Șeful Statului Ucrainean: autoritățile nu vor interveni în treburile Bisericii, dar nici nu vor permite altor state să facă acest lucru

Președintele Petru Poroșenko constată că societatea ucraineană așteaptă decizia de acordare a Tomosului Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, societatea fiind pregătită pentru aceasta.

“Dar oponenții, în rătăcirile lor neputincioase, folosesc întregul arsenal de propagandă și manipulare… De la răspândirea miturilor și a minciunilor, inclusiv despre Sanctitatea Sa (Patriarhul Ecumenic Bartolomeu – Ed.), pentru a lansa amenințări și intimidări. să pară că se apropie sfârșitul lumii, dar nimeni nu a reușit să întoarcă roata istoriei”, a declarat șeful Statului Ucrainean, la celebrarea celei de-a 1030-a aniversări a creștinării Rusiei Ucrainene, conform unui raport publicat pe pagina web oficială prezidențială.

Președintele a subliniat în mod special: “Eu garantez că autoritățile nu se vor amesteca în afacerile pur interne ale Bisericii. Dar subliniez, însă, că nici altor state nu li se va permite să facă acest lucru. Pentru aceasta, consider absolut necesară tăierea tentaculelor folosite de agresorul țării în cadrul corpului nostru de stat”.

Potrivit lui Petro Poroșenko, în Rusia, Biserica Ortodoxă ar fi separată de Stat doar pe hârtie, sprijinind “complet și necondiționat politica imperială revanchistă a Kremlinului”. În plus, Președintele Ucrainei acuză Biserica Ortodoxă Rusă, susținând că însăși doctrina “lumii ruse” s-ar fi născut “în chiliile luxoase ale ierarhilor” acestei Biserici. “Și această situație reprezintă o amenințare directă la adresa securității naționale a Ucrainei, care ne obligă pur și simplu să acționăm” – a continuat acesta.

Șeful statului a remarcat că, în prefața cărții Patriarhului Bartolomeu “Împărtășind Taina”, există unul dintre aforismele favorite, al Sanctității Sale: “Războiul în numele religiei, este război împotriva religiei”.

“Eu împărtășesc fără echivoc această opinie. Crearea în comun a unei Biserici independente nu poate fi un motiv de discordie, de confruntare, de violență, ci dimpotrivă, acesta este o cale spre pace și înțelegere”, a adăugat el.

Președintele a subliniat faptul că credincioșii și comunitățile bisericești vor decide ele singure dacă să se alăture Bisericii Autocefale.

“Tomosul, pe care poate că Dumnezeu ni-l va trimite, nu înseamnă că în Ucraina va apărea o Biserică de stat. Autoritățile, ca și înainte și în prezent, vor respecta toate denominațiile care respectă spiritul și litera Legii fundamentale – Constituția Ucrainei”, a subliniat Petro Poroșenko.

El a subliniat că principiile constituționale ale relațiilor dintre Stat și Biserică sunt de neșters. “Ucraina este un stat multiconfesional, pentru care lumea religioasă este de mare valoare”, a declarat Președintele și a solicitat continuarea eforturilor de realizare a păcii în Ucraina și stabilirea cooperării între comunitățile religioase, pentru viitor.

“Suntem cu toții mândri că în Ucraina problemele cele mai complicate de coexistență a religiilor și culturilor au fost rezolvate întotdeauna pașnic, fără violență, în domeniul juridic. Din păcate, pacea noastră interioară a fost grav încălcată de agresiunea Rusiei. Numai Dumnezeu ne-a dat putere să oprim una dintre cele mai mari armate din lume. Doar credința ne-a dat o dragoste atât de mare pentru Patrie”, a spus șeful statului.

Petro Poroșenko a subliniat că, acum, toți oamenii au nevoie de Cuvântul lui Dumnezeu, au nevoie de unitate, au nevoie de pace.

Președintele a mulțumit Sanctității Sale pentru atenția constantă, acordată Ucrainei, și mai ales pentru recenta reamintire a faptului că Ucraina nu este un teritoriu canonic al Bisericii Ortodoxe Ruse: “Că tranziția Mitropoliei Kievului sub controlul Moscovei în secolul al XVII-lea a avut loc în mod non-canonic”.

“Suntem bucuroși că Sanctitatea Sa, ca lider spiritual al sutelor de milioane de oameni ortodocși, ca o figură politică la scară mondială, aude vocea și cererile noastre”, a spus el, amintind o adresă primită recent, “în care a fost clar afirmată ținta mult așteptată. Această țintă este acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainene”.

Președintele a felicitat fiecare ucrainean din Ucraina și străinătate, pentru Ziua Creștinării Rusiei Ucrainene, se mai arată în același raport.

Foto: Petro Porosenko/ Wikipedia

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.