publicat în: Arhivă

MOMENT ISTORIC: De acum, Biserica Etiopiană va avea doi Patriarhi. Vezi cum arată o Declarație de încetare a schismei

Vă oferim mai jos traducerea integrală în limba română a Documentului-Declarație privind Unitatea Ortodoxă Etiopiană

“Biserica Ortodoxă Etiopiană declară oficial sfârșitul schismei de 27 de ani.

1. Patriarhul Abuna Merkorios

Este bine cunoscut faptul că, datorită schimbării guvernării în Etiopia în 1991, singura Biserică sfântă a fost împărțită în două, iar dintr-un Sinod s-au format două Sinoade conduse de doi Patriarhi. Din acest motiv, Patriarhul Abuna Merkorios a locuit în exil mai mult de două decenii. Prin urmare, în ceea ce privește statutul celor doi Patriarhi sfinți, pacificatorii care au reprezentat ambele Sinoade au decis următoarele, după multe discuții comune privind unitatea și pacea Sfintei Biserici;

A. Patriarhul Abuna Merkorios se va întoarce în țara sfântă a Etiopiei cu gradul și demnitatea de Patriarh și va relua tronul patriarhal.

B. La întoarcerea Patriarhului Abuna Merkorios în patria sa, Etiopia, va fi pregătită o reședință adecvată în cadrul Patriarhiei, pentru acesta împreună cu toate lucrurile necesare pentru ca el să trăiască în demnitate.

C. În ceea ce privește îndatoririle sale, Patriarhul Abuna Merkorios va sluji Bisericii, prin rugăciune și binecuvântare.

1.1 Patriarhul Abuna Mathias

A. Conform legilor Bisericii sfinte, Patriarhul Abuna Mathias va conduce Biserica, prin îndeplinirea îndatoririlor administrative.

B. Va sluji, de asemenea, Bisericii sfinte, prin rugăciune și binecuvântare.

1.2 Numele celor doi Patriarhi sfinți vor fi înălțate întotdeauna în rugăciuni, în toate bisericile ortodoxe etiopiene din întreaga lume.

1.3 Atâta timp cât ambii Patriarhi sfinți trăiesc, Biserica noastră sfântă va considera onoarea lor patriarhală drept egală.

1.4 De la data acestui acord, desemnările Sinodului din exil și ale Sinodului nativ sunt eliminate și există doar o Biserică: Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo.

2. Încălcarea dreptului canonic

Prin încălcărea legii canonice, Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo a experimentat vremuri grele. Din această cauză, delegațiile au fost de acord că, de la data la care al doilea Patriarh, Abune Teofil a decedat, Biserica a suferit în starea de încălcare a legii ei canonice până în această zi. Din acest motiv, în anii precedenți, Sinodul Sfânt, fie că era din țară, fie că era Sinod din afara țării, nu a putut să protejeze demnitatea și drepturile Bisericii sfinte.

El nu a putut să-și asume responsabilitatea și să-i întărească pe fiii cu inimile frânte ale sfintei Biserici Ortodoxe Tewahedo, în urma greșelilor făcute prin schisma Bisericii. Deci, delegații au convenit în unanimitate să ceară iertare, celor vii și celor decedați.

Prin urmare, delegații au convenit în unanimitate, odată ce cele două Sinoade au fost unite, că aceste încălcări ale legii canonice nu trebuie repetate. Iar întrunirea plenară a Sfântului Sinod va adopta reglementări în conformitate cu legea și ordinea Bisericii, astfel încât suveranitatea Bisericii sfinte să fie păstrată și continuată.

3. Foștii Arhiepiscopi

În ceea ce-i privește pe arhiepiscopii care au fost consacrați înainte de schismă, delegații au convenit în unanimitate ca excomunicările adoptate împotriva lor de către fiecare Sinod să fie ridicate de Sfântul Sinod și ca numele și demnitatea lor să fie apărate. Aceștia vor fi numiți în dieceze, așa cum se cuvine.

4. Arhiepiscopii și Episcopii consacrați după schismă

În ceea ce privește Arhiepiscopii și Episcopii care au fost consacrați de ambele părți după schismă, delegații au convenit în unanimitate ca Sfântul Sinod să îi accepte cu numele pe care le-au primit și să fie numiți pentru a sluji fie într-o dieceză internă, fie într-una externă [adică unul în interiorul, iar altul în afara Etiopiei]. În ceea ce privește denumirea celor cu nume comune, delegații au convenit în unanimitate că aceștia vor fi desemnați cu demnitățile numerice, în conformitate cu prioritatea consacrării lor: “primul (I)”, “al doilea (II)”, “al treilea (III)” etc.

5. Excomunicările

Se știe că, din cauza disputelor, excomunicările au fost adoptate de fiecare Sinod împotriva celuilalt. Prin urmare, delegații au convenit în unanimitate că, după acest acord, acestea vor fi ridicate printr-o ședință plenară a Sfântului Sinod.

6. Obiectivele Sfintei Biserici din afara Etiopiei, în ceea ce privește Administrația Organizațională

Se știe că Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo s-a răspândit în întreaga lume oriunde s-au găsit fii ai ei. Cu toate acestea, delegații au convenit că Biserica Ortodoxă Tewahedo care este situată în străinătate trebuie să păstreze demnitatea unității și să respecte legea canonică împreună cu Biserica-mamă.

De aceea, delegații au convenit în unanimitate că Sfântul Sinod va pregăti o versiune revizuită Kale Awadi [Regulile Administrării Parohiale] și liniile directoare care afirmă suveranitatea Bisericii în conformitate cu legile fiecărei țări. De asemenea, delegații au convenit ca Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo situată în străinătate să primească îndrumări cu privire la ordinea și administrarea organizațională a Bisericii de către un Sfânt Sinod și să fie condusă de un Sfânt Sinod.

Mai mult, delegații ambelor Sinoade au convenit în unanimitate să pună capăt acordului de reconciliere, să încheie unirea celor două Sinoade, să îi întoarcă pe părinții exilați, în patria lor, Etiopia, să consolideze pacea și unitatea anterioare și să aibă delegați ai ambelor Sinoade care să urmărească și să pregătească precondițiile sub care va fi administrat totul de către un Sfânt Sinod.

26 iulie 2018, Washington DC