Sesiune extraordinară a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, privind trimiterea de exarhi ai Constantinopolului la Kiev

În ziua de 14 septembrie 2018, la reședința patriarhală și sinodală din Mănăstirea Sfântul Daniel din Moscova, a avut loc o sesiune extraordinară a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Membrii permanenți ai Sfântului Sinod sunt: ​​Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Onufrie; Mitropolitul Iuvenalie de Krutitsa și Kolomna; Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, Vladimir: Mitropolitul Alexandru de Astana și Kazahstan, șef al districtului mitropolitan al Republicii Khazastan; Mitropolitul Vincețiu de Tashkent și Uzbekistan, șef al districtului mitropolitan al Asiei Centrale; Mitropolitul Varsanufie de Sankt Petersburg și Ladoga, cancelar al Patriarhiei Moscovei; Mitropolitul Pavel de Minsk și Zaslava, exarh patriarhal al întregii Belarusii; Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președintele Departamentului Problemelor Externe al Patriarhiei Moscovei.

Au fost invitați la sesiunea de iarnă a Sfântului Sinod (septembrie-februarie): Mitropolitul Luca de Zaporozhye și Melitopol; Mitropolitul Serghei de Barnaul și Altai; Episcopul Lazăr de Narva și Pritchudsk; Episcopul Veniamin de Rybinsk și Danilov; Episcopul Nicolae de Nakhodka și Preobrazhensk.

Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Chiril, a ținut discursul de deschidere.

“Astăzi, există doar o singură chestiune pe ordinea de zi, referitoare la punerea în aplicare a deciziei Patriarhiei de Constantinopol de a trimite în Ucraina așa-ziși exarhi. Pe 8 septembrie, Sinodul nostru a făcut deja o declarație cu privire la decizia adoptată de Sinodul de la Constantinopol de a trimite astfel de reprezentanți, iar acum avem informații fiabile că au sosit în Ucraina și au început să lucreze” a declarat, la deschiderea sesiunii, Patriarhul Chiril.

Din motive de sănătate, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine, Onufrie, nu a putut fi prezent la sesiune. A fost organizată o conferință video, în cadrul căreia Mitropolitul Onufrie le-a comunicat membrilor Sinodului situația care rezultă din numirea în Ucraina a ierarhilor Patriarhiei de Constantinopol.

”Într-adevăr, cei doi așa-zisi exarhi ai Patriarhiei de Constantinopol au sosit în Ucraina”, a confirmat Mitropolitul Onufrie. „Unul este numit pentru a conduce procesul de negociere cu așa-numitul Patriarh Filaret, celălalt cu ‘Mitropolitul’ Macarie, liderul ‘Bisericii Ucrainene Ortodoxe Autocefale’. Noi nu i-am întâlnit [pe exarhi] și nu intenționăm să ne întâlnim, pentru că au venit aici fără binecuvântarea noastră. Ca reprezentanți ai Bisericii canonice din Ucraina, nu vom comunica cu ei și, în ceea ce privește evoluția evenimentelor, o vom urmări”, a adăugat Mitropolitul Onufrie.

Pe baza comunicării Mitropolitului Onufrie, membrii Sinodului au adoptat în aceeași zi decizii pe tema respectivă. Salutându-l pe Preafericitul Părinte Mitropolit Onofrie, Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill și-a exprimat speranța că ierarhia Bisericii Ortodoxe din Ucraina „va continua pe singura cale dreaptă – să-și îndeplinească lucrarea sa conform canoanelor Bisericii Ortodoxe”.

„Ceea ce se întâmplă prin trimiterea așa-numiților exarhi, reflectă ceea ce a întreprins Patriarhul Constantinopolului în 1920, când Biserica noastră, având-ul în fruntea sa pe Sanctitatea Sa Patriarhul Tihon, s-a aflat în cele mai dure condiții”, a continuat Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse.

„Patriarhul a experimentat presiunea cea mai intensă din partea puterii – organizației schismatice inspirate de ea, ‘Biserica’ reînnoită, care a prins forțe – și apoi Patriarhul Constantinopolului, Grigorie, a luat decizia de a trimite la Moscova o așa-numită comisie, pretinzând că o face la cererea unor ortodocși. Bineînțeles, Biserica Ortodoxă Rusă nu a trimis nicio solicitare Patriarhului Grigorie al VII-lea, fiind clar că a fost abordat de schismaticii ‘renovați’. Iar Patriarhul Tihon a transmis o scrisoare foarte clară, bazată pe canoane, protestând împotriva faptului că, pe teritoriul canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse pe care o conduce, a fost trimisă într-un mod non-canonic o ‘comisie’ a unei alte Biserici locale. Cunoaștem în ce condiții dificile se afla Patriarhul Tihon. Dar, în ciuda faptului că Patriarhul era practic lipsit de libertate, el și-a definit cu curaj și cu precizie poziția”.

“Având în vedere că ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, așa cum am spus mai devreme, este o reflectare a ceea ce s-a întâmplat la începutul secolului XX, trebuie să urmăm linia pe care Patriarhul Tihon a definit-o foarte curajos în anii cei mai dificili pentru Biserica noastră și care este singura justificată și întemeiată canonic”, a încheiat Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril.

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018, după un material oferit de Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.