Patriarhul Bartolomeu l-ar putea înlocui pe Arhiepiscopul Demetrios al Americii. Cu șanse din ce în ce mai mari: Mitropolitul Elpidophoros de Bursa

Conform unui raport semnat de Elena Rakocevic – specialist în probleme ortodoxe rărsăritene al serviciului OCP, se pare că Mitropolitul Elpidophoros de Bursa ar putea fi noul ierarh care să-l înlocuiască pe Arhiepiscopul Demetrios ajuns acum la vărsta de 90 de ani, la conducerea Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești din America (GOA).

Conform rapoartelor publicate în edițiile noastre anterioare de știri, în prezent Arhiepiscopia trece prin vremuri grele, cu o situație financiară complicată, cu unele relații mai complicate între ierarhi și declarații critice din partea donatorilor.

Dată fiind această situație, conform unor raportări recente, Patriarhul Bartolomeu ar încerca să găsească o persoană care să îl înlocuiască pe actualul Arhiepiscop aflat la conducere, iar noul raport semnat de Rakocevic amintește unele articole apărute cu câteva săptămâni în urmă (“atât pozitive, cât și negative”) în care s-a afirmat că Mitropolitul Elpidophoros (Lambriniadis) de Bursa ar fi succesorul Arhiepiscopului Demetrios.

“Potrivit susținătorilor lui Elpidoporos, acesta este un manager de criză eficient, capabil să îndrepte lucrurile și capabil să construiască o echipă productivă pentru a rezolva criza.

Oponenții Mitropolitului de Bursa afirmă că va lua măsuri draconice pentru a ajunge la o ascultare completă, va reduce la tăcere opoziția și va scăpa de ideile autocefaliei GOA, respectând politica ecumenismului”.

Conform aceluiași raport, “În ciuda tuturor criticilor, numărul celor care doresc să-l vadă pe Mitropolitul Elpidophoros în calitate de Arhiepiscop al GOA se află în plină ascensiune.

Între problemele financiare majore cu care se confruntă Arhiepiscopia în prezent, se numără:

– faptul că împrumutul pentru construirea Bisericii Sfântul Nicolae din New York (pe la locul bisericii distruse la 11 septembrie) nu ajunge pentru finalizarea proiectuluit;

– faptul că cei care au lucrat la Centrul Ionian al Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești au dat în judecată GOA cerând plăți restante, conform publicației Herald din 7 august;

– Colegiul de Teologie Sfântă Cruce, se spune că s-ar afla pe pragul falimentului.

Alegerea noului primat al GOA ar putea avea loc în perioada 1-3 septembrie 2018, în cadrul Sinaxei Ierarhiei Tronului.

Foto: Arhiepiscopul Demetrios al Americii/ Wikipedia

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.