VIDEO – 100 000 de persoane în procesiunea de 20 de Km, în frunte cu Patriarhul Rusiei, la 100 de ani de la asasinarea Familiei Imperiale

100.000 de persoane, din Rusia și sosite din întreaga lume, au participat la Sfânta Liturghie și la Procesiunea Centenarului Martiriului Familiei Imperiale Ruse.

Evenimentul din noaptea 17-17 iulie 2018 a încununat mai multe festivități pe aceeași temă, desfășurate pe parcursul întregului an, după cum aflâm din mai multe rapoarte din zonă, între care amintim revista OrthoCrhistian și informatiile oferite chiar de Patriarhia Rusă.

Prima astfel de procesiune dedicată familiei imperiale a avut loc în 1992 și a adunat pe atunci abia câteva zeci de oameni. În după-amiaza zilei de 16 iulie, a fost oficiată o Slujbă a Vecerniei, în fața Bisericii “Ridicată pe Sânge”, de către Episcopul Teodosie de Seattle (Biserica Rusă din Afara Țării) și Mitropolitul Onufrie al Kievului. Ulterior, a început Sfânta Liturghie, prezidată de Patriarhul Chiril al Moscovei, asistat de Mitropolitul Onufrie al Kievului, Mitropolitul Chiril de Ekaterinburg și încă 33 de ierarhi, precum și de un număr mare de preoți.

Înregistrarea video a Sfintei Liturghii poate fi urmărită intrând din paginile Lăcașuri Ortodoxe pe adresa web: https://youtu.be/Pau6fF1RrPc ,iar la adresa: https://www.youtube.com/watch?v=hW_UzOky2l0&feature=youtu.be găsiți predica Patriarhului.

Procesiunea care a urmat, a fost condusă chiar de către Patriarhul Chiril, începând de pe locul martiriului familiei imperiale și până la Mănăstirea Ganina Yama, aflată la 20 de kilometri distanță. În timpul procesiunii, pelerinii au intonat rugăciunea: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi păcătoșii”. Potrivit autorităților, aproape 100.000 de persoane au luat parte la procesiune. Așa cum este tradiția, credincioșii au purtat pancarte și icoane, în timpul procesiunii, între care și o icoană a țarului-martir, cu o înălțime de doi metri, pictată în 2017 pentru Biserica închinată Icoanei Maicii Domnului „Împărăteasa”, din Ganina Yama. Cu rama sa de lemn, icoana cântărea 150 de kg. Ea a fost realizată cu un suport special, pe roti, pentru a putea fi deplasată.

Patriarhul Kirill și procesiunea au ajuns dimineața la mănăstire. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a oficiat, acolo, o slujbă în fața Crucii Memoriale ridicate pe locul minei în care au fost aruncați martirii imperiali.

La sfârșitul slujbei, Patriarhul Kirill a rostit următoarele cuvinte:

„Este un sentiment de bucurie să merg pe această cale dureroasă, cu voi toți, în ziua în care comemorăm și sărbătorim acest eveniment tragic – îl sărbătorim, pentru că prin acest eveniment familia imperială a fost socotită între sfinți. Și cred că astăzi, familia martirilor imperiali participă cu noi în această rugăciune și la această procesiune.

Înălțând rugăciuni către sfinții lui Dumnezeu, noi le cerem să fie mijlocitori la Dumnezeu pentru țara noastră Rusia, poporul nostru, Biserica noastră, ca Domnul să protejează țara noastră și poporul nostru și Biserica, de orice probleme, diviziuni, schisme, de toată nedreptatea umană și ca adevărul credinței și al evlaviei să fie păstrat de poporul nostru. Credem că, dacă vom păstra acest lucru, vom păstra și Rusia, iar țara va fi mare și oamenii vor prospera. Prin rugăciunile lor, Domnul să apere pământul rusesc. Amin.”

În materialul video pe care îl puteți accesa din paginile Lăcașuri Ortodoxe intrând pe adresa web: https://www.youtube.com/watch?v=cs0qIoROOvA puteti urmări procesiunea din Ekaterinburg condusă de Patriarhul Kirill la centenarul asasinării țarului Nicolae al II-lea și a familiei imperiale.

Foto: OrthoChristian

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.