Sfantul Ioan de Rila, cinstit astazi. S-a resfintit singura Troita inchinata ocrotitorului Bulgariei, din Romania

Astazi, 19 octombrie 2017, in calendarul crestin ortodox romanesc este praznuit Sfantul Ioan de Rila, ocrotitorul Bulgariei.

Cu acest prilej, in urma cu o zi, in localitatea Chirnogi, din Judetul Calarasi, infratita cu municipalitatea din Tutrakan, Bulgaria, a avut loc resfintirea frumoasei Troite inchinate Sfantului Ioan de Rila. Troita din Chirnogi este singura Sfanta Troita ortodoxa cu acest hram din Romania.

Singura Troita ortodoxa din Romania, inchinata sfantului ocrotitor al BulgarieiResfintirea Troitei Sfantului Ioan de Rila s-a desfasurat in prezenta primarului Roman Irinel, a viceprimarului si a unor consilieri locali, alaturi de crestini ortodocsi aflati in frunte cu preotiii Postolea Adrian, Fanel Burulean si Mosu Sandu, slujitori ai Protopopiatului Oltenita, din Cadrul Episcopiei Sloboziei si Calarasilor.

La eveniment, au fost arborate, in semn de respect, drapelele celor doua state prietene, Romania si Bulgaria. In articolul de fata va oferim mai multe fotografii realizate cu ocazia resfintirii Sfintei troite din Chirnogi, inchinata Sfantului Ioan de Rila – 2017.

Sfantul Ioan de Rila a fost primul pustnic bulgar. El a fost venerat ca sfânt inca de când era în viață, iar animalele sălbatice veneau la acesta, pasarile odihnindu-se de multe ori in palmele sale.

Credinciosii care l-au indragit au fondat Manastirea Rila, precum și multe alte biserici, în onoarea sa. Una dintre aceste biserici, “Sfantul Ioan de Rila” a fost inaugurata, în anul 2008, în orașul Veliko Tarnovo.

Sfantul Ioan de Rila este cinstit, astazi, ca patron al poporului bulgar și ca unul dintre cei mai importanti sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Astazi este praznuit Sfantul Ioan de Rila, ocrotitorul BulgarieiSfantul Cuvios Ioan de Rila (Ivan Rilski) s-a mutat la Domnul în anul 946 dupa Hristos, fiind canonizat imediat după aceasta, date fiind minunile sale si fiind vazut ca unul dintre liderii spirituali cei mai influenți ai Bulgariei.

La scurt timp după moartea sfântului, rămășițele sale pamantesti, care aveau puterea facerii de minuni, au fost transferate in Sofia, în timpul domniei lui Petru I. După ce regele maghiar Bela al III-lea a cucerit Sofia, în 1183, moastele Sfantului Ivan Rilski au fost trimise în capitala Ungariei, Esztergom, și au rămas acolo timp de 4 ani, dupa care au revenit in Sofia, în 1187.

În 1194, țarul bulgar Ivan Asen I a ordonat ca moastele sfantului sa fie mutate in capitala sa, Veliko Tarnovo. Supravietuind cuceririi turce a orașului, în 1393, ele s-au întors la Mănăstirea Rila, în 1469, cu permisiunea Sultanului Murad al II-lea.

Sfantul Ioan de Rila a fost primul pustnic bulgar. El a fost venerat ca sfânt inca de când era în viață, iar animalele sălbatice veneau la acesta, pasarile odihnindu-se de multe ori in palmele sale.

Credinciosii care l-au indragit au fondat Manastirea Rila, precum și multe alte biserici, în onoarea sa. Una dintre aceste biserici, “Sfantul Ioan de Rila” a fost tarnosita în anul 2008, în orașul Veliko Tarnovo.

Sfantul Ioan de Rila este cinstit, astazi, ca patron al poporului bulgar și ca unul dintre cei mai importanti sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare. [https://lacasuriortodoxe.ro/files/arhiva/2017-10/sfantul-ioan-de-rila-cinstit-astazi-s-a-resfintit-singura-troita-inchinata-ocrotitorului-bulgariei-din-romania.JPG] [https://lacasuriortodoxe.ro/files/arhiva/2017-10/sfantul-ioan-de-rila-cinstit-astazi-s-a-resfintit-singura-troita-inchinata-ocrotitorului-bulgariei-din-romania-1.JPG] [https://lacasuriortodoxe.ro/files/arhiva/2017-10/sfantul-ioan-de-rila-cinstit-astazi-s-a-resfintit-singura-troita-inchinata-ocrotitorului-bulgariei-din-romania-2.JPG]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.