Moara din Svinita a fost pusa in functiune – Muzeul ASTRA da apa la moara

Muzeul ASTRA da apa la moara… sau cel putin aceasta este deviza sub care a decis organizarea unor ateliere de morarit şi demonstraţii practice in domeniul morilor (mulinologie).

Moara din Svinita, pusa in functiune – Muzeul ASTRA da apa la moaraNoul proiect derulat de ASTRA, in parteneriat media oficial cu Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe®, poarta numele „Dăm apă la moară în Muzeul ASTRA”, iar in perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2017, in care au avut loc mai multe ateliere, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului a înregistrat 5 336 de vizitatori.

Atelierele de morarit si demonstratiile practice in tainele moraritului s-au desfasurat la o moara cu ciutură – Moara din Sviniţa – expusa in cadrul Muzeului ASTRA Sibiu, iar conform unui comunicat oficial, proiectul a fost cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Cu ocazia punerii in functiune a Morii din Svinita – organizatorii atelierelor adaptând explicațiile și tehnicile de lucru la moară pentru publicul de diferite vârste și din diverse medii socio-culturale – cei aflati de fata au putut învăța cum se ferecă pietrele de moară. Tot conform declaratiilor celor ce s-au ocupat de buna desfasurare a acestor atelerire de morarit, participantilor la ateliere, odata cu incheierea lucrului, li s-a recompensat priceperea, prin oferirea unor săculeţi cu făină.

Moara din Svinita: ateliere de morarit si demonstratii practice

Dăm apă la moară în Muzeul ASTRA – Dintr-o declaratie pe care ne-a oferit-o Ștefan Păucean, muzeograf la Muzeul ASTRA, pe tema acestor atragatoare ateliere, aflam “Prin ele se explică detaliile de funcţionare ale morii cu ciutură, specificul lucrărilor de întreţinere, precum şi tehnicile de morărit arhaice.

Moara cu ciutură din Sviniţa a fost „readusă la viaţă” prin intermediul lucrărilor de punere în funcţiune integrate proiectului amintit şi trezeşte entuziasmul şi interesul vizitatorilor de toate vârstele şi prin ambianţa sonoră oferită de huruitul pietrelor de moară neobosite, în armonie cu sunetul vesel al apei care loveşte ciuturile morii.”

De unde provine Moara cu ciutura din SvinitaConform aceluiasi muzeograf, mai aflam ca Moara din Sviniţa s-a aflat, odata, în proprietatea a 72 de rândaşi, toti acestia fiind practic coproprietari, fapt care demonstreaza moştenirea şi transmiterea ereditara a dreptului la măciniş în cadrul comunităţii. Randasii se ocupau atat cu întreţinerea morii, cat şi cu măcinisul dupa programare, lucru consemnat încă în deceniul 7 al secolului trecut.

Prezentandu-ne in amanunt modul in care este alcatuita si realizata Moara din Svinita, Stefan Paucean continua:“Casa morii dispune de un plan patrulater alungit, realizat din zidărie de piatră fasonată (blocuri de gresie şi piatră de râu), la extremitatea de sub instalaţia de măcinat fiind executată o supraînălţare, pentru a permite amplasarea instalaţiei hidrotehnice.

Acoperişul este realizat în două ape, pe o structură de căpriori semirotunzi, cu o învelitoare cu şindrilă de fag”.

Moara din Svinita – ingeniozitate extremaDăm apă la moară în Muzeul ASTRA | Tot de la Stefan Paucean, mai aflam ca Moara din Svinita apartine tipului de moara cu ciutură și admisie controlată a apei prin butoniu, fiind o instalaţie hidraulică cu roată orizontală şi admisie inferioară.

Moara din Svinita a fost “construită şi adaptată unor condiţii geomorfologice speciale (teren puternic accidentat şi un debit hidrografic fluctuant, coroborarea acestora împiedicând realizarea unor acumulări de apă pentru optimizarea energiei hidraulice” necesare in acţionarea instalaţiei de măcinat.Insa, solutia adoptată a fost de o ingeniozitate extrema, mai afirma specialistul muzeograf al Muzeului ASTRA din Sibiu, specificand despre “componenta finală a captării, respectiv a aducţiunii apei la instalaţia hidrotehnică”, ca a fost realizată “dintr-un buştean cu diametru semnificativ, scobit pe interior, cu rol de dirijare controlată şi optimizare a vitezei jetului de apă printr-o ‘valvă’ din lemn perforată la interior şi dispusă ca un dop în partea inferioară a buşteanului (cunoscut sub denumirea locală de butoniu)”.In sfarsit, Moara din Svinita a fost pusa in functiune, iar Muzeul ASTRA… da apa la moaraDăm apă la moară în Muzeul ASTRA | Si, daca tot am aflat un termen nou, acela de “butoniu”, a venit timpul, chiar daca in incheierea articolului, sa mai aflam un alt secret:: acest dop perforat, care avea rolul de a regla cantitatea, viteza şi presiunea apei, prezentat in randurile de mai sus, are si el denumire speciala, anume aceea de “găleţea”, datorită formei cilindrice, uşor conice în partea inferioară. Iar despre galetea, ne-a informat tot muzeograful ASTRA, Stefan Paucean.

Prin punerea în funcțiune a morii din Svinița, s-a urmarit accesibilizarea patrimoniului tehnic deținut de muzeu, prin integrarea monumentului în contextul economiei rurale.

In articolul de fata, in partea de sus a acestuia, gasiti mai multe imagini care prezinta Moara de Svinita, pusa in functiune in toata aceasta perioada. Imaginile cu Moara din Svinita ne-au fost transmise de Cosmin Călinescu, purtător de cuvânt al Muzeului ASTRA Sibiu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.