Inelul si Vesmantul Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir, facatoare de minuni

Foto: Icoana cu Sfantul Dimitrie Izvoratorul de MirLicenta: By unknown painter of Candia [Public domain], via Wikimedia Commons

Se stie ca, pe 26 octombrie, in jurul anului 300 dupa Hristos, Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir, aflat in temnita, a fost strapuns si ucis cu sulitele. Uciderea Sfantului Dimitrie a avut loc la comanda imparatului Maximian, dupa ce acesta din urma a aflat ca Nestor – un tanar crestin – fusese binecuvantat de Sfantul Dimitrie sa il invinga pe luptatorul Lie – om al imparatului – care ii ucidea pe crestini in arena. Imparatul considerase ca, astfel, Sfantul Dimitrie contribuise la infrangerea luptatorului sau.

Ceea ce se stie, insa, mai putin, este ce s-a intamplat imediat dupa aceea cu cei ce avusesera o legatura mai apropiata cu Sfantul Dimitrie.

Sfantul Nestor si minunatul slujitor Lupul, apropiati ai Sfantului Dimitrie Izvoratorul de MirIn primul rand, Nestor, tanarul luptator care reusise sa-l invinga pe faimosul si puternicul Lie, a fost si el decapitat, a doua zi dupa uciderea Sfantului Dimitrie, tot din porunca aceluiasi imparat. Acesta este motivul pentru care Sfantul Nestor este si el amintit in calendarul ortodox, ca mucenic, in ziua de 27 octombrie a fiecarui an, la o zi dupa sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie – izvoratorul de mir.

Pe langa Sfantul Nestor, insa, au mai existat si alti ucenici, iar intre cei mai cunoscuti ucenici ai Sfantului Dimitrie, care au avut de patimit pentru aceasta, se afla un slujitor. El este amintit in cronicile vechi bisericesti, insa credinciosii de astazi stiu mai putin despre aceasta. Numele acestuia era “Lupul”. Ucenicul Lupul este cel care a luat imediat dupa martiraj sfintele moaste ale Sfantului Dimitrie, impreuna cu alti crestini, si le-a ingropat la loc de cinste.

Inelul si Vesmantul Sfantului Dimtrie Izvoratorul de Mir, facatoare de minuniNumai ca, acest slujitor iubit al Sfantului Dimtrie, Lupul, avand evlavie mare la sfant, s-a gandit sa pastreze strans, in orarul Sfantului Dimitrie – parte de vesmant pe care sfantul o purtase pe umeri – sangele mucenicesc al sfantului.

Mai mult decat atat, acelasi ucenic, Lupul, s-a hotarat sa pastreze si inelul pe care Sfantul Dimitrie il purtase la deget. De asemenea, inelul pe care Sfantul Dimitrie il purtase atunci cand slugile imparatului l-au ucis, era imbibat in sange mucenicesc.

Cu aceste sfinte odoare, pe care le pastrase de la Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, ucenicul Lupul a reusit, mai apoi, sa faca nenumarate minuni in randul oamenilor.

Tocmai pentru aceasta, cronicile amintesc pana astazi ca intreaga cetate a Tesalonicului se umpluse, atunci, de “vestea minunilor” pe care ucenicul Lupul le savarsea cu sfintele odoare pastrate de la Sfantul sau iubit, Marele Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir.

Din pacate, vestea minunilor, imediat dupa aceasta, intinzandu-se in toate partile, nu avea cum sa nu ajunga si la imparatul Maximian, asa incat, cel ce-i ucisese pe Sfantul Dimtrie si pe Sfantul Nestor la doar o zi dupa aceea, acum avea sa incerce sa scape si de “minunata sluga” a sfantului, cum il mangaie scrierile bisericesti, pana astazi, pe ucenicul Lupul.

Asa incat, acesta a fost si el prins si ucis, la porunca aceluiasi imparat Maximian. Din fericire, spre slava lui Dumnezeu, sfintele odoare, atat vesmantul cat si inelul, inrosite de sangele mucenicesc al Marelui Mucenic Sfant Dimitrie, Izvoratorul de Mir, nu s-au pierdut, ci au ajuns in mainile altor crestini. (Lacasuri Ortodoxe [https://www.lacasuriortodoxe.ro] – www.lacasuriortodoxe.ro [https://www.lacasuriortodoxe.ro] )

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.