Cat de ingrozitor, cand preotii se considera reprezentanti ai lui Dumnezeu pe pamant!

În cadrul pelerinajului său tradițional la Muntele Athos în zi de naștere, Mitropolitul Onufrie al Kievului s-a întâlnit cu staretul Mănăstirii Dochiariu din Athos, Arhimandritul Grigorie (Zoumis), informeaza publicatia ruseasca Pravoslavie [ https://www.pravoslavie.ru/108036.html [https://www.pravoslavie.ru/108036.html] ].

Cat de ingrozitor, cand preotii se considera reprezentanti ai lui Dumnezeu pe pamant!Arhimandritul Grigorie (Zoumis) este unul dintre cei mai respectați părinți din Athos, foarte cunoscuți si dincolo de Sfantul Munte.

Arhimandritul Grigorie a marturisit, cu ocazia intalnirii cu intaistatatorul Bisericii Ortodoxe din Ucraina:

“Vă mulțumesc [adresandu-se Mitropolitului Onufrie] pentru că, prin simplitatea voastră, prin hainele umile, aratati calea lui Dumnezeu.

Noi, cei care purtăm sutana, trebuie să fim atenți. Sutana este o cruce. Este standardul lui Hristos. Hristos nu a lăsat niciun alt standard, cu excepția sutanei. Nu este corect ca episcopul să poarte butoni la manșeta, în timp ce oamenii sunt săraci, cand ei economisesc pentru o pâine.

Și, niciodată, cei care poartă sutana sa nu creada că sunt reprezentanți ai lui Dumnezeu pe pământ! Papa a crezut că este reprezentantul lui Dumnezeu pe pământ – și Occidentul s-a înecat.

De multe ori am auzit preoții spunând: ‘Eu sunt reprezentantul lui Dumnezeu pe pământ!’. Nu sunteți reprezentant, ci slujitorul lui Dumnezeu, aici, pe pământ.

De fiecare dată când hirotoniti preoți, sa spuneți: din această zi, nu sunteți reprezentantul lui Dumnezeu pe pământ, ci servitorul Său.

Cât de îngrozitor, când preoții se consideră reprezentanți ai lui Dumnezeu pe pământ! Sa fiu eu un reprezentant al lui Dumnezeu pe pământ? Fața mea, modul meu de a fi, afirma acest lucru? Bineînțeles că nu! Eu sunt un servitor, un slujitor rău, un lucrător rău urmator al vieții Sale.

Batranul Amfilohie din Patmos spunea: ‘În fiecare noapte, gândiți-vă: astăzi, am scandalizat pe cineva! Poate, modul meu de a fi a făcut pe cineva să părăsească Biserica! Asa trebuie sa ne cercetam toți cei care purtam sutană.

Să luptăm duhovnicește, ca mărturisitori, și nu ca niște deținători ai puterii”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.