publicat în: Arhivă

Magnifica Manastire Noul Ierusalim, restaurata, vizitata de Patriarhul rus si de Putin

Foto: Manastirea Noul Ierusalim din Moscova, RusiaSursa foto: https://www.pravoslavie.ru/ [https://www.pravoslavie.ru/]

Manastirea Noul Ierusalim din Rusia (Moscova), sau Manastirea Novoiyerusalimsky (rusa: Новоиерусалимский монастырь), cunoscuta si sub numele de Manastirea Voskresensky (Invierea), este o manastire de calugari, amplasata in orasul Istra, din raionul Moscova, in Rusia.

Mănăstirea Noul Ierusalim a fost înființată în 1656, de către Patriarhul Nikon, ca reședință patriarhală, la periferia Moscovei. Manastirea a primit numele de “Noul Ierusalim”, intrucat aceasta locatie a fost aleasa pentru asemănarea sa cu Țara Sfântă: râul Istra reprezintă Iordanul, iar clădirile reprezintă “spațiul sacru” sau locurile sfinte ale Ierusalimului.

În epoca sa, Patriarhul Nikon a recrutat un număr de călugări de origine non-rusească, pentru a popula mănăstirea, deoarece era destinată să reprezinte Ortodoxia multinațională a Ierusalimului Ceresc.

Manastirea Noul Ierusalim din RusiaAnsamblul arhitectural al Mănăstirii Noul Ierusalim include Catedrala Invierii (1656-1685), asemanata leit cu o catedrală cu același nume din Ierusalim, reședința Patriarhului Nikon (1658), un zid de piatră cu turnuri (1690-1694), Biserica Sfânta Treime (1686-1698), precum și alte clădiri.

Arhitecții P.I.Zaborsky, Yakov Bukhvostov, Bartolomeo Rastrelli, Matvei Kazakov, Karl Blank și alții au luat parte la crearea acestui ansamblu. În secolul al XVII-lea, Mănăstirea Noul Ierusalim deținea o mare bibliotecă, compilata de Nikon din manuscrise preluate din alte mănăstiri.

În 1918, Mănăstirea Noul Ierusalim a fost închisă. În 1920, la sediul mănăstirii, au fost înființate un muzeu de istorie și un altul de artă. În 1935, un Muzeu de Studii Regionale din Moscova a fost si el deschis, într-una din clădirile monahale.

În 1941, armata germană a vandalizat Mănăstirea Noul Ierusalim. Înainte de retragerea sa, a dinamitat clopotnița unică; turnurile au fost demolate; arcadele catedralei s-au prăbușit și au îngropat celebrul iconostas, printre alte comori.

Magnifica Manastire Noul Ierusalim, restaurata, vizitata de Patriarhul rus si de PutinÎn 1959, muzeul a fost redeschis publicului, deși clopotnița nu a fost niciodată reconstruită, în timp ce interiorul catedralei ramasese inca gol. Comunitatea religioasa a Mănăstirii Noul Ierusalim a fost resfacută abia în anii 1990.

În martie 2009, Președintele rus Dmitri Medvedev a semnat un decret prezidențial privind restaurarea și renovarea Mănăstirii Noul Ierusalim. Guvernul federal a fost instruit să subvenționeze fondul de restaurare a mănăstirii, din bugetul federal din 2009, iar vicepremierul cabinetului lui Putin, Viktor Zubkov, estima atunci că aceasta va costa aproximativ 13-20 de miliarde ruble rusești.

În iunie 2016, catedrala principală a fost supusa unei ample restaurari, cu renovari importante și reamenajarea interiorului. Mănăstirea este deschisă vizitatorilor și se slujeste, din nou, in ea. Multe mii de vizitatori vin aici zilnic, dar mai ales la sărbători.

In aceste zile, Patriarhul ortodox al Moscovei si al Intregii Rusii, Chiril, l-a primit pe Președintele Federației Ruse, Vladimir Vladimirovici Putin, în Mănăstirea reconstruită a Noului Ierusalim.

Va prezentam cateva materiale video publicate, in urma cu doua zile, pe marginea acestei importante vizite.

[