SFANTA PARASCHEVA – modul in care strainii o cheama pe Sfanta Parascheva in rugaciune

Sfanta Cuvioasa Maica noastra Parascheva, ale carei sfinte moaste sunt cinstite in aceste zile in mod deosebit la Catedrala Mitropolitana din Iasi, mai este cunoscuta si ca Sfanta din Balcani.

De altfel, numele Sfintei Parascheva a capatat diferite nuante in tarile care o cinstesc. Spre exemplu, Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi mai este cunoscuta și ca Sfanta Petka, in zona Macedoniei.

In Serbia, Sfanta Parascheva este numita Sfanta Parascheva a Serbiei sau Parascheva Sarboaica, ori Parascheva din Belgrad.

SFANTA PARASCHEVA – modul in care strainii o cheama pe sfanta in rugaciuneIn Bulgaria, Света Петка Българска (Sfanta Parascheva) este numita Sfanta Petka Bulgaroaica.

Nici numele de Noua Parascheva, Tanara Parascheva nu lipsesc de pe aceasta lista a apelativelor cu care Sfanta Parascheva este chemata in rugaciunile credinciosilor ortodocsi de pretutindeni.

In limba greaca veche, Sfanta Parascheva de la Iasi este cunoscuta drept Ὁσία Παρασκευή ἡ Ἐπιβατινή (Aghia Parascheva din Epivata), iar in greaca noua ία Παρασκευή η Επιβατινή ή Νέα (Sfanta Parascheva din Epivata cea Noua).

In limba sârbă, Sfanta Parascheva mai este numita, de asemenea: Petka Paraskeva (Petka Parascheva), Paraskeva Piatnita (Vinerea Parascheva) sau Parascheva din Tirnovo.

SFANTA PARASCHEVA – modul in care strainii o cheama pe sfanta in rugaciuneSfanta Cuvioasa Parascheva, cunoscuta in Romania si ca Sfanta Paraschiva ori Sfanta Vineri, s-a născut în orașul Epivata (aproape de Istanbulul de astăzi), pe malul Mării Marmara – un mic oraș mic în partea europeană a Turciei, în apropierea provinciei Silivria (loc cunosc astazi ca fiind loc de nastere si al Sfantului Ierarh Nectarie, ocrotitorul Eghinei).

Orasul Epivata se numeste, acum, Selimpasa, fiind locul in care altadata parintii Sfintei Maici Cuvioase Parascheva detineau mai multe terenuri bogate.

De fapt, in acest loc a fost construita si o biserică inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva – în Selimpașa – exact pe locul in care se afla odată casa in care se nascuse Sfanta Parascheva.

Astazi, in acel loc se gaseste, din pacate, un simplu parc. Mai multe amanunte despre casa si locul in care s-a nascut Sfanta Parascheva, gasiti in articolul: Sfanta Parascheva – casa in care s-a nascut. Date mai putin cunoscute [https://lacasuriortodoxe.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/23215-sfanta-parascheva-casa-in-care-s-a-nascut.html] [ https://lacasuriortodoxe.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/23215-sfanta-parascheva-casa-in-care-s-a-nascut.html [https://lacasuriortodoxe.ro/redactia-lacasuri-ortodoxe/23215-sfanta-parascheva-casa-in-care-s-a-nascut.html] ]

Sfanta Cuvioasa Parascheva a trecut la Domnul la vârsta de doar 27 de ani. In ziua de sarbatoare a Sfintei Cuvioase Parascheva, maine, incepand cu ora 8:00, veti putea urmari in direct Slujba Utreniei si Slujba Sfintei Liturghii, savarasita in mai multe sfinte lacasuri ortodoxe din tara si strainatate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.