Desi cu un statut juridic incert, biserica cimitirului ortodox din Istanbul a fost sfintita de Patriarhul Bartolomeu

Pe 22 octombrie 2017, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a sfintit Biserica istorica Schimbarea la Fata, acum restaurata, în cimitirul ortodox din Sisli, in Constantinopol, dupa cum informeaza revista web frantuzeasca ortodoxa Orthodoxie.com [https://orthodoxie.com/patriarche-bartholomee-consacre-eglise-restauree-cimetiere-orthodoxe-de-constantinople/] [ https://orthodoxie.com/patriarche-bartholomee-consacre-eglise-restauree-cimetiere-orthodoxe-de-constantinople/ [https://orthodoxie.com/patriarche-bartholomee-consacre-eglise-restauree-cimetiere-orthodoxe-de-constantinople/] ].

Patriarhul Bartolomeu a sfintit o biserică restaurată in cimitirul ortodox din ConstantinopolPrima Sfanta Liturghie oficiata in Biserica recent sfintită Schimbarea la Fata, din cimitirul ortodox Sisli, din Istanbul (Constantinopol), a fost oficiata, ulterior, de Patriarhul Bartolomeu și de alți 15 ierarhi.

Consulul General al Greciei in Constantinopol a fost prezent la slujba, alaturi de alti mulți clerici și credincioși din Turcia și din străinătate.

Cu emotie, Patriarhul Bartolomeu a vorbit despre miile de suflete ale strămoșilor greci care se odihnesc în această țară și asteapta a doua venire cu slavă a lui Dumnezeu și Invierea.

Cimitirul ortodox din Constantinopol: Patriarhul Bartolomeu a sfintit biserica istorica, restaurataCimitirul istoric grec-ortodox se află pe o suprafață de aproximativ 15 hectare, în centrul Constantinopolului. Este unul dintre cele mai mari cimitire grec-ortodoxe din afara Greciei.

Cimitirul include morminte ale mai multor politicieni, oameni de știință și ale altor personalitati care au marcat istoria poporului grec. Biserica cimitirului Sisli, inchinată Schimbarii la Fata, a fost construită în 1888.

Cimitirul a suferit mai multe dezastre pe parcursul lungii sale istorii, monumentele acestuia fiind atacate și profanate. Deși cimitirul este încă folosit de comunitatea greacă, statutul său juridic a fost pus, recent, sub semnul întrebării.

Sarcina ambițioasă de restaurare a cimitirului și a bisericii sale a început acum patru ani. Specialiștii în marmură, din Grecia și Turcia, studenții Școlii de Arte din Atena, arhitecții și conservatorii de artă au dat o nouă viață, acum, bisericii și monumentelor unice ale cimitirului.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.