publicat în: Arhivă

MINUNAT! Trupul unui fost Episcop al Argeșului, descoperit neputrezit: Episcopul Dionisie (Erhan), vrednicul de pomenire

În aceste zile, chiar la împlinirea a 100 de ani de la alegerea sa în scaunul arhieresc și 75 de ani de la trecerea la cele veșnice, a fost descoperit trupul neputrezit al vrednicului de pomenire Episcop Dionisie (Erhan), cleric ortodox român fost Episcop al Argeșului între anii 1940-1941, după ce fusese Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului și Hotinului între 1918 și 1932 – hirotonit în Catedrala Mitropolitană din Iași, ales pe 22 iulie – și mai apoi Episcop al Cetății Albe și Ismailului între anii 1932-1940.

PS Dionisie Erhan s-a născut în anul 1868, în satul Bardar, din raionul Ialoveni (Republica Moldova), la 15 Km de Chișinău și la 10 km de Hîncești.

Intrat la vârsta de doar 15 ani în obștea Mănăstirii Suruceni, de lângă Chișinău, Basarabia, ajungea în anul 1908 să fie stareț al acestei mănăstiri, remarcându-se printr-o via­ță aleasă, o voce duioasă, blân­dețe, dar și fermitate și demnitate în apărarea neamului și a credinței, credincioșii apreciindu-l și căutându-l pentru sfat duhovnicesc, ca slujitor al lui Dumnezeu și militant pentru unire, dar și pentru cultura pe care a dobândit-o ca autodidact. După cum arăta, într-un articol recent, publicat în Ziarul Lumina al Patriarhiei Române, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, între cei mai distinși oameni ai epocii, care l-au apreciat prin cuvintele lor, se numără Nicolae Iorga, Gala Galaction, Nichifor Crainic, peste 80% dintre membrii Sfatului Țării avându-l ca povățuitor și duhovnic.

S-a mutat la Domnul în anul 1943, fiind așezat în mormânt sub Altarul Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a Mănăstirii Suruceni. Iar ca urmare a lucrărilor actuale de consolidare a criptei aflată aici – în cadrul unui proces amplu de renovare şi reconstrucţie a acestui aşezământ monahal – conform unui raport emis de Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media al Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, ocazionat de o vizită de lucru a ÎPS Mitropolit Vladimir în Sfânta Mănăstire Suruceni, a fost descoperit trupul neputrezit al vrednicului de pomenire Episcop Dionisie (Erhan), pe a cărui piatră funerară stă următoarea inscripție:

„Episcopul Dionisie Erhan (n. 1868 — d. 1943), Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului (1918-1932), Episcop al Ismailului (1932-1940), Episcop al Argeșului (1940-1941), Răzăș din Bardarul Lăpușnei, Luminatu-s-a singur prin învățătura cărții și fost-a cuvios călugăr din pruncie. Stareț aici (Mănăstirea Suruceni) îndelungă vreme (1908-1934), Viteaz în Legea creștină Strămoșească, Neșovăielnic în dragostea de Neam. Cald sprijinitor al tinerilor spre lumina cărții. Pilda de păstor duhovnicesc – cu grai frumos, cu râvnă sfântă… până la moarte. Dormi în pace iubite părinte, frate și unchi”.

Despre Episcopul Dionisie Erhan, în cadrul aceluiași articol semnalat mai sus, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, arăta:

Episcopul Dionisie Erhan este una dintre cele mai importante personalități basarabene, care a marcat epoca sa prin lucrarea misionară și prin slujirea lui Dumnezeu în prima jumătate a secolului trecut.

Contemporanii săi l-au descris ca pe un bun organizator și predicator, un înflăcărat apărător al valorilor spiritualității neamului și un model de urmat pentru clericii de azi, un om cu o viață de pateric, a cărui lucrare poate fi văzută și astăzi, după 150 de ani de la naștere, 100 de ani de la hirotonia în treapta arhieriei și 75 de ani de la trecerea la cele veșnice”.

O fotografie cu rămășițele pământești ale vrednicului de pomenire Episcop Dionisie Erhan puteți găsi și pe site-ul web al Mânăstirii Sireți “Sfântul Mare Mucenic Iacov Persul”, intrând din paginile web Lăcașuri Ortodoxe, pe adresa web a mânăstirii.

Autor: KSLCătălin/ Lacașuri Ortodoxe (www.lacasuriortodoxe.ro / www.lacasuriortodoxe.ro)

Foto: Biserica Ortodoxă din Moldova (Patriarhia Moscovei)