Patriarhul Ierusalimului: ne confruntam cu o amenintare grava si fara precedent

Foto: Patriarhul Teofil al Ierusalimului

Licenta de utilizare: By Michał Józefaciuk (Senat Rzeczypospolitej Polskiej) [CC BY-SA 3.0 pl (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/deed.en)], via Wikimedia Commons

Va prezentam, mai jos, traducerea adresarii Patriarhul Teofil al Ierusalimului, la reuniunea comitetului executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor, din Amman17 Noiembrie 2017

Domnule Secretar General,Membrilor ai Comitetului Executiv,Dragi surori și frați,

Vă întâmpinăm în Amman, în Regatul Hașemit al Iordaniei, sub conducerea Majestății Sale Regele Abdullah al II-lea, și vă aducem binecuvântările Sfântului Oraș al Ierusalimului.

Suntem încântați să putem găzdui această întâlnire a Comitetului Executiv și dorim să ne exprimăm angajamentul permanent in activitatea Consiliului Mondial al Bisericilor.

Patriarhul Teofil al Ierusalimului: traim o amenintare grava si fara precedentVeniți în Orientul Mijlociu, într-o perioadă dificilă pentru regiunea noastră. Comunitatea mondială este unitară în ce priveste comunitate creștină, apreciind ca este una vitală și vibrantă, parte esențială a peisajului multietnic, multi-cultural și multi-religios din Orientul Mijlociu. Suntem indigeni în această regiune, iar într-adevăr Patriarhia Grec-Ortodoxă a Ierusalimului este cea mai veche instituție religioasă continuă de aici.

Rădăcinile comunității noastre creștine sunt profunde. Ele au fost hrănite prin sângele proorocilor, sfinților și martirilor din veacuri și prin Sângele răscumpărător al Domnului nostru Iisus Hristos Insuși.

În zilele noastre, comunitatea noastră creștină se confruntă cu o amenințare grava si fără precedent.

Deși înțelegem că aveți o agendă de respectat, v-as ruga să lămurim câteva detalii despre situația actuală a subminării “Status Quo”-ului: acele seturi de randuieli și reguli care garantează prezența creștină, în special în Ierusalim, pe care este urgent să le cunoasteti. Am prezentat același caz liderilor religioși și guvernamentali din întreaga lume [vezi arhiva Lacasuri Ortodoxe] și, acum, vrem să aducem această chestiune in Consiliul nostru, al Bisericilor din intreaga lume, prin dumneavoastra.

Patriarhul Ierusalimului: traim o amenintare grava si fara precedentDupă cum știți, de generații, caracterul sacru al Țării Sfinte a fost protejat de Status Quo-ul recunoscut atât de autoritățile religioase și civile, cât și de comunitatea internațională, ca protejand și garantand drepturile și privilegiile Bisericilor, în special în ceea ce privește locurile sfinte, dar și alte activități religioase. Dispozițiile Statuts Quo-ului au fost respectate cu atenție de autoritățile civile succesive din regiunea noastră.

În ultimele câteva luni, am remarcat un nou nivel de amenințare la adresa stabilității societății noastre multietnice, multiculturale și multi-religioase, printr-o serie de atacuri asupra comunităților religioase – și, mai ales, asupra comunităților creștine.

A existat o creștere marcată și îngrijorătoare a așa-numitelor nelegiuiri ale urii “price-tag” [din arhiva Lacasuri Ortodoxe https://lacasuriortodoxe.ro/search/price tag.html [https://lacasuriortodoxe.ro/search/price tag.html] : numele dat vandalismelor sau actelor de violență care vizează, de obicei, forțele de securitate israeliene și palestiniene. De obicei, efectuate de către coloniștii evrei israelieni radicali, atacurile lovesc cate un loc, crestin sau musulman, ca “preț” pentru evacuarea din localitățile lor.], care sunt îndreptate, în multe cazuri, spre vandalism și profanarea locurilor sfinte și a cimitirelor.

