26 de ani de la renașterea Bisericii Ortodoxe din Albania

26 de ani de la renașterea Bisericii Ortodoxe din Albania

Pe 24 iunie 1992, după apariția democrației în Albania, Arhiepiscopul Anastasios a fost ales Arhiepiscop de Tirana și primat al Bisericii Ortodoxe Locale, de către Patriarhia Ecumenică. O asemenea alegere a marcat renașterea Bisericii Ortodoxe Autocefale din Albania, care a fost complet distrusă de regimul comunist. Evenimentul a arătat că Biserica Albaniei era încă vie și plină de viață și putea să își continue munca spirituală, cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru binele întregii societăți albaneze.

Arhiepiscopul Anastasios a sosit în Albania în iulie 1991 în calitate de exarh patriarhal și a constatat ruinele pe care regimul ateu le-a lăsat în urmă. Rapid, Arhiepiscopul, foarte respectat de toate celelalte Biserici Ortodoxe, a devenit o personalitate iubită în Biserica Albaniei.

Această Biserică a suferit mult sub jugul otoman. După independență, s-a dezvoltat în mod normal numai doi ani după declararea autocefaliei sale (1937), pentru că au urmat invazia fascistă și persecuțiile comuniste. Astfel, începutul democrației a descoperit o Biserică Ortodoxă a Albaniei complet distrusă, fără episcop și doar cincisprezece clerici în vârstă. Era greu de imaginat un viitor optimist.

Dar ceea ce este imposibil pentru oameni, este posibil pentru Dumnezeu, Care l-a trimis pe Arhiepiscopul Anastasios, prin care s-a realizat miracolul Bisericii Ortodoxe din Albania. Cazul acestei țări este unic în istoria lumii: a fost pentru prima dată când o Biserică a rămas fără ierarhie. De asemenea, pentru a rezolva această problemă, a fost nevoie de o persoană care a reușit să reconstruiască Biserica din ruine și să fie acceptată de comunitatea ortodoxă și de autoritățile statului și, în același timp, să se asigure că autocefalia a fost păstrată.

Arhiepiscopul Anastasios a fost persoana potrivită în astfel de circumstanțe. La sosirea sa, el a făcut eforturi excepționale pentru a educa clerul ortodox din țară. În acest scop, a închiriat mai întâi o locatie din apropierea Durrës, apoi a fost construită Academia Teologică, datorită fondurilor colectate de arhiepiscop. Procesul de renaștere a necesitat crearea unei ierarhii ecleziastice și formarea de candidați la preoție. În plus, Biserica avea nevoie de clerici și teologi, dar și de sprijin financiar, întrucât proprietatea ecleziastică nu fusese returnată.

În anii următori, mai mult de 150 de preoți autohtoni au început să slujească, au fost construite sau restaurate sute de clădiri, centre administrative și biserici, un sistem de asistență socială și de educație care nu existaseră niciodată înainte. Toate aceste lucrări au primit recunoștință, nu doar din partea credincioșilor ortodocși, ci și a întregii societăți albaneze. Președintele Ilir Meta, atunci când i-a acordat cetățenia albaneză Arhiepiscopului Anastasios, nota:

”În cei 25 de ani ai slujirii voastre ca Arhiepiscop de Tirana, Durrës și întreaga Albanie, ați dovedit că ați fost ghidat de credința în Dumnezeu, dragostea, pacea, speranța și învățăturile lui Dumnezeu în împlinirea lucrării voastre sacre și contribuind cu dedicație la renașterea canonică și spirituală completă a Bisericii Ortodoxe autocefale a Albaniei, în procesul de restaurare și reconstruire a acesteia; ați contribuit la înflorirea Credinței Ortodoxe, la prosperitatea și păstrarea Traditiei Credinței Ortodoxe în Albania și ați lucrat în domeniile educației, sănătății, dezvoltării sociale, rurale, culturale și de mediu în Albania (…)”.

Informație oferită de Biserica Ortodoxă a Albaniei

(Foto: Arhiepiscopul Anastasios al Albaniei/ Wikipedia – Υπουργείο Εξωτερικών)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.