NESTLE urmeaza deciziei regretabile a LIDL, eliminand crucile de pe biserici

În ciuda furtunii media din jurul lanțului german de supermarketuri Lidl si a deciziilor sale de a se folosi, pe ambalajele produselor proprii, de imaginea “trunchiata” a unor biserici – prelucrand pozele si indepartand crucile de pe biserici – gigantul alimentar și de băuturi Nestlé a făcut aceeași mișcare, raportează Breitbart [https://www.breitbart.com/london/2017/10/15/nestle-removes-christian-cross-greek-yogurt-packaging/] [ https://www.breitbart.com/london/2017/10/15/nestle-removes-christian-cross-greek-yogurt-packaging/ [https://www.breitbart.com/london/2017/10/15/nestle-removes-christian-cross-greek-yogurt-packaging/] ].

NESTLE urmeaza deciziei regretabile a LIDL, eliminand crucile de pe bisericiNu doar că Nestle – o companie elvețiană – a făcut același apel de a fi eliminate crucile de pe o biserică reprezentativă, dar a ales același sfant lacas ortodox – Biserica Invierii, de pe insula grecească Santorini – care a declanșat controversa inițială asupra Lidl la începutul lunii trecute.

Biserica este una dintre cele mai cunoscute din Grecia, cu cupole de un albastru incantator, care acoperă zidurile albe, pe fundalul mării egee cristaline. Iaurtul prezentat in fotografia care insoteste articolul din Breitbart poarta numele de Nestle “Le Yaourt a la Grecque”, iar cel prezentat de revista Orthodox Christianity [ https://orthochristian.com/107285.html [https://orthochristian.com/107285.html] ], preluata de pe Twitter, poarta numele Nestle “Grego”.

Nici Carrefour si Mevgal nu se lasa mai prejosRetailerul francez Carrefour și compania grecească Mevgal preiau si ele aceeași idee pentru ambalajele lor, folosind fotografii ale bisericilor din Santorini, cu copole si clopotnite “trunchiate”, pentru ca simbolurile religioase crestin-ortodoxe sa nu mai fie vizibile.

Cu doar cateva zile in urma, s-a raportat faptul ca Lidl a indepartat crucile de pe o biserică cunoscută din satul pitoresc italian Dolceascqua.

Nici Nestlé, nici Mevgal, nici Carrefour nu au făcut nicio declarație în această privință.

Clericii din intreaga Grecie le-au cerut credincioșilor să boicoteze companiile în cauză. Un purtător de cuvânt al Bisericii a declarat pentru “The Times [https://www.thetimes.co.uk/article/orthodox-leaders-call-for-boycott-of-lidl-and-nestle-758cl0m9k] ” [ https://www.thetimes.co.uk/article/orthodox-leaders-call-for-boycott-of-lidl-and-nestle-758cl0m9k [https://www.thetimes.co.uk/article/orthodox-leaders-call-for-boycott-of-lidl-and-nestle-758cl0m9k] ] că această chestiune va fi ridicată la o întâlnire a Sfântului Sinod.

NESTLE urmeaza deciziei regretabile a LIDL, eliminand crucile de pe bisericiEpiscopia de Thira a Bisericii Ortodoxe Grecești, de care apartin faimoasele biserici din Santorini, a lansat deja un raspuns, prin care condamna actiunile de acest fel, afirmând [ conform revistei grecesti Ortodoxia.info [https://orthodoxia.info/news/η-μητρόπολη-θήρας-αποφάσισε-να-αντιδρ/] ]::

“Întrucât Sfanta Mitropolie nu este devotata teoriei caracterului ‘multicultural’ al monumentelor, vrem sa afirmam clar că nicio contrafacere a vreunei imagini fotografice a unei sfinte biserici nu poate fi tolerată din motive de interes politic sau comercial.

Dimpotrivă, ea trădează lipsa de respect fata de integritatea și sfințenia monumentelor și, din păcate, lipsa de educație”.

Declarația eparhială a condamnat, de asemenea, filmările rapper-ului american Rick Ross, pentru cantecul sau blasfemiator “Santorini Grecia”, realizate în interiorul și în jurul Bisericii Sfantul Evstratios din Vourvourou, Thira, cântând și dansând în fața Sfantului Altar.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.