CANONIZAREA Preotului Nicolae (Cernișev) și a fiicei sale Varvara din Votinsk

Un eveniment istoric în viața Mitropoliei de Udmurt, Rusia, a avut loc cu ocazia Sărbătorii Schimbării la Față a Domnului, după calendarul iulian vechi, pe 19 august 2018, când a fost oficiată Slujba de Canonizare a sfinților noi martiri Nicolae Cernișev și fiica sa Varvara, în Catedrala Bunei Vestiri, din orașul Votkinsk.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis canonizarea preotului Nicolae și a Varvarei, în cadrul ședinței din 7 martie 2018.

Biserica la care a avut loc slujba nu a fost aleasă din întâmplare, fiind vorba chiar despre catedrala în care Pr. Nicolae a slujit mulți ani. Sfânta Liturghie și ritualul canonizării au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Mitropolit Victorin de Izhevsk și Udmurtia, împreună cu alți trei episcopi și clerici din Mitropolie.

În timpul Liturghiei, a fost așezată spre închinare și o icoană reprezentându-i pe cei doi noi sfinți martiri. Aceasta este prima canonizare a unor sfinți locali din Udmurt, iar ea a avut loc la exact 100 de ani după revolta muncitorilor împotriva bolșevicilor, care a dus la martiriul Sfinților Nicolaie și Varvara.

”În luna aceasta, în luna august, cu exact 100 de ani în urmă, sfinții și-au luat în mod conștient Crucea și au mers în mod conștient la Golgota, iar Domnul le-a acordat cununa.

La Sărbătoarea Schimbării la Față, în 1918, muncitorii uzinei din Votkinsk s-au răzvrătit împotriva guvernului bolșevic, câștigând prima victorie asupra trupelor roșii… Sunt sigur că de la amvonul acestei biserici Pr. Nicolae i-a îndemnat și întărit pastoral pe toți lucrătorii care au venit în apărarea Patriei. Din nefericire, o astfel de mișcare s-a transformat, ulterior, într-un teribil razboi civil fratricid”, a explicat arhiereul.

Informație și fotografii puse la dispoziție de: Eparhia de Izhevsk și Udmurtia

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.