ALTE CONTRADICȚII apărute. Patriarhul Bartolomeu promite să acorde autocefalie Ucrainei în curând

Adresându-se Consulului General din Istanbul, la sfârșitul Sfintei Liturghii de duminică, în Biserica Sfântul Foca din Constantinopol, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a promis să acorde în curând autocefalie noii Biserici a Ucrainei.

O înregistrare video a discursului patriarhal a fost postat pe pagina de Facebook a Patriarhiei Ecumenice și poate fi accesat din pagina de internet Lacasuri ortodoxedestinată acestui articol, dând click pe link-ul aferent.

Patriarhul s-a mai adresat, de asemenea, unui teolog ceh, care a participat la Sfânta Liturghie, spunând că Biserica Cehiei și a Slovaciei este cea mai recentă Biserică autocefală căreia Patriarhia de Constantinopol i-a acordat autocefalie în 1998. Această Biserică, potrivit Patriarhului, se află acum “sub iubirea și protecția Patriarhiei noastre”.

Un articol publicat pe această temă de revista franțuzească Ortodoxie, amintește că, în anul 1951, Biserica Ortodoxă Rusă acordase, de asemenea, autocefalie Bisericii din Cehoslovacia, care a fost recunoscută de Patriarhia Ecumenică în 1998. În 2014, Patriarhia Constantinopolului a refuzat, însă, să-l recunoască pe Mitropolitul Rostislav ca șef al Bisericii Cehiei și Slovaciei, deși fusese ales în mod canonic. După demisia Mitropolitului Krystof, Sfântul Sinod al Bisericii Cehe i-a acordat Episcopului Ioachim de Hodonin votul său, pentru a deveni noul primat. Conform statutului acelei Biserici, Sinodul (Consiliul) local al Bisericii Cehe, și anume structura sa supremă în pronunțare, l-a ales pe Mitropolit Rostislav, nu pe Episcopul Ioachim, cu o majoritate absolută.

Revenind la adresarea Patriarhului Ecumenic, Sanctitatea Sa a mai adăugat: “Acum, a venit rândul Ucrainei; ea va primi în curând statutul de autocefalie, sper, în ciuda opoziției existente, și asta se va întâmpla pentru că are de partea sa dreptatea”.

Patriarhul a subliniat, de asemenea, că Biserica din Constantinopol nu se teme de amenințări „am spus recent, într-o predică, faptul că Patriarhia Ecumenică nu a amenințat, și nici nu îi este frică de amenințări, dar își desfășoară de fiecare dată misiunea conform sfintelor canoane”.

Același articol din paginile Orthodoxie mai face referire, imediat după rândurile de mai sus, și la un interviu recent al Ierarhului Constantinopolului, Arhiepiscopul Iov (Getcha) – vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe – care, acuzând Patriarhia din Moscova că face amenințări apelând la un “abuz fața de Euharistie”, spunea că „o comuniune euharistică nu poate înceta decât din motive importante, dogmatice, și nu din capricii”. Cu toate acestea, revista de mai sus amintește, citând publicația Orthodox Christianity, că pe 30 aprilie 2004, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului anunța ruperea comuniunii euharistice cu Arhiepiscopul Christodoulos, Primat al Bisericii Ortodoxe a Greciei – o decizie fără precedent – pur si simplu ca rezultat al unei lungi dispute între cele două Biserici asupra jurisdicției lor asupra eparhiilor din nordul Greciei, și nu pornind de la chestiuni de ordin dogmatic.

Tot în recentul discurs, Patriarhul Ecumenic a adăugat că drepturile la care se face referire în Ucraina, au fost acordate de Sinoadele Ecumenice, și vor fi aplicate și „în cazul Ucrainei, ca oriunde în altă parte, dacă este necesar“. Se știe,însă, că “Biserica Ortodoxă Macedoneană” schismatică, parte a teriotiului canonic al Bisericii Ortodoxe Sârbe, a apelat, de asemenea, la Patriarhia Ecumenică pentru autocefalie. Potrivit Patriarhului Bartolomeu, “Biserica Macedoniei” nu are dreptul la autocefalie din cauza numelui ei. Sanctitatea Sa a declarat că nu-i va acorda autocefalie, atâta timp cât folosește numele “Macedonia” sau un derivat al acestui nume [vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe] – mai amintește raportul Orthodoxie, care citează Orthodox Christianity.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.