publicat în: Arhivă

Pas istoric: încercare de înlăturare a schismei din Biserica Ortodoxă Etiopiană. Suport din partea Primului Ministru

Primul Ministru al Etiopiei speră să se pună capăt schismei în Biserica Ortodoxă Etiopiană Tewahedo.

Conform unui raport semnat de Solomon Kibriye pentru OCP News, miercuri, 18 iulie 2018, Primul-Ministru dr. Abiy Ahmed al Etiopiei a primit delegația Sfântului Sinod al Bisericii Etiopiene de rit oriental Tewahedo în Etiopia (vezi ARHIVA Lăcașuri Ortodoxe), care ulterior, pe seară, a plecat spre Washington DC pentru a se întâlni cu delegația Sinodului din Exil, în vederea realizării reconcilierii între cele două grupuri și a încheierii schismei care a durat de două decenii. Delegația care s-a întâlnit cu Primul Ministru a fost condusă de trei Arhiepiscopi ai Bisericii și a inclus și câțiva membri laici.

În timpul discuțiilor purtate cu Premierul, dr. Abiy a subliniat delegației importanța sarcinii acesteia. El a spus că unitatea ortodoxă nu este doar importantă pentru membrii Credinței Ortodoxe, ci și pentru alții din afara credinței. El a subliniat importanța Bisericii Ortodoxe în limba, cultura, istoria și unitatea țării.

Acesta a menționat că lupta și distrugerea legăturilor este foarte simplă, însă reconcilierea și vindecarea rupturilor e mult mai dificilă. El i-a sfătuit pe membrii delegației să fie răbdători și să nu cedeze, pentru a obține împăcarea. Totodată, i-a îndemnat să nu întârzie reconcilierea, ci să o realizeze și să-i aducă acasă pe părinții exilați.

De asemenea, delegația s-a întâlnit cu Sfântul Sinod Permanent, la Palatul Patriarhal. Patriarhul Abune Matthias le-a urat succes membrilor și a menționat că Biserica este casa păcii și împăcării, iar diviziunea nu poate să exprime Creștinismul în niciun fel.

Data întâlnirii grupului cu o delegație a Sinodului din Exil, prezidat de Patriarhul Abune Merkorios, este 19 iulie 2018.

Foto: Prim Ministru al Etiopiei, Abiy Ahmed/Wikipedia