Program Inter-Ortodox Post-Universitar de Teologie Ecumenică Ortodoxă. Mitropolitul Nifon al Târgoviștei, membru al comitetului științific

Universitatea Internațională Elenă (IHU, ihu.edu.gr), cu binecuvântarea și sprijinul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, a cerut Centrului pentru Studii Ecumenice, Misiologice și de Mediu „Mitropolitul Pantelimon Papageorgiou“ (cemes.weebly.com) să lanseze un Program post-universitar (post-gradual) în limba engleză, la cele mai înalte standarde academice, privind „Teologia Ortodoxă Ecumenică“ (hum.ihu.edu.gr/index.php/en/courses/masters/master-in-orthodox-ecumenical-theology).

Programul fusese inițial planificat pentru absolvenții non-ortodocși care doreau să învețe mai multe despre Teologia Ortodoxă, nu numai privind evolutia acesteia în ultimele două milenii, ci și pe probleme contemporane, favorizând astfel relațiile ecumenice. Totuși, s-a decis să servească unității ortodoxe în cadrul secțiunii vitale a educației teologice, fiind adresată generației mai tinere de viitori lideri ai Bisericii. Programul este orientat spre misiune, bazat pe studii biblice și liturgice, cu intenția primară de a cerceta bogata tradiție patristică ortodoxă dar, în același timp, să reflecteze asupra modului în care acest lucru poate fi implementat în secolul XXI.

Pentru a atinge acest obiectiv, s-a decis astfel încât Comitetul științific al Programului să fie alcătuit din ierarhi academicieni de renume, care servesc sau au servit ca rectori, decani, directori de instituții academice ortodoxe dintr-o gamă largă de circumscripții ortodoxe: Mitropoliții Ioan Zizioulas de Pergam (Academia din Atena), Kallistos Ware de Diokleia (Oxford), Nifon al Târgoviștei, Makarios Tillyridis de Κenya (Makarios III), Ilarion Alfeiev de Volokolamsk (Sfinții Chiril și Metodiu, Moscova), Elpidoforos Lambryniadis de Proussa (Chalki).

Un comunicat al inițiatorilor Proiectului susține că, de asemenea, s-a ajuns la concluzia că ar fi de dorit, și mai eficient în promovarea relațiilor ecumenice, ca “elevii și profesorii din cât mai multe Biserici Ortodoxe și neortodoxe” să participe la “acest proiect vizionar”.

În ceea ce-i privește pe studenții din cadrul Programului, “pentru credibilitatea caracterului ecumenic al acestuia”, se sugerează ca toate Bisericile să trimită teologi de vârf și, dacă este posibil, să contribuie la sustinerea taxelor (3.000 de euro pentru întregul program, cursuri, examene). IHU a prevăzut unele burse pe criterii de înaltă clasă. În unele eparhii și instituții ecleziastice din întreaga lume (mănăstiri, organizații religioase etc.) se vor cere burse suplimentare pentru a menține în viață acest proiect ecumenic. Eparhiile din zona întinsă a Salonicului se vor ocupa de primire în căminele proprii.

S-a convenit, de asemenea, la recomandarea unor membri ai comitetului științific, ca Programul – cel puțin pentru un semestru – să fie mutat și găzduit de instituții din alte jurisdicții, dacă doresc și, bineînțeles, dețin infrastructura necesară.

Comunicatul, ale cărui principale fragmente sunt amintite mai sus, a fost semnat de Prof. Constantinos Grammenos, președinte al IHU, și de Profesor Emerit Petros Vassiliadis, director de Program.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.