Patriarhul Bartolomeu: ‘Dorim restaurarea unității corpului eclezial divizat, în Ucraina’

Patriarhul Bartolomeu: ‘Dorim restaurarea unității corpului eclezial divizat, în Ucraina’.

Cu ocazia unui Parastas oficiat la împlinirea a 40 de zile de la mutarea la cele veșnice a Mitropolitului Evangelos de Perge (ierarh al Tronului Ecumenic), care a participat la mai multe Comisii Sinodale pentru soluționarea diferitelor probleme, “după criteriul istoric, al canoanelor și logicii”, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a declarat, conform unui raport al publicatiei grecești Romfea:

“Și astăzi, dacă el ar fi fost printre noi, ar fi fost de acord cu punctul nostru de vedere pe subiectul actual și important al soluționării problemei Bisericii din Ucraina, deoarece este logic să ne dorim, ca Biserică Mamă, restaurarea unității corpului eclezial divizat în Ucraina, al unui popor de zece milioane de credincioși, botezat și iluminat prin activitățile misionare ale Tronului nostru Ecumenic.

Mai mult decât atât, în trecut, de asemenea, Biserica Constantinopolului, exercitanđu-și drepturile sale de preocupare canonică și pastorală, a lucrat și a rezolvat probleme dificile și complexe, după criteriul utilității pentru poporul lui Dumnezeu și al păstrării unității panortodoxe. Este suficient să amintim participarea și sprijinul recent al Patriarhiei Ecumenice în problemele care au zdruncinat Bisericile din Ierusalim, Cipru, Albania etc.

În acest spirit, Sfânta și Marea Biserică a lui Hristos a Constantinopolului, mărturisind adevărul în caritate, se luptă și astăzi pentru rezolvarea definitivă a problemelor ecleziastice din Ucraina”.

Patriarhul a continuat:

„Să nu uităm, de asemenea: Constantinopolul nu a cedat prin vreun act teritoriul Ucrainei, nimănui, cu excepția acordării dreptului de hirotonire a Mitropolitului Kievului, Patriarhului Moscovei, cu condiția ca acela să fie ales de o adunare clerico-seculară și să îl pomenească pe Patriarhul Ecumenic.

Ați auzit despre Tomosul de Autocefalie, acordat de Biserica Mamă, Bisericii Poloneze? „În el se scrie că desprinderea inițială de Tronul nostru, a orașului Kiev și Bisericilor Ortodoxe din Lituania și Polonia dependente de aceasta și anexarea lor la Biserica sfântă a Moscovei nu au fost în niciun fel făcute conform prescripțiilor oficiale canonice”, constatând pe tema independenței ecleziastice a Mitropolitului Kievului, că “acesta din urmă poartă titlul de Exarh al Tronului Ecumenic…”.

(Foto: Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I – Wikipedia, author Massimo Finizio)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.