SUA si Rusia – apropiere la nivel oficial, pornind de la valori crestine

Foto: Ambasadorul SUA John Huntsman in RusiaLicenta de utilizare: By United States Department of State (https://www.state.gov/outofdate/bios/127146.htm) [Public domain], via Wikimedia Commons

Zilele trecute, Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii l-a primit la reședința sa pe noul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în Federația Rusă, John Huntsman.

Cu aceasta ocazie, Patriarhul Kiril a menționat că Biserica Rusă a avut o relație specială cu statele Unite ale Americii. “Cu mai bine de 200 de ani în urmă, Biserica Ortodoxă Rusă a trimis misionari în Alaska”, a spus acesta. “Mitropolitul Inochent al Moscovei și Kolomnei a fost, la vremea sa, un remarcabil misionar pe continentul american. În afară de propria sa slujire misionară, el s-a angajat, de asemenea, într-o mare activitate culturală. Din Alaska, Biserica Rusă s-a extins în California, apoi pe țărmul estic. Era cea mai mare comunitate ortodoxă din America”.Patriarhul a menționat, de asemenea, aportul adus de Sfântul Tihon, pe teritoriul american.

„În acest an, vom comemora nu doar 100 de ani de la revoluția din Rusia, ci, de asemenea, centenarul alegerii sale ca Patriarh al Moscovei și al Întregii Rusii”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ruse.

“Patriarhul Tihon, care este acum canonizat ca marturisitor al credinței creștine, și-a păstrat afecțiunea față de americani până la sfârșitul zilelor sale. El a suferit foarte mult, în diferite perioade ale vieții sale, in special din cauza persecuției teribile asupra creștinilor din țară. Insa, lucrarea pe care a intreprins-o pe continentul american, urmând predecesorilor săi, dainuieste si astazi în Biserica Ortodoxă din America. Este o parte a Bisericii Ortodoxe Ruse, căreia Biserica noastră i-a acordat autocefalia, adică independența completă, în 1970”.

“Știți că mulți vorbitori de limbă rusă trăiesc în Statele Unite ale Americii, oameni care se gândesc la limba rusă ca fiind limba lor maternă. Sunt aproximativ 700 000. Probabil, de aceea, statul New York a decretat limbă oficială rusa în timpul alegerilor. În general, există aproximativ trei milioane de persoane cu rădăcini rusești, în Statele Unite”, a spus Preafericirea Sa.

“Acesta este un fapt foarte important, nu doar in ce priveste viața religioasă, ci poate fi și un element pozitiv în relația dintre popoarele noastre”, a spus patriarhul.

SUA si Rusia – apropiere la nivel oficial, pornind de la valorile crestineSubliniind importanța contactelor inter-creștine și inter-religioase ale Bisericii Ortodoxe Ruse cu comunitățile aflate pe teritoriul Statelor Unite în timpul „războiului rece“, în menținerea relațiilor dintre țări, Patriarhul i-a spus Ambasadorului J. Huntsman: “Noi trăim astăzi într-o altă eră. Ar parea că suntem toți liberi, insa relațiile bilaterale nu mai sunt atat de importante; sunt mai puțin intense decât au fost în ​​perioadele dificile ale ‘războiului rece’. Deci, noi, creștinii din Uniunea Sovietică și din Statele Unite, am devenit deosebit de conștienți de rolul nostru în păstrarea păcii într-un timp dificil și periculos.

Mi se pare că trecem printr-o perioadă care nu este cea mai bună. Mă întreb, dacă credeți posibil ca persoanele de contact interreligioase sa fie incluse în relațiile dintre țări, în special pentru a influența pozitiv dezvoltarea relațiilor dintre popoarele noastre”.

Conform Patriarhului Kirill, relațiile dintre credincioși au loc la nivelul inimilor, în timp ce relațiile dintre diplomați se rezuma la nivelul ratiunii:

“Nu cred că este necesar să excludem inima din relațiile internaționale”, i-a spus Patriarhul Chiril Ambasadorului John Huntsman.

“Sunt profund convins că dificultățile actuale nu există doar între state. În opinia mea, există ceva mai complex și periculos la cel mai fundamental nivel, al valorilor”, a continuat Patriarhul Chiril.

“În epoca sovietică, noi, creștinii aflati în circumstanțe dificile, am văzut alti creștini, în special din Statele Unite, care împărtășeau aceleași valori ca noi. Americanii sunt foarte religioși. Când m-am deplasat în Statele Unite, am avut placerea să frecventez slujbele diferitelor confesiuni, în parohii mici, pentru a vedea cum se roagă oamenii. Eram conștient de faptul că avem valori comune cu acești americani îndepărtați.

Când auzeam programele ateiste la radioul sau televiziunea din URSS, înțelegeam că nu aveam valori comune cu cei care ne transmiteau acel program. Simpatia care a existat în Rusia, în anii ‘90, fata de Occident, în special fata de Statele Unite – această deschidere totală, aș spune naivă – s-a bazat exact pe conștientizarea valorilor comune. Oamenii din țara noastră spuneau că americanii ne erau dușmani, imperialiști, dar ei simțeau că erau încă creștini. În ciuda propagandei ateiste, nivelul religios al țării noastre a rămas întotdeauna înalt. Aceasta, cred, a fost o bază excelentă pentru dezvoltarea relațiilor intre noua Rusie și Statele Unite”.

SUA si Rusia – apropiere la nivel oficial, pornind de la valorile crestine”Procesele aflate în desfășurare în Occident ridică grave semnale de alarma: creștinii și, în general, valorile religioase sunt atacati în mod voluntar, ne confruntăm cu un puternic atac ateist asupra societăților.

“Vestul Il respinge pe Dumnezeu. Rusia, nu-L respinge pe Dumnezeu, asemenea majoritatii oamenilor lumii. Aceasta înseamnă că distanța se mareste în ce priveste valorile noastre”, a remarcat Patriarhul Kirill.

Potrivit acestuia, procesele în curs sunt o mare provocare internă pentru Statele Unite, ai căror oameni rămân în mare parte atașati religiei. Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse a reamintit experiența Uniunii Sovietice, care nu a reușit să construiască o societate dreaptă, fericită și stabilă fără Dumnezeu.

Patriarhul Kirill speră ca toate contactele la diferite niveluri, în contextul relațiilor dintre Rusia și Statele Unite, nu doar să fie dedicate discutării problemelor și dificultăților momentului, ci și unei discuții asupra mai multor întrebări globale, despre civilizatie.

SUA si Rusia – apropiere la nivel oficial, pornind de la valorile crestine”Ne-ar plăcea foarte mult să găsim răspunsurile corecte la provocările civilizației moderne fata de poporul american atașat religiei”, a spus Patriarhul Chiril in discutia sa cu Ambasadorul american John Huntsman.La rândul său, Ambasadorul american John Huntsman a declarat că este fericit să îl întâlnească pe Patriarhul Chiril și să vorbească cu el: “Vorbiți despre chestiuni care ating tema vieții noastre”, a spus Huntsman.

“Există multe lucruri comune între cele două popoare și societățile noastre. Acestea sunt două mari civilizații care, prin artă, cultură, literatură, au contribuit imens la dezvoltarea tuturor țărilor”. Mentionand istoria Bisericii Ortodoxe Ruse din Statele Unite, Reprezentantul diplomatic al Statelor Unite in Federația Rusă a mai spus:

“Am văzut marturisirea acestei istorii in țara noastră. Știu cât de mult o apreciază reprezentanții diferitelor comunități din America”. Având în vedere dificultățile in relațiile dintre cele două țări, diplomatul a subliniat că este important ca “oamenii să se înțeleagă reciproc, indiferent de ceea ce aud la televiziune, în ciuda titlurilor; să știe ce ne aduce împreună”.

Huntsman a declarat că americanii încă au o mare încredere în cler, în timp ce încrederea în politicieni este destul de scăzută. “O discuție despre valorile care ne unesc este necesară”, a spus el.

“Trebuie să discutăm deschis pe problemele cu care ne confruntăm, cu reprezentanții Bisericii. Politicienii nu pot rezolva singuri aceste probleme. Vom fi judecați pentru educația pe care o vom da următoarei generații: o putem învăța ce inseamna respectul reciproc, dreptatea între oameni, respectul față de reprezentanții diferitelor culturi și credințe.

Este o sarcină dificilă. Ea trebuie rezolvată zi de zi. Trebuie să motivăm politicienii și reprezentanții diferitelor religii, să dezvoltăm sentimentul de toleranță și de respect, să înțelegem ceea ce ne unește”.

Patriarhul Rusiei, Chiril, si Ambasadorul SUA in Rusia, John Huntsman, au discutat, de asemenea, despre situația creștinilor din Siria, Irak și Orientul Mijlociu, situația refugiaților și mecanismele de cooperare pentru restaurarea bisericilor și mănăstirilor distruse. Conversația s-a mai axat, de asemenea, pe situația din Ucraina și pe rolul pacificator al Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.