Mitropolitul Onufrie: Niciun tomos nu-l poate salva pe omul înlănțuit în păcat!

Creștinul poate fi cu adevărat liber doar dacă renunță la viața în păcat. Oricine se află în captivitatea păcatului nu poate fi ajutat de niciun tomos. Aceasta este tema care a fost abordată de către Mitropolitul Kievului (mitropolit canonic, de sub Patriarhia Moscovei), Onufrie, în predica sa susținută în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Mânăstirea de maici Sfânta Ana, din regiunea Cernăuți, pe 14 august 2018, în ziua de Sărbătoare a Scoaterii Sfintei Cruci (calendar iulian) și de cinstire a Sfinților Mucenici Macabei.

“Dacă omul este înlănțuit în păcat, niciun alt om nu-l va putea ajuta. Pentru că omul este mântuit prin pocăință, prin realizări duhovnicești personale și nimeni nu poate să o facă în locul lui”, a spus Primatul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

„Toate argumentele despre Tomos [acordarea unui tomos de autocefalie, de către Patriarhia Ecumenică, fracțiunilor necanonice ale unora dintre ortodocșii ucraineni – LO] sunt capcane prin care vor să ne limiteze, să ne facă oameni de teapa a doua“, a spus păstorul, care le-a cerut credincioșilor să fie atenți cu mântuirea lor, rugându-se la Dumnezeu să păstreze puritatea Credinței Ortodoxe.

“Acesta este scopul nostru sacru. Fără a judeca pe nimeni, trebuie să călătorim pe calea care duce omul direct la Dumnezeu”, a adăugat el.

“Este esențial ca creștinul să se gândească, în primul rând, la mântuirea lui personală. El trebuie să fie credincios lui Dumnezeu și să nu schimbe această fidelitate pentru o ‘felie de linte’. Nouă ne trebuie să primim un tomos de la Dumnezeu, prin care El să ne ierte păcatele noastre. Atunci vom fi cu adevărat liberi”.

Referindu-se la martiriul macabeilor, Întâistătătorul a subliniat că, în orice moment, creștinii ortodocși trebuie să-și facă o examinare spirituală a fidelității lor față de Dumnezeu.

“Încercările sunt întotdeauna trimise omului, fără de ele acesta neputând să-și arate fidelitatea. Încercările ne dau ocazia să arătăm această fidelitate lui Dumnezeu, care se află în sufletul nostru”.

Arhipăstorul a concluzionat că, atunci când vine vorba despre fidelitatea față de Dumnezeu, creștinul trebuie să fie ferm și curajos până la capăt: „Să nu se abată nici un singur pas, pentru că acesta îl depărtează de Dumnezeu“.

“Cine este credincios în lucrurile mici, poate fi credincios în cele mari. Dacă omul nu poate trece un mic test, el nu poate reuși nici într-unul mai mare și mai dificil”.

Informație și foto oferite de Biroul de Presă al Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.