În timp ce aceste acte au fost condamnate de toți, inclusiv de guverne, acestea continuă, deși există modalități eficiente de prevenire a acestora și de pedepsire a autorilor.

Si mai multă amenințare la adresa drepturilor comunităților religioase, o reprezinta proiectul de lege care circulă în Knesset, care, dacă va fi trecut, va afecta grav drepturile Bisericilor asupra proprietăților lor. Simplul fapt că [acest proiect] a câștigat semnăturile unei treimi din membrii Knesset-ului(…), reprezinta un nou nivel de amenințare la adresa diversității societății noastre și a modului în care locurile sfinte au fost gestionate și îngrijite, mai ales în Orașul Vechi din Ierusalim.

Patriarhul Ierusalimului: traim o amenintare grava si fara precedentCele mai semnificative și îngrijorătoare, raman totuși acțiunile grupurilor radicale de colonizare care, în majoritatea cazurilor, dobândesc proprietăți în Orașul Vechi al Ierusalimului și în alte părți, folosind metode ilegale de constrângere(…). Cea mai recentă problemă se referă la proprietățile deținute de Patriarhie, cunoscute sub numele de “Jaffa Gate”, în care un grup de colonisti radicali – care de mulți ani încearcă să preia proprietățile din cartierul creștin al orașului vechi – atacă astfel prezența creștină in Ierusalim, insusindu-si proprietățile. Aceștia au pretins că au dobândit aceste proprietăți, prin ceea ce noi considerăm a fi “acorduri ilegale, care nu detin autoritatea corespunzătoare”.

Faptul negativ si crud, a fost acela că Tribunalul Districtual a pronunțat o hotărâre greșită în favoarea grupului. Această judecată a fost, în opinia noastră, incorectă, in ce priveste chestiunile legii, și o contestăm în cadrul Înaltei Curți, aducând problema in fata comunității internaționale, pentru a fi constientizată și susținută.

Poziția fermă a șefilor Bisericilor din Ierusalim, este aceea ca mișcarea acestor grupuri radicale de colonizare trebuie să fie limitată și controlată, iar tacticile lor intimidante, de a-i exclude pe non-evrei din Ierusalim, trebuie să se fie considerate ca opunandu-se păstrării tapiseriei multi-religioase definitorii a Orasului Vechi.

Un număr de lideri religioși, printre care Patriarhul Ecumenic, Papa și Preasfințitul Arhiepiscop de Canterbury, au emis declarații importante în sprijinul comunității creștine, al șefilor Bisericilor din Țara Sfântă și al Patriarhiei. Este important să-i subliniem, acestui Comitet Executiv, că ne bucurăm de o unitate profundă și completă de înțelegere între toți șefii Bisericii, aceasta fiind o încurajare extraordinară pentru noi toți și, bineînțeles, una dintre marile roade pe care regiunea noastră le culege în efortul nostru ecumenic în curs de desfășurare.

Patriarhul Ierusalimului: traim o amenintare grava si fara precedentPentru această unitate a înțelegerii, mulțumim lui Dumnezeu. Sperăm foarte mult ca CMB (Consiliul Mondial al Bisericilor) să continue misiunea sa în Orientul Mijlociu, pentru a asigura poziția comunității creștine, in pofida noilor amenințări la adresa existenței și libertății noastre.

Suntem profund recunoscători pentru tot sprijinul pe care Consiliul Mondial al Bisericilor l-a arătat întotdeauna comunității creștine din Țara Sfântă și din Orientul Mijlociu, și așteptăm cu nerăbdare să ne putem uni forțele cu dumneavoastra, pentru a spori susținerea comunitatii, in beneficiul tuturor popoarelor noastre și al aprofundarii coexistenței pașnice între evrei, creștini și musulmani.

Rugăm ca Dumnezeu să vă binecuvânteze deliberările în această întâlnire și vă asigurăm de rugăciunile și sprijinul nostru. Folosim această ocazie, pentru a-i mulțumi Majestății Sale, sub conducerea căreia poporul Regatului Hașemit se bucură de libertate religioasă, toleranța și coexistența. Va multumim!

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.