Sfanta Ecaterina, la Biserica Belvedere din Bucuresti – 2017. Dorinta se implineste dupa… 80 de ani

Biserica Belvedere [https://www.bisericabelvedere.ro/istoric/] şi-a serbat hramul, Sfânta Mare Mucenţă Ecaterina, sâmbăta, 25 noiembrie 2017. Toţi cei prezenţi s-au putut închina la Moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, aflate într-o raclă împodobită cu scene pictate din viaţa şi trecerea la Domnul a sfintei, dar şi la părticele din sfintele moaşte ale mai multor sfinţi, pe care Biserica le deţine ca sfinte odoare: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfânta şi Dreapta Ana – mama Maicii Domnului, Sfântul Apostol Andrei – Apostolul românilor, Sfântul Ierarh Nicolae, Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Cuvios Teofil cel nebun după Hristos, Sfântul Siluan Athonitul, Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, Sfinţii Izvorâtori de Mir de la Kiev şi o părticică din Lemnul Sfintei Cruci.

Cu numai câteva zile în urmă, din interiorul bisericii fuseseră scoase schelele care parcă înrădăcinaseră aici, de câţiva ani, de când a fost începută lucrarea de învesmântare a bisericii cu veşmânt pictural.

O splendidă privelişte s-a deschis ochiului şi sufletului celui care păşeşte în incinta Bisericii Belvedere: realizată de mâini artistice binecunoscătoare ale tainelor zugrăvirii bisericilor, pictura cupolei Sfântului Altar şi a celei centrale a lăcaşului împrospătează şi întinereşte zidăria trudită cu multe încercări, acum aproape 80 de ani.

Realizată la exterior din căramidă aparentă, garnisită cu broderie din piatră, ingenios încadrând ferestrele, impunătoare şi plina de stil, Biserica Belvedere trădează inspiraţia vestitului arhitect al vremii, Ioan Trăiănescu.

Nu se ştie cum, şi de ce a rânduit Dumnezeu aşa, dar Biserica – deşi o bijuterie la exterior – a rămas, din 1940 şi până astăzi, în aşteptarea picturii interioare şi a sfinţirii. Între timp, desigur, a fost nevoie de reparaţii, de refacerea acoperişului afectat de trecerea timpului, de o nouă pardoseală, gard exterior şi multe altele, care au îngreunat şi mai mult începerea lucrărilor de pictură. Dar cu câţiva ani în urmă, acestea au demarat, încet-încet dând voce zidurilor tăcute, prin pildele nerostite ale scenelor şi icoanelor ce au început să o împodobească.

Biserica Belvedere – hram – 25 noiembrie 2017 – Sfânta Ecaterina

Aici s-au adunat credincioşi din toate cartierele Bucureştiulu – “prieteni” ai parohiei, cum singuri îşi spun – şi studenţi de la căminele din Regie, care şi-au găsit în acest lăcaş ortodox sprijin, refugiu şî îndrumare duhovnicească.

Utrenia a început de la orele 8 ale dimineţii, a urmat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, după care, a fost oficiată o Slujbă de Pomenire a ctitorilor bisericii.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Paroh Liviu Popa a explicat pericopa evanghelică şi a prezentat viaţa Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina, subliniind că aceasta mare sfântă a renunţat la bogăţiile şi frumuseţile vremelnice, alegându-le pe cele veşnice, în pofida chinurilor pe care avea să le îndure de la călăii săi.

Înregistrarea video a evenimentului poate fi urmărită în playerul de mai jos.

Evenimentul a fost transmis LIVE, atat in paginile Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe ( www.lacasuriortodoxe.ro [https://www.lacasuriortodoxe.ro] si www.lacasuriortodoxe.ro [https://www.lacasuriortodoxe.ro] ), cat si in paginile retelelor web ale partenerilor nostri: Episcopia Sloboziei si Calarasilor www.sf-esc.ro [https://www.sf-esc.ro] (in paginile tuturor protopopiatelor, bisericilor si manastirilor din eparhie) si Arhiepiscopia de Alba Iulia www.reintregirea.ro [https://www.reintregirea.ro] (in paginile tuturor protopopiatelor, bisericilor si manastirilor din eparhie).

Câteva mărturii ale credincioşilor care frecventeză această biserică bucureşteană, pot fi urmărite în cele ce urmează.

[

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.