REMARCABIL – 50 de ani: Ctitoria fostei Principese Ileana a României din Ellwood, Pennsylvania, la zi de mare hram

Maica Stareță Christophora și călugărițele Mănăstirii Schimbarea la Față, situată în Ellwood, în Pennsylvania, depinzând de Biserica Ortodoxă din America (OCA), au găzduit mai mulți ierarhi și sute de clerici și credincioși veniți de pretutindeni din SUA și Canada, cu ocazia pelerinajului lor anual din 4-6 august.

Pelerinajul din 2018 a marcat 50 de ani de la înființarea mănăstirii de către regretata Maică Alexandra, fosta Principesa Ileana a României. Evenimentul a fost deschis de oficierea Vecerniei la Sărbătoarea Schimbării la Față, condusă de Arhiepiscopul Benjamin de San Francisco și Coasta de Vest, precum și de Liturghia duminicală, asistată de mai mulți preoți și diaconi.

Duminică seara, Mitropolitul Tihon, Primatul Bisericii Ortodoxe din America (OCA), a oficiat Slujba Vecerniei, asistat de mai mulți preoți. Pe lângă Arhiepiscopul Benjamin, Arhiepiscop Nathaniel de Detroit al Episcopiei Române, Arhiepiscopul Melhisedec de Pittsburgh și Pennsylvania de Vest și Episcopul Paul de Chicago și Midwest au participat la slujbă.

Cântarea a fost asigurată de corul mănăstirii, sub conducerea Maicii Séraphima.

Luni 6 august, în ziua Schimbării la Față, celebrarea a început cu Imnul Acatist, după care cei 40 de preoți au fost conduși în procesiune, de maici, la ușa bisericii, unde au oficiat Sfânta Liturghie.

În discursul său de bun-venit, Maica Stareță Christophora a spus:

„Suntem foarte încântate să Vă urăm bun venit, la a 50-a aniversare și celebrare a sărbătorii noastre patronale, și suntem binecuvântate de dragostea și grija paternă, cât și de marele dumneavoastră respect și atașament față de viața monahală”.

“Mănăstirea noastră a fost protejată și susținută de rugăciunile voastre și de exemplul și dedicarea personală a Domnului nostru Iisus Hristos și a Sfintei Sale Biserici.”

De asemenea, Maica Christophora a vorbit despre relația dintre Arhiepiscopul Natanael și întemeietoarea mănăstirii, Maica Alexandra: „Arhiepiscopul Natanael a fost un prieten spiritual și personal al ctitorului nostru, Maica Alexandra, și s-a aflat alături de noi cu dedicare deplină, plin de dragoste, ca preot, duhovnic și episcop.

Un album foto poate fi văzut pe Internet, accesându-l din pagina articolului Lăcașuri Ortofdoxe, iar câteva videoclipuri pot fi văzute, intrând pe adresa paginii web oficiale a mănăstirii, tot din paginile web Lăcașuri Ortodoxe.

Foto și informații oferite de Biserica Ortodoxă a Americii

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.