Declarația Mitropolitului Ilarion, în urma întâlnirii dintre cei doi Patriarhi, din Fanar: A fost o discuție cu inima deschisă

Pe 31 august 2018, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, a vorbit despre întâlnirea Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe din Constantinopol și Rusia, în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii, care a avut loc la sediul Departamentului pe care îl conduce.

Mitropolitul Ilarion a raportat că Sanctitatea Sa Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii a sosit în Fanar dimineața și s-a închinat la moaștele păstrate în Catedrala Patriarhală Sfântul Gheorghe, între care: sfintele moaște ale Sfântului Vasile cel Mare, Sfântului Ioan Gură de Aur și ale Sfântului Grigorie Teologul. Patriarhul Bartolomeu l-a așteptat pe Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse la sediul Patriarhiei Constantinopolului.

Partea oficială a întâlnirii a avut loc în prezența tuturor membrilor Sinodului Patriarhiei de Constantinopol. Sanctitatea Sa, Patriarhul Bartolomeu, a rostit un discurs de primire, la care Patriarhul Kirill a răspuns pe scurt. Apoi, cei doi Primați s-au retras în biroul Patriarhului Bartolomeu, pentru o discuție confidențială ‘tête-à-tête’ [față către față/ bis.LO]. Mitropolitul Emmanuel al Franței, din Patriarhia de Constantinopol, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, din Patriarhia Moscovei, au participat la această întâlnire.

“Conversația a continuat aproape două ore și jumătate. Era foarte sinceră, foarte cordială. A fost într-adevăr o discuție deschisă”, a spus președintele Departamentului de Relații Externe Bisericești.

Episcopul Ilarion a reamintit că Patriarhul Bartolomeu și Patriarhul Chiril s-au cunoscut din 1977, împărtășind o lungă și bogată istorie a relațiilor personale. Înainte de alegerea lor în funcția patriarhală, aceștia au lucrat împreună, pentru a ajunge la consens, în diferite teme de pe agenda pan-ortodoxă.

“Această întâlnire a fost deosebit de importantă pentru întărirea relațiilor personale dintre cei doi Patriarhi și, bineînțeles, pentru consolidarea relațiilor bilaterale dintre cele două Biserici”, a spus Arhipăstorul. Interlocutorii au abordat mai multe subiecte, inclusiv cele aflate pe agenda relațiilor bilaterale, precum și cele referitoare la unitatea pan-ortodoxă. Discuția a început într-un climat de sinceritate și s-a încheiat foarte prietenos. Patriarhii au făcut schimb de daruri. Mitropolitul Hilarion și-a exprimat speranța că această întâlnire va fi un alt eveniment important în istoria veche de veacuri a relațiilor bilaterale dintre cele două Biserici.

Apoi, președintele Departamentului de Relații Ecleziale Externe a răspuns întrebărilor reprezentanților mass-media, dupa cum urmează:

“Înaltpreasfinția Voastră, Patriarhii au discutat despre situația Bisericii din Ucraina? La ce concluzie au ajuns Primații celor două Biserici?”

“Nu cred că am dreptul să dezvălui acum conținutul discuției dintre cei doi Patriarhi, căci, dacă ar fi dorit, conversația lor ar fi fost publică, ar exista o declarație pentru presă. Nu a fost cazul, discuția a fost privată, dar a fost o conversație frățească.

Desigur, o parte mass-media este în criză, mai ales în Ucraina, începând să publice informații despre discuția care a avut loc. Dar nu cred că vom comenta conținutul ei, decât dacă personalitățile oficiale ale Patriarhiei din Constantinopol comentează ceea ce s-a spus între cei doi Primați. Pot fi, astfel, doar două personalități: Patriarhul Bartolomeu și Mitropolitul Emmanuel, care au participat la întâlnire. Oricine altcineva ar face comentarii, desigur, acestea nu pot fi decât simple presupuneri. Unii vor dori, cu siguranță, ca gândirea lor deșartă să devină realitate, dar cred că trebuie să fim responsabili vizavi de astfel de întâlniri, precum și de protejarea maximă a relațiilor noastre interbisericești de orice fel de speculații nefondate.”

“Judecând după informațiile publicate de mass-media din Grecia, Mitropolitul Emmanuel, de fapt, deja a comentat cu privire la întâlnirea Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe din Constantinopol și Rusia. El a spus că Patriarhul Chiril a vorbit despre situația din jurul autocefaliei din Ucraina. Au existat, într-adevăr, comentarii din partea Constantinopolului, afirmația citată corespunde realității?”

“Aș dori să vă atrag atenția asupra declarației Mitropolitului Emmanuel lansată astăzi de mass-media din Grecia, care a menționat că Patriarhia nu va încerca să rezolve schisma existentă creând o altă schismă. Cred că este o poziție foarte rezonabilă.

Bineînțeles, Biserica din Constantinopol și Biserica Ortodoxă Rusă își au propria poziție în anumite chestiuni. Nu ne-am ascuns niciodată poziția, este publicată. Patriarhia de Constantinopol a făcut publică și poziția sa. Deci, probabil, nu vă putem spune ceva nou pe fond. Dar este foarte important ca această întâlnire să permită schimbul de informații, să ne sincronizăm ceasurile pe o oră, așa cum se spune. Adesea, o parte are propriile informații, iar cealaltă are alte informații. Acest tip de întâlnire permite exprimarea diferitelor puncte de vedere pe aceeași temă sau atingerea – imediat sau mai târziu – a unui anumit numitor comun.

S-a formulat astăzi întrebarea, dacă au fost luate decizii în timpul acestei întâlniri. Aș dori să subliniez că doi Patriarhi nu se pot întâlni și nu pot lua decizii pentru Bisericile lor, deoarece fiecare Biserică Ortodoxă este condusă de un Consiliu. Este Consiliul Episcopal care se află în fruntea Bisericii, iar între Consilii există Sfântul Sinod care o conduce. Fiecare Patriarh, reprezentând Biserica sa, vorbește în numele lui, dar deciziile nu se iau pe coridoare, sunt luate în Sinodele Bisericilor în cauză.

Discuțiile de astăzi pot duce, ulterior, la decizii ale Sinodelor Bisericii Ortodoxe din Constantinopol și Ruse, dar este încă prea devreme pentru a discuta aceste decizii. Concluzia este că a existat un schimb de opinii foarte fructuos și, din nou, conversația a rămas foarte deschisă și frățească de la început până la sfârșit. Am lăsat Constantinopolul cu o impresie foarte bună și într-o stare foarte bună.”

Sursa informației și foto: Departamentul de Relatii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse

Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.