O, Doamne! Biserica Suediei nu se mai adreseaza lui Dumnezeu la masculin, de dragul diversitatii

În încercarea de a deveni mai incluziva, Biserica Suediei a votat adoptarea unui nou indrumar, care pledează pentru renunțarea la referințele masculine la Dumnezeu, cum ar fi “El” și “Domnul”. Informatia a fost publicata, in limba engleza, pe Sputnik News [https://sputniknews.com/viral/201711241059391218-sweden-church-male-god/] .

Pentru Biserica Suediei, Dumnezeu nu mai poate fi invocat la masculinPe fondul criticilor, Biserica Suediei a aprobat, cu o larga majoritate, un nou si controversat manual. Noile linii directoare, care ar reprezenta o actualizare “corectă din punct de vedere politic” a unui manual (indrumar) mai tradițional din 1986, constituie elementul central al activităților Bisericii, intrucat ele explică regulile modului în care Biserica sa opereze (in limbaj si procedura).

Propunerea cea mai controversată a fost aceea de a renunta la referirea “în mod inutil” la Dumnezeu dintr-o postura masculina, cum ar fi termenii “El”, “Domnul” și “Invatatorul”, pentru a face Biserica mai incluzivă. O altă “corectură” a fost aplicata si termenului “păcat”, înlocuit cu “gresela” (interpretata ca slabiciune, sminteala, lipsa, deficienta, defect).

În locul modului tradițional, Dumnezeu poate fi astfel numit “Mama” în unele rugăciuni, conform manualului.

“Dumnezeu, Sfânta Treime, Tatăl și Mama, Fiul – Sora și Fratele și Spiritul – Salvator și Dătător de Inspirație, ne conduc la profunzimea bogăției, înțelepciunii și cunoștințelor”, spune, spre exemplu, un citat din manual.Arhiepiscopul Antje Jackelén a mulțumit tuturor celor care au participat la lucrări.

“Să arătăm lumii că suntem o Biserică ce poate îmbrățișa diversitatea”, a spus Jackelén, citat de purtătorul de cuvânt al Bisericii Suediei, Kyrkans Tidning [https://www.kyrkanstidning.se/nyhet/kyrkomotet-har-sagt-ja-till-ny-handbok] .Inițiativa, care s-a desfasurat inca din 2009, a declanșat reacții puternice, nu în ultimul rând din cadrul Bisericii proprii.

Biserica Suediei: sa aratam lumii ca imbratisam diversitatea!“Cred că unele dintre aceste variante se află într-o discordanță flagrantă cu marea Tradiție bisericească și cu consensul ecumenic care există între Bisericile importante”, a declarat responsabilul Bisericii din Ljungby, din regiunea Småland, Mikael Löwegren, citat de cotidianul Sydsvenskan [https://www.sydsvenskan.se/2017-11-22/hard-strid-vantas-om-ny-kyrkohandbok] .Löwegren a susținut că această decizie înseamna că Biserica Suediei “a încetat să existe ca o comunitate spirituală coerentă”.

“Sub pretentia ‘diversității’, societatea este împărțită în grupuri diferite”, a spus Löwegren, argumentând că noul indrumar afecteaza în mod clar unitatea Bisericii, permițând diferențele de la o parohie la alta. El susține, de asemenea, că neutralitatea de gen față de Dumnezeu “duce Biserica Suediei mai departe de Bisericile majore, în loc să o aducă mai aproape de ele”.Preotul Helena Edlund a declarat: “Dacă Biserica Suedeză vrea sa fie parte a Bisericii Creștine la nivel mondial, nu putem alege întotdeauna căile care ne despart de copac si de radacinile lui, ci trebuie să alegem unitatea în loc să alegem ruptura”. Declaratia lui Edlund a aparut intre stirile Världen Idag [https://www.varldenidag.se/nyheter/teologisk-kritik-mot-kyrkohandboksforslag/Bbbpfa!Vzyd4KuavuWXGVaQJBKyqA/] , inca de anul trecut.Cu toate acestea, Sofia Camnerin, vicepreședintele Bisericii Unite din Suedia, a apărat folosirea “limbajului incluziv” în Biserică.

“Referirea la Dumnezeu ca la Un ‘Domn’ intareste ierarhizarea de gen și subordonarea femeilor într-un context alb, Vestic feminist”, afirma Camnerin [https://www.sandaren.se/nyhet/sofia-camnerin-darfor-behovs-ett-inkluderande-sprakbruk-i-kyrkohandbocker] pe un blog la începutul acestui an, susținând că ierarhizarea legitimata pe gen a condus la violență și subordonare.Dumnezeu fara gen: De la binecuvantarea “casatoriei” gay, spre o “diversitate” si mai mareÎn ultimii ani, Biserica Suediei [https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwij4cTU0uDXAhVC2qQKHccLAJoQFggmMAA&url=https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_suedeză&usg=AOvVaw2blg2tTbyp7RjozoRYTyO9] a fost implicată într-o serie de proiecte interconfesionale și de incluziune.

De cand a permis căsătoria homosexualilor, în 2009, dintr-o pozitie avand pretentia de binecuvantare a “iubirii” sub toate formele sale, Biserica Suedeză a jucat un rol major în mișcarea LGBT.

Prima femeie episcop lesbiana, din Stockholm, Eva Brunne [https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift/bishopevabrunne] , a ajuns la scurt timp sa sugereze, în mod notoriu, înlăturarea crucii de pe biserica locală a marinarilor, pentru a-i putea găzdui pe musulmani.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.