Sfanta Sulita – varful lancei Geghard, cu care a fost impuns Mantuitorul pe Cruce – va fi expusa in aceste zile

Sfânta Lance “Geghard” va ajunge la Catedrala din Etchmiadzin, la Sărbătoarea Sfantului Tadeu și a Sfantului Bartolomeu, in Biserica Armeana

Inca din 2015, Ziua de sărbătoare a Sfântului Tadeu și a Sfântului Bartolomeu – fondatorii Bisericii Armene, a fost declarată zi de pelerinaj a Sfintei Sulite (lance), printr-o Enciclica Pontificală semnata de Karekin al II-lea, Patriarhul Suprem și Catolicosul tuturor Armenilor.

Anul acesta, pe 2 decembrie, Sfânta Sulita (Geghard) va fi dusa la Catedrala din Etchmiadzin. Sfânta Lance va rămâne expusă în Catedrală până seara.

Sfanta Sulita – varful lancei Geghard, cu care a fost impuns Mantuitorul pe CruceUna dintre numeroasele relicve ale Bisericii Armenilor, este Sfânta Sulita (Lance – Geghard), care este folosită pentru binecuvântarea și sfintirea Sfântului Mir Chrism (Muron) al Bisericii Armenilor.

Sfânta lance (Sulita) Geghard este vârful suliței cu care soldatul roman a impuns coasta Domnului nostru Iisus Hristos, în timp Se afla pe Cruce. Sfânta Evanghelie vorbește despre aceasta:

“33. Dar venind la Iisus, dacă au văzut că deja murise, nu I-au zdrobit fluierele.

34. Ci unul din ostaşi cu suliţa a împuns coasta Lui şi îndată a ieşit sânge şi apă.” (Sfânta Evanghelie după Ioan 19: 33-34).CITESTE SI: Sulita cu care a fost impuns Domnul Iisus Hristos, purtata in aceste zile in procesiune [https://lacasuriortodoxe.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/21205-sulita-cu-care-a-fost-impuns-domnul-iisus-hristos-purtata-in-aceste-zile-in-procesiune.html] Conform tradiției ecleziastice, Sfantul Apostol Tadeu, unul dintre cei 12 ucenici ai lui Hristos, a adus această relicvă sfantă a Domnului în lumea armeană, în primul secol. Timp de secole, relicva sfântă creștină a fost păstrată în diferite mănăstiri istorice din vestul Armeniei, iar din secolul al 13-lea, la Ayrivank, care ulterior a fost redenumit Geghardavanq, în cinstea Sfântului Geghard.

În a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Sfânta Sulita (lance, Geghard) a fost adusa la Tronul din Etchmiadzin și este încă pastrata în acest centru spiritual al tuturor armenilor.

Potrivit informațiilor istorice, Sfânta Lance Geghard are puterea facerii de minuni, vindecand multi bolnavi. În acest scop, în secolele XVIII-XIX, ea a fost purtată de mai multe ori în diferite provincii ale Armeniei și a fost trimisă chiar si la Tbilisi, in Georgia.

Sursa foto si text: Biserica Armeniei [https://www.armenianchurch.org/index.jsp?sid=3&nid=3620&y=2017&m=10&d=23]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.