Dam apa la moara, in Muzeul ASTRA – mai multe amanunte, de la Stefan Paucean

Din cate ati putut afla din editiile noastre anterioare de stiri, in aceste zile, la Muzeul ASTRA Sibiu, a fost finalizata implementarea proiectului “Dăm apă la moară în Muzeul ASTRA”. Implementarea acestui proiect, care a fost un succes enumarat intre soluțiile inovatoare de promovare a patrimoniului, a iesit in intampinarea vizitatorului, ajutandu-l sa redescopere istoria din spatele morilor de altadata.

Dam apa la moara, in Muzeul ASTRA – mai multe amanunte, de la Stefan PauceanProiectul “Dăm apă la moară în Muzeul ASTRA” nu se incheie, insa, odata cu finalizarea implementarii ci, conform unor informatii pe care ni le-a oferit in ultimele ore Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt al Muzeului ASTRA Sibiu, de acum, Moara cu ciutura din Svinita va ramane sa atraga noi vizitatori, intrucat aici vor fi organizate in continuare ateliere si demonstratii practice interactive.

Pana in prezent, cei peste 500 de vizitatori care au participat in mod direct la atelierele interactive deja desfasurate, s-au bucurat de informații si de experiente aparte, odata cu repunerea in functiune a ingenioasei Mori cu ciutură din Svinița, județul Mehedinți.

Ştefan Păucean, muzeograf al Muzeului ASTRA, ne-a oferit mai multe detalii legate de acest nou experiment tehnic, pus in slujba cultivarii si promovarii traditiilor:

,,Cu ajutorul proiectului, patrimoniul material al Muzeului ASTRA a fost valorificat și promovat într-o lumină nouă, cea a funcționalității sale, fapt care se încadrează în prioritatea programului de a oferi soluții inovatoare de promovare a patrimoniului”. Dam apa la moara, in Muzeul ASTRA – mai multe amanunte, de la Stefan PauceanExplicand faptul ca, prin punerea la punct a proiectului “Dam apa la moara in Muzeul ASTRA”, vizitatorul are ocazia sa depaseasca limita vizualului, putand sa cunoasca efectiv diferite principii si proceduri in functionarea unora dintre obiectele de patrimoniu expuse in muzeu, Stefan Paucean a continuat:

“Accentul de pe caracterul intangibil al obiectelor de patrimoniu este deplasat într-un câmp accesibil, animat, unde vizitatorul poate să perceapă senzorial obiectele și uneltele folosite în procesul de măcinare şi să cunoască atât produsele cât şi procedeele executate demonstrativ şi participativ cu ajutorul acestora.

Astfel, vizitatorii muzeului înţeleg funcţionalitatea instrumentarului de lucru şi află poveştile din spatele lor în contextul morii „aduse la viaţă”.”, a declarat muzeograful Muzeului ASTRA.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, din calitatea de partener media oficial al evenimentelor desfasurate in Muzeul ASTRA, v-a oferit mai multe rapoarte pe tema repunerii in functiune a Morii din Svinita, remarcand familiarizarea vizitatorului de rand cu tehnicile arhaice de măcinare.

Mai multe amanunte pe aceasta tema, gasiti in articolul: Moara din Svinita a fost pusa in functiune – Muzeul ASTRA da apa la moara [https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/24011-dam-apa-la-moara-proiectul-a-fost-implementat-cu-succes.html] [ https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/24000-moara-din-svinita-a-fost-pusa-in-functiune-muzeul-astra-da-apa-la-moara.html [https://lacasuriortodoxe.ro/stiinta-tehnica/24000-moara-din-svinita-a-fost-pusa-in-functiune-muzeul-astra-da-apa-la-moara.html] ]

Mai mult decat atat, conform informatiilor transmise chiar de catre purtatorul de cuvant al Muzeului ASTRA din Sibiu, Cosmin Călinescu, pe langa “conștientizarea importanței unei asemenea instalații în economia comunităților rurale”, muzeul si-a propus “să trezească interesul şi entuziasmul vizitatorilor pentru cunoașterea în detaliu a particularităților tehnico-funcționale ale patrimoniului tehnic”.

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.