Starețul Mănăstirii Decani: Pentru cei care au uitat ce avem încă în Kosovo și Metohija…

Întrucât zvonurile continuă să circule cu privire la divizarea Kosovo între sârbii din nord (regiunea Kosovska Mitrovica) și albanezii de la sud de râul Ibar (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe – www.lacasuriortodoxe.ro și www.lacasuriortodoxe.ro), starețul Sava al Mănăstirii Decani a lansat următorul mesaj pe Facebook:

„Pentru cei care au uitat ce mai avem încă în Kosovo și Metohija, la sud de Ibar, amintim că 2/3 din cei 120.000 de sârbi cu soțiile și copiii lor trăiesc la sud de Ibar, în special în districtul Kosovsko Pomoravlje, lângă Gračanica și Štrpce, în timp ce doar o treime trăiesc în nordul Kosovo. În plus, mai avem la sud de Ibar:

– 140 de biserici, deservite de preoții din Eparhia Ras-Prizren;

– 10 mănăstiri active, cu aproximativ 100 de călugări și călugărițe

– 1 seminar teologic la Prizren, cu 80 de studenți, profesori și angajați

– 4 monumente clasificate de UNESCO: Mănăstirile Patriarhia Pec, Dečani, Gracanica și Biserica Maicii Domnului Ljeviška [Prizren], care sunt în același timp cele mai importante monumente ale culturii sârbe;

– proprietățile publice și private a zeci de mii de oameni, precum și bunurile naturale, despre care instituțiile de stat au date mai precise.

Desigur, toate acestea sunt importante și pentru ceilalți oameni care trăiesc aici și cu care dorim să trăim în pace. Presupun că există suficient aer și apă pentru toți și că suntem capabili să ne respectăm reciproc, ca oameni care nu au putut să aleagă în ce popor și în ce loc să apară”.

Informatie oferită de televiziunea Patriarhiei Ortodoxe a Serbiei: TVHram

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.