Apel comun al Primaților Bisericilor Ortodoxe a Alexandriei și Poloniei privind situația Ortodoxiei în Ucraina

Pe 19 septembrie 2018, Patriarhul Alexandriei și al Întregii Africi, Teodor al II-lea, la invitația Mitropolitului Varșoviei și al Întregii Polonii, s-a aflat într-o vizită oficială în Biserica Ortodoxă din Polonia.

Pe 21 septembrie, la Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, cei doi ierarhi au lansat un apel comun către întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe locale și plinătatea Sfintei Ortodoxii. Redăm mai jos textul integral al apelului – în traducerea noastră – oferit de pagina Agenției grecești Romfea, pe care se află publicate și fotografii cu textul scris si semnat al respectivului apel:

„Noi, întâistătătorii a două Biserici locale, care se întâlnesc pe teritoriul polonez, conștienți de responsabilitatea pentru viața Sfintei Ortodoxii în lumea contemporană, pacea, unitatea și ordinea dogmatică și canonică, și față de încercările pe care Ortodoxia le experimentează astăzi în Ucraina – într-un spirit de iubire frățească – facem apel la toți cei care depind de eliminarea neînțelegerilor ecleziale în ceea ce privește obținerea autocefaliei Bisericii din Ucraina: faceți tot ceea ce stă în puterea voastră, să evitați conflictul asupra acestei chestiuni, pentru a instala ordinea eclezială pe teritoriul ucrainean.

Oficiind Dumnezeiasca Liturghie la Sărbătoarea Nașterii Fecioarei Maria, ne rugăm pentru unitatea și pacea națiunii ucrainene. În același timp, transmitem salutările noastre frățești întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe locale și plinătății Sfintei Ortodoxii”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.