PS Ambrozie inaugureaza Muzeul Manastirii Comana

FOTO: PS Parinte Episcop Ambrozie inaugureaza noul Muzeu al Manastirii ComanaFotografiile legate de inaugurarea Noului Muzeu al Manastirii Comana, de catre PS Ambrozie, ne-au fost puse la dispozitie de Episcopia Giurgiului

Preasfintitul Parinte Ambrozie a inaugurat, in aceste zile, muzeul Mănăstirii Comana. In noul Muzeu organizat de Manastirea Comana exista, conform informatiilor oferite de surse din Episcopia Giurgiului, pastorita de Preasfintitul Parinte Episcop Ambrozie, o colectie de obiecte bisericesti, avand valoare atat culturala cat si in domeniul artei nationale si, deopotriva, ortodoxe.

PS Episcop Ambrozie inaugureaza muzeul Manastirii ComanaManastirea Comana, aflata pe teritoriul administrativ si pastoral al Eparhiei Giurgiului, aflata sub directa ingrijire a Prasfintitului Parinte Ambrozie, a fost pentru prima data atestata documentar inca din urma cu 556 de ani, ca manastire voievodala a județului Giurgiu.

Evenimentul inaugurarii Muzeului Manastirii Comana a avut loc in ziua de miercuri, 27 septembrie 2017, imediat dupa Sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ambrozie.

PS Episcop Ambrozie participa la alte evenimente legate de inaugurarea noului muzeu al Manastirii ComanaDupa cum aflam si din pagina oficiala a Episcopiei Giurgiului [https://episcopiagiurgiului.ro/Stiri/showarticle.php?articleID=5375] , cu aceeasi ocazie, in Mănăstirea Comana, dupa inaugurarea Muzeului Sfintei Manastiri Comana, de catre Preasfintitul Episcop Ambrozie, a avut loc o serie de evenimente cultural-religioase.

Conform unei declaratii oferite chiar de catre starețul Mănăstirii Comana:“Tezaurul mănăstirii cuprinde obiecte de cult din metal prețios, broderii, tesături și sculpturi în lemn care au fost confectionate în mănăstire sau au fost dăruite de voievozi și alți binefăcători.

Toate aceaste obiecte și documente ne-au adus noi informații istorice care întregesc cunoașterea istoriei zbuciumate a poporului roman de pe meleagurile vlăscene”.

Părintele Arhimandrit Mihail Muscariu, stareț al Mănăstirii Comana, este si exarh al mănăstirilor din cuprinsul eparhiei Giurgiului, pastorita de Preasfintitul Episcop Ambrozie.

La inaugurarea Muzeului Manastirii Comana de catre Preasfintul Ambrozie, alte doua expozitiiCu aceeasi ocazie, nici Muzeul județean de istorie „Teohari Antonescu” din Giurgiu nu s-a dezis de interesul datorat unor astfel de evenimente importante, asa incat, in parteneriat cu noul Muzeu al Manastirii Comana, proaspat inaugurat de Preasfintitul Parinte Episcop Ambrozie, a organizat două expoziții importante în cadrul noului muzeu al Comanei.

Una dintre cele doua expozitii prezentate cu ocazia lansarii noului Muzeul al Manastirii Comana, in prezenta Preasfintului Parinte Ambrozie, a cuprins, conform paginii oficiale a Episcopiei:“mai multe secțiuni: o secțiune arheologică, în cadrul căreia au fost expuse o parte dintre obiectele descoperite în urma săpăturilor efectuate în incinta mănăstirii, unele dintre ele datând din perioada neoliticului, precum și o colecție de arme și armuri specifice Evului Mediu românesc, o secțiune etnologică, ce a prezentat obiecte tradiționale utilizate în vechime, în gospodăriile din zona „Vlașca”, și o secțiune intitulată „Lapidarium”, unde au fost expuse pietre tombale, fragmente de pisanie și de ornamente murale, aparținând Mănăstirii Comana”.

Tot in prezenta PS Episcop Ambrozie, cea de a doua expoziție a afisat “în premieră”, conform organizatorilor evenimentului lansarii noului Muzeu al Manastirii Comana, “icoane și obiecte de cult, de o valoare inestimabilă, specifice zonei”.

Cuvant al PS Episcop Ambrozie, la inaugurarea Muzeului Manastirii ComanaÎn cuvântul rostit, “PS Ambrozie a binecuvântat pe toți cei prezenți și a evidențiat faptul că lucrarea de