publicat în: Arhivă

Washington DC: În câteva zile, Steagul Serbiei va flutura la Casa Albă, iar clopotele bisericilor vor răsuna

Sub patronajul spiritual al Episcopului Irineu al Americii de Est, Biserica Ortodoxă Sârbă din America de Nord și America de Sud organizează o celebrare a mai multor evenimente importante, în Washington DC.

Pe 28 iulie 1918, Guvernul lui Woodrow Wilson, Președintele Statelor Unite ale Americii, a emis o declarație de proclamare în acea zi a “Zilei de rugăciune pentru Serbia”. S-a hotărât ca, în acea zi, steagul sârbilor să fie arborat la Casa Albă și clopotele bisericilor din întreaga Americă să sune în onoarea victimelor sârbe din Primul Război Mondial. Un număr mare de sârbi din America și-au părăsit familiile și casele din Lumea Nouă, dorind să-i ajute pe frații lor în lupta pentru onoare și libertate în patrie și să se alăture Armatei Sârbe. Mulți dintre ei nu s-au mai întors niciodată. Recunoscând jertfele și dragostea lor față de poporul sârb, amintindu-i pe marii prieteni din America ai poporului sărb, Biserica Ortodoxă Sârbă organizează serbarea celei de-a 100-a aniversări a proclamării făcute de Președintele Wilson.

Sărbătoarea din Washington DC va începe miercuri, 25 iulie 2018, Episcopul Irinej (Irineu) rostind rugăciunea de deschidere a sesiunii Congresului SUA. În aceeași după-amiază, se va organiza o recepție la sediul Congresului, pusă la punct de către Grupul sârbesc din Congresul SUA, de Ambasada Republicii Serbia la Washington și Comitetul de Comemorare a Centenarului celui de-Al Doilea Război Mondial, al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

În ziua următoare, 26 iulie 2018, Clubul Național de Presă planifică o întâlnire academică privind rolul Bisericii Ortodoxe Sârbe și al poporului sârb în Primul Război Mondial. Departamentul de Stat este așteptat să fie reprezentat la cel mai înalt nivel. Această întâlnire va fi sponsorizată de Apărarea Națională a Serbiei, al cărei fondator și prim-președinte, Mihailo Pupin, a jucat un rol major în organizarea de ajutoare pentru poporul sârb în timpul Primului Război Mondial. O recepție este planificată pentru toți participanții, la încheierea acestei întâlniri.

În cadrul întâlnirii academice, va avea loc o expoziție intitulată “Acolo, departe: 1918-2018”, organizată de Art Exchange din Washington și de parteneri.

Vineri, 27 iulie 2018, va avea loc o recepție oficială, la Instituția Carnegie din Washington, organizată de Reprezentanța Republicii Srpska și în onoarea Excelenței Sale, dna Željka Cvijanović, Prim-Ministru al Republicii Srpska. Va urma un program cultural sub auspiciile Alianței Populare Sârbe. Participanții sunt Cvartetul de coarde al Școlii de Talente Muzicale de la Ćuprija și Societatea Sărbescă de Cântări “Lira” din Washington.

În chiar ziua celor 100 de ani de la proclamare, sâmbătă, 28 iulie 2018, o Sfântă Liturghie Arhierească Pan-ortodoxă va fi oficiată în Catedrala Sfântul Nicolae a Bisericii Ortodoxe din America (OCA), în prezența mai multor ierarhi și clerici. Pe lângă Biserica Ortodoxă Sârbă, se așteaptă ca ierarhii și clericii din alte jurisdicții ortodoxe din America să participe. În urma Sfintei Liturghii, Kolo Sestara, Cercul Surorilor Sârbe, din Parohia Ortodoxă sârbescă Sfântul Luca din Washington va pregăti băuturi răcoritoare pentru toți cei prezenți.

Un banchet formal este planificat în aceeași seară, la Centrul Național de Presă. Distinșii oficiali din lumea afacerilor și a politicii, împreună cu patrioții sârbi, vor avea ocazia să marcheze în mod corespunzător sfârșitul Marelui Război, să acorde onoruri victimelor sârbe și să-și amintească cu recunoștință de prietenii poporului sârb, din America, din acea perioadă foarte dificilă pentru Serbia.

În ultima zi a celebrării, duminică, 29 iulie 2018, o Sfântă Liturghie Arhierească va fi oficiată în Biserica Ortodoxă sârbească Sfântul Luca, din Washington. Un picnic de familie, în curtea bisericii, va urma Sfintei Liturghii.

Printr-un comunicat, care prezintă programul evenimentelor desfășurate cu această ocazie, Eparhia Răsăriteană a Americii, aparținând Bisericii Ortodoxe Sârbe, i-a invitat “pe toți frații și surorile, sârbii patrioți, să se alăture în comemorarea acestui jubileu semnificativ pentru popor”:

“Să ne reamintim împreună de strămoșii noștri mari și să ne facem datoria, conform cuvintele Episcopului Irinej: ‘Toate drumurile duc la Washington, pentru a sărbători ziua în care steagul sârbesc a fluturat la Casa Albă!’” – se mai arată în comunicat.