Posibil incident armat în nordul Kosovo. Episcopul Teodosie de Ras și Prizren avertizează

Pe 3 august 2018, Episcop de Ras și Prizren a emis următoarea declarație, în legatură cu situația din nordul Kosovo și Metohia, pusă la dispoziția cititorilor de Biserica Ortodoxă Sârbă:

“Suntem martori, în ultimele zile, ai multor informații îngrijorătoare venite din partea credincioșilor noștri, dar și ai răspândirii lor în mass-media.

Se vorbește despre un posibil incident armat în nordul Kosovo, care ar putea declanșa o serie de consecințe negative asupra poporului nostru, nu numai în nord, dar mai ales la sud de Ibar, amenințând totodată cele mai importante dintre locurile noastre sfinte.

Din ce în ce mai mult se discută în mod deschis un scenariu public al divizării teritoriale sau al așa-numitei corectări a frontierelor Kosovo și Metohia între Belgrad și Priștina. Este clar că, în acest context, un astfel de incident, fie sub forma proclamării unei pretinse autonomii la nord sau a preluării Gazivode de către poliția din Kosovo, ar servi la crearea unei situații locale care ar spori diviziunea teritorială și ar pune în pericol populația civilă într-o manieră de durată.

În toate aceste scenarii, care sunt în prezent la nivel de speculații, primul pericol îl reprezintă implicarea posibilă a forțelor armate ale poliției kosovare în nordul provinciei pentru ‘restabilirea ordinii’, la care sârbii din regiune ar trebui să răspundă în mod inevitabil. Dacă ar apărea un astfel de incident, multe vieți ar fi în pericol, conducând direct la neliniște în părțile de sud ale Kosovo și Metohija.

Ca episcop și păstor al poporului nostru credincios din acest spațiu, Vom face apel încă o dată la reprezentanții politici din Belgrad și Pristina să dea dovadă de reținere și să rezolve problemele existente în mod pașnic. De asemenea, apelăm la reprezentanții internaționali, în special la KFOR, pentru a preveni eventualele incidente care ar avea consecințe incalculabile pentru toți.

Amintim că, dacă cineva a planificat astfel de incidente pentru a servi drept pretext pentru deciziile politice care ar urma, acesta s-ar confrunta, mai devreme sau mai târziu, cu judecata lui Dumnezeu, a oamenilor și istoriei”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.