Biserica Toma Cozma din Iasi – emotiile unei istorii de secole

(Foto: Biserica Toma Cozma din Iasi)In aceasta duminica, 8 octombrie 2017, va fi resfintita Biserica Toma Cozma din Iasi. Slujba de resfintire a Bisericii Toma Cozma din Iasi va fi oficiată de ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Alaturi de acesta se vor afla mai multi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, preoți și diaconi.

Resfințirea Bisericii Toma Cozma din Iași – duminică, 8 octombrie 2017In ultimele ore, Vasilica Onofrei, specialist in relatii publice si voluntar in cadrul Parohiei Toma Cozma, a transmis presei din tara un comunicat referitor la eveniment, continand programul detaliat al manifestarilor, semnat de Parintele paroh al bisericii, Pr. Mihai Margineanu, pe care vi-l punem la randul nostru la dispozitie, in josul articolului de fata.

Ocazia resfintirii Bisericii Toma Cozma din Iasi, acum, la implinirea a peste 210 ani de existenta, va atrage cu siguranta multime mare de credinciosi, după încheierea Sfintei Liturghii acestia, inclusiv femeile, putand intra in Sfantul Altar si sa se inchine la moaștele Sfantului Apostol Toma și ale Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina – cei doi sfinti care ocrotesc sfantul lacas ortodox Toma Cozma, ridicat in Iasi in anul 1804.

Biserica Toma Cozma din Iasi – zugravirea unei istorii crestineHramul sfintei biserici a fost dat chiar de catre ctitorii principali ai Bisericii lui Toma Cozma – fost ban şi mare paharnic al Moldovei – si a sotiei sale, Ecaterina. Mai mult decat atat, Biserica Toma Cozma este cunoscuta ca fiind închinată, initial, Mănăstirii Iviron din Sfantul Munte Athos, a treia pe scara ierarhica, dupa Marea Lavra si Manastirea Vatoped, in randul celor 20 de manastiri atonite.

Si chiar daca nu a ajuns atat de cunoscuta precum manastirea atonita, ridicata in anul 980, pentru adapostirea unor icoane precum renumita Icoana a Maicii Domnului Portarita din Iviron, totusi, Biserica parohiei Toma Cozma a reusit sa pastreze icoane care sa aminteasca de experienta pictorilor italieni de rang inalt, pornind de la experienta unora ca Michelangelo Morlaiter (Venetia, 1729 – 1806) si Giovanni Battista Piazzetta (1683-1754) afisata prin tehnica renumitului pictor Francesco Maggiotto (1738-1805), fiu si ucenic direct al vestitului Domenico Maggiotto (1713-1794), elev al lui Piazzetta. Aceasta tehnica si stilul caracteristic italienesc au fost predate si au ramas zugravite in prezent in Biserica Toma Cozma, prin mainile unui alt pictor italian, Giovanni Schiavoni (1804-1848), aflat in Iasiul romanesc pentru 6 ani, începand cu anul 1837, ca profesor de „zugrăvire” al Academiei Mihăilene de Arte Frumoase.

Giovanni Schiavoni, ucenic al lui Francesco Maggioto, ca portretist valoros, preocupat de redarea caracterelor fizice și pshihice ale personajului, reusise sa puna in opera, in 1840, mai multe icoane pentru catapeteasma noii Catedrale Mitropolitane din Iasi, aflata in constructie in acea perioada, insa cateva icoane – si nu putine la numar, 9 -au ramas pana astazi in Biserica Toma Cozma.

Biserica Toma Cozma din Iasi – sau resfintirea frumosuluiAstfel, noul deschizator de drumuri in dezvoltarea portretului pshihologic, Giovanni Schiavoni, a reusit sa impodobeasca, odata, prin opera sa, Biserica ridicata in cartierul Păcurari, pe Dealul (de altadata) al Muntenimii, astazi aflat la mare timp de sarbatoare, Parohia Toma Cozma traind deja, la aceasta ora, emotiile noii sale sfintiri.

Din cate se stie, in Biserica Ortodoxa slujba de resfintire se oficiaza de fiecare data cand un sfant lacas este supus unor transformari importante, precum restaurarea, adaptarea la cerintele de moment, prin diferite adaugiri la constructia de baza, sau prin refacerea picturii. Acum, resfintirea Bisericii Toma Cozma din Iasi apare motivata de restaurarea – desfasurata timp de peste 20 de ani – a sfantului lacas ortodox, prin eforturile preotului paroh, Pr. Mihai Margineanu, slujitorilor, ostenitorilor și credincioșilor acestei parohii. Dar, mai mult decat atat, incepand din aceasta duminica, Sfanta Jertfa va fi savarsita pe o noua Masa Sfanta a acestui Altar ortodox, pe care se vor aseza, in urmatoarele ore, veșmântul alb și pecetea Chiriarului locului, odata cu resfintirea lacasului – edificu impresionant prin alura sa de cladire fortificata, data de contraforţii puternici care sprijina o zidarie masiva din piatra.

Resfintirea de acum, insa, urmeaza unei serii mai ample de restaurari, pornita inca din anul 1847, cand sfantul lacas Toma Cozma din Iasi a fost refacut in cea mai mare parte, iar pentru aceasta Maria Apostol Anastasiu Chetreanca, sustinatoare principala a restaurarii radicale și constructor al turnului clopotniță si al extinderii pronaosului, al „veşmentăriei” de pe latura sudică si al zidului împrejmuitor, a ajuns sa fie trecuta in randul ctitorilor principali ai Bisericii Toma Cozma.

Biserica Toma Cozma din Iasi – depozitar, dar si fauritor de culturaIar daca in vremurile de altadata cultura isi punea amprenta in mod clar asupra parohiei, in sfantul lacas functionand pe rand mai multe institutii culturale, intre care Școala Păcurari 1, Școala Primara de Băieți 1, sau chiar activand un Ateneu remarcabil Popular din Păcurari, „Toma Cozma”, nici astazi manifestarile care se organizeaza aici nu raman mai prejos.

Astfel, lacasul in care un pictor italian de renume si-a lasat opera sa dainuiasca, cinstita cum se cuvine, in care si opera zugrăvită de Octav Băncilă (sub forma inchinarii la Sfintii Petru şi Ioan) si-a gasit adapost sfant, sau din care a pornit ideea inălţarii binecunoscutului monument inchinat poetului Mihai Eminescu, din Copou, si in care batranii sustin cu tarie că mult-iubitul Ion Creangă ar fi fost invatator, pe langa faptul ca era chiar diacon al acestei biserici, continua sa atraga nenumarati credinciosi, iubitori de Dumnezeu si de frumos, antrenandu-i in evenimente culturale importante (pe care le-am redat deseori in paginile noastre) si aratand cinste acordata stramosilor lor.

Biserica Toma Cozma din Iasi – incununarea unor eforturi istoriceAcum, la incunuarea unor eforturi sustinute peste 20 de ani, timp in care credinciosii s-au aflat de fiecare data alaturi de preotul lor slujitor, vechiul monument istoric al cetăţii Iaşului, strabatand istorii de mai mult de 210 ani, imbraca o noua haina de sarbatoare, motivata de un alt eveniment datator de bucurie decat se obisnuieste, anual, prin Sarbatorile Sfantului Apostol Toma şi Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe). Iar aceasta istorie de mai mult de 210 ani ramane sa fie cel mai bine marcata (chiar daca altii, cu o modestie prea evidenta, sustin ca anul ctitoririi ar fi fost 1807) prin inscripţia pe care Sfantul Toma a atras-o in icoana care ii este inchinata, aflata in aceasta biserica in dreapta intrării: indicand un an oricum… dinainte de 1806 (anul ridicarii ctitorului Toma Cozma la nivel de ban, pe icoana ctitorul aparand cu rang de paharnic), undeva prin 1804, tinand cont ca icoanele erau comandate intr-un moment in care construcţia se apropia de final (conform specialistilor in monumente istorice si de arhitectura).

Părintele Paroh Mihai Mărgineanu ne ofera, acum, câteva detalii despre semnificația acestui moment important: ”Resfințirea bisericii noastre reprezintă încununarea a 20 de ani de efort pentru preotul paroh, pentru slujitorii, ostenitorii și credincioșii acestei parohii.

Slujba de Resfințire va așeza peste Sfânta Masă, nou construită, veșmântul alb și pecetea Chiriarului.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca pentru rugăciunile Sf. Apostol Toma și ale Sf. M. Mc. Ecaterina, binecuvântarea ÎPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei să rodească în slujirea liturgică și în comuniunea umană din parohia noastră și să deschidă porțile unui nou început în viața creștină ce gravitează în jurul Altarului ce se sfințește”.

Programul detaliat al slujbei de resfințire va cuprinde:

ora 6.30 – Slujba Agheazmei Mici la fântâna din parcul parohiei ora 7.00 – Slujba Utreniei ora 8.15 – Sosirea Ierarhilor ora 8.30 – Slujba de Resfințire a bisericii și sigilarea Sfintei Mese din Altar ora. 9.00 – Slujba Sfintei Liturghii în sobor de ierarhi și preoți, pe scena amenajată în parcul parohial. Către sfârșitul Sfintei Liturghii, creștinii care s-au spovedit în această săptămână și au primit dezlegare de la duhovnic, se vor putea împărtăși ora 12.30 – Agapa creștină pentru ierarhi, preoți și invitați, precum și masa pentru pelerini. Vor fi oferite și pachete cu alimente pentru creștini.Invitatia ramane, de acum, facuta, iar prezenta noastra la evenimentul pe care Biserica Toma Cozma din Iasi [https://www.parohiatomacozma.ro/] [ https://www.parohiatomacozma.ro/ [https://www.parohiatomacozma.ro/] ] il traieste in aceste zile, ar putea incununa inca o data eforturile istorice pe care aceasta, cu mare emotie, duminica, le pecetluieste sfant spre Viata. (pentru Lăcașuri Ortodoxe – Carmen-Ana)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.