publicat în: Arhivă

Primul lor hram, după aproape 80 de ani…

Credincioșii Bisericii Ortodoxe Ruse continuă procesul lung de revigorare a bisericilor lor sfinte și iubite, care au fost profanate și ruinate de către autoritățile ateiste în întreaga țară.

În acest sens, a avut loc recent un mare eveniment: sărbătoarea hramului Bisericii Sfântul Ilie din satul Sobolekovo, în regiunea Nizhnekamsk a Republicii Tatarstan – pentru prima dată în aproape 80 de ani, pe 2 august 2018 (calendar vechi iulian).

În timpul multor ani de persecuție din partea autorităților sovietice, biserica a fost profanată și folosită pe rând drept club, bibliotecă, depozit și chiar abator de porci, după cum informează site-ul oficial al regiunii municipale Nizhnekamsk.

Biserica a fost sfințită pe 5 martie 1871. Enoriașii erau locuitori ai satelor și orașelor din apropiere. La începutul secolului al XX-lea, în Sobolekovo erau aproximativ 800 de case.

Conform revistei Orthodox Christianity, de mai mulți ani, ortodocșii din regiunea Nizhnekamsk restaurează la vechea lor biserică. Frigiderele și gunoiul au fost îndepărtate din sfântul lăcaș și s-a obținut permisiunea de utilizare a acestuia. Treptat, se înlocuiesc ferestrele și se refac icoanele…

Acum, foștii locuitori ai satului se adună în fiecare săptămână, alături de Pr. Artemie Yamashev, pentru a se ruga în biserica lor de acasă. Recenta Sfântă Liturghie a zilei de Sfântul Ilie a fost prima sărbătoare a hramului comunității, după aproape 80 de ani.publicat de

Foto: afiș site-ul oficial al regiunii municipale Nizhnekams