Moment istoric pentru Ucraina: s-a deschis procedura de acordare a autocefaliei. Delegatul Patriarhiei Ecumenice s-a întâlnit cu Președintele Poroșenko

Mitropolitul Emmanuel al Franței (Patriarhia Ecumenică) s-a întâlnit cu Președintele ucrainean Poroșenko, pe 27 iulie 2018, la Kiev. Site-ul web prezidențial ucrainean a publicat un raport pe această temă.

Reprezentantul Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Mitropolitul Emmanuel al Franței, a declarat că delegația Patriarhiei s-a aflat în Ucraina în numele și pentru a transmite mesajul Sanctității Sale.

La rândul său, Episcopul Hilarion de Edmonton și al Episcopiei occidentale a Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Canadei, de sub Patriarhia Ecumenică, a citit mesajul Patriarhului Bartolomeu, care menționează importanța botezului Sfântului Vladimir realizat la Cherson de Biserica din Constantinopol.

„Națiunea nou botezată s-a aflat sub îndrumarea spirituală, cu îngrijirea nelimitată și protecția eclezială, ale Bisericii din Constantinopol, creându-se Mitropolia orașului Kiev și a întregii Rusii’, care a devenit a 66-a eparhie mitropolitană a Patriarhiei Ecumenice, se arată în mesaj.

„Recunoscând responsabilitatea ridicată ca prim sfânt-scaun, Biserica Constantinopolului, care nu a renunțat niciodată la asta și care nu s-a putut acomoda cu situațiile ilegale și non-canonice care încurcă funcționarea firească a Bisericii Ortodoxe în aceste timpuri cruciale, a luat inițiativa de a restabili unitatea credincioșilor ortodocși din Ucraina, cu scopul final de acordare a autocefaliei Bisericii Ucrainene”.

Reprezentantul Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Mitropolitul Emmanuel al Franței, a subliniat că mesajul Sanctității Sale transmis cu aceasta ocazie Președintelui ucrainean demonstrează sprijinirea continuă a Kievului, de către Biserica Mamă a Constantinopolului.

“Suntem mândri că ne aflăm aici pentru a sărbători această aniversare” a celor 1030 de ani de la Botezul Rusiei (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe – www.lacasuriortodoxe.ro și www.lacasuriortodoxe.ro). “Aceasta are loc într-un moment foarte important. Acesta este un moment istoric pentru Ucraina, deoarece s-a deschis procedura de acordare a autocefaliei Bisericii Ucrainene. Kievul s-a aflat întotdeauna sub protecția Patriarhiei Ecumenice. Avem toate documentele istorice care o dovedesc. Biserica Mamă nu a încetat niciodată să aibă grijă de Kiev, așa cum se menționează în mesajul Sanctității Sale, iar această îngrijire este perceptibilă”, a spus Mitropolitul Emmanuel.

Reprezentantul Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic a declarat că delegațiile Patriarhiei Ecumenice au informat în mod oficial celelalte Biserici Ortodoxe autocefale despre decizia din urmă și le-a cerut să se alăture acestui proces (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe – www.lacasuriortodoxe.ro și www.lacasuriortodoxe.ro).

“Aceasta este prima parte a punerii în aplicare, care a început deja”, a mai spus el, menționând că există deschidere pentru noi întâlniri cu Sanctitatea Sa pentru “discutarea următorului pas”.

“Suntem foarte recunoscători pentru eforturile dvs. de a uni Bisericile ucrainene, pentru că avem nevoie ca Ucraina să aibă Biserici unite, și toate eforturile noastre sunt îndreptate către acest lucru. Vă asigurăm de aceasta, domnule Președinte. De asemenea, ne rugăm pentru misiunea dumneavoastră, pentru ca Dumnezeu și Maica Domnului să vă protejeze pe dvs. și guvernul dvs. și să binecuvânteze poporul ucrainean”, a spus Mitropolitul Franței, Emmanuel.

Într-un raport suplimentar, publicat pe 28 iulie 2018 pe site-ul Președinției Ucrainei, a fost inclusă și următoarea declarație:

„La aniversare celor 1030 de ani de la creștinarea Ucrainei-Ruse’, reprezentantul Sanctității Sale Patriarhul Bartolomeu , Mitropolitul Franței Emmanuel, a subliniat că Patriarhul Ecumenic “nu l-ar lăsa pe fiul său ucrainean neprotejat și abandonat”. “Patriarhul ecumenic nu poate rămâne orb și surd la apelurile pe care le-a repetat de mai bine de un sfert de secol”, a spus Mitropolitul Emmanuel. “Fiii Bisericii ucrainene și liderii săi au dreptul la locul lor între Biserici”, a adăugat acesta. “Biserica-Mamă a adoptat deja decizia, pe 20 aprilie în acest an. Și anume, pornind procedura, pentru a atinge scopul final, adică, de a acorda autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene”, a declarat în continuare reprezentantul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. El a adăugat că acest lucru a devenit posibil după apelul autorităților ucrainene, al Președintelui Ucrainei, “care este succesorul structurii politice a Rusiei la Kiev”. “Suntem siguri că Patriarhia Ecumenică este de partea voastră. Nu veți fi orfani, pentru că Biserica-Mamă va găsi o cale de a vă angaja în progresul, succesul, creșterea voastră în credința lui Hristos”, a mai declarat Mitropolitul Emmanuel.

“Ne exprimăm speranța că Domnul nostru va împlini toate cererile voastre. Domnul să vă binecuvânteze”, a spus Mitropolitul Emmanuel, care a transmis binecuvântările Patriarhului Ecumenic.

Mitropolitul Emmanuel a subliniat că Patriarhia Ecumenică “nu va permite celor care urăsc adevărul să-și îndeplinească faptele rele, aici, în Ucraina”.

Traducere după rapoarte publicate în Revista Orthodoxie și în paginile Site-ului web prezidențial ucrainean .

Foto: Mitropolitul Emmanuel al Franței/Wikipedia

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.