ECUMENISM: ce va contine noul document din Leros? Ortodocsii si catolicii – un nou dialog pe tema unirii

Foto: Insula Leros, Grecia – locul celei mai recente intalniri ecumenice intre ortodocsi si catolici

Comitetul de Coordonare al Comisiei Internaționale Comune de Dialog Teologic între Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică a hotarat noi teme pentru activitatea sa viitoare.

ECUMENISM: ortodocsii si catolicii au purtat un nou dialog pe tema uniriiComitetul de coordonare al Comisiei Internaționale Comune de Dialog Teologic între Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică si-a încheiat activitatea, zilele trecute, pe insula Leros, in Grecia, abordand inca o data tema ecumenismului in relatiile crestine.

În urma discuțiilor, reprezentanții Bisericilor Ortodoxe locale și ai Bisericii Romano-Catolice au luat o noua decizie, în temeiul căreia va trebui să se pregătească un document de factura ecumenica, intitulat „Către unitate in credinta: întrebări teologice și canonice”.

Despre ECUMENISM, pe insula Leros: un nou dialog pe tema uniriiSe presupune că documentul, care urmează să fie redactat de unii dintre membrii Comisiei ecumenice, va revizui cei 37 de ani ai dialogului romano-catolic și ortodox, desemnand aspectele cheie care urmează să fie discutate în etapele următoare.

Comitetul de Coordonare a recunoscut, de asemenea, că ar fi oportună discutarea temei “Primatul și conciliaritatea în cel de-al doilea mileniu și în timpurile noastre”.

Această temă vine drept continuare a firului logic al temei “Conciliaritatea și Primatul în primul mileniu”, discutata într-o etapa anterioară a dialogului ecumenic intre cele doua Biserici.

ECUMENISM: ce va contine noul document semnat de ortodocsi si catolici in Grecia?Noul document ecumenic ar trebui să ia in considerare, totodata, evenimentele care au dus la ruptura comuniunii dintre Bisericile Ortodoxa și Catolica, in secolul al XI-lea, și consecințele acestei distantari pentru creștinii din Est și Vest.

O atenție deosebită va fi acordată, de asemenea, prin acest document, problemei uniatilor (greco-catolicilor), care a fost discutata în cadrul dialogului ecumenic pe parcursul anilor 1991-2000, dar continuă să-și păstreze actualitatea. Reprezentanții mai multor Biserici Ortodoxe au insistat asupra necesității discutarii, în continuare, a acestui subiect, in sesiunile Comitetului ecumenic de Coordonare.

Următoarea ședință a Comitetului de Coordonare al Comisiei Mixte pentru Dialogul Teologic intre Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică va avea loc la sfârșitul anului 2018.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.