisericii-mamă [Biserica Ortodoxă a Ucrainei, de sub Patriarhia Moscovei].

„Pentru că predecesorii noștri, pentru a face acest lucru, au trecut prin muncă forțată, închisori, execuții… Ei s-au rugat în ascuns, s-au căsătorit în ascuns, uneori au sărbătorit în ascuns, atunci când nu existau biserici, când au fost distruse și închise, dar au făcut ca această Sfântă Ortodoxie să fie păstrată până în ziua de azi. Fie ca Dumnezeu, frați și surori, să ne ajute să păstrăm Ortodoxia în puritate, urmând exemplul lor”, a concluzionat Mitropolitul Arsenie.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

după un raport al publicatiei Pravlife

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.