
Agenţia Federală pentru Reglementări tehnice şi metrologie a înregistrat Sistemul Halal care identifică conformitatea produselor alimentare şi a medicamentelor cu legile şi tradiţiile islamice.
Certificarea Halal va permite recunoaşterea produselor ruseşti marcate „halal” de către statele membre ale Organizaţiei Conferinţei Islamice, după cum a declarat pentru Interfax Akhmad Halikov, şeful serviciului de presă al Administraţiei Spirituale Tatarstane a Musulmanilor, care a dezvoltat sistemul.
Halikov a amintit că trebuie spusă o rugăciune înainte de a găti mâncarea halal, conform tradiţiei islamice. Este interzisă folosirea şocului electric pentru sacrificarea vitelor şi a păsărilor (musulmanii secţionează artera carotidă a animalului căci acesta este singurul mod prin care se poate elimina complet sângele din carcasă); carnea de porc este interzisă.
Produsele de cofetărie trebuie să conţină doar grăsimi vegetale (ulei de floarea-soarelui, rapiţă, cocos sau măsline) deoarece nu se poate şti exact dacă animalul a fost sacrificat conform legilor şi tradiţiei islamice. Produsele nu trebuie să conţină alcool şi trebuie să folosească agar-agar (geloză) obţinută din alge în loc de gelatină produsă din oase.
„Musulmanii trebuie să se abţină de la folosirea unor medicamente deoarece pot conţine grăsime de porc”, a mai adăugat Halikov.






Spre slava lui Dumnezeu, un proiect realizat şi administrat de Asociaţia Lăcaşuri Ortodoxe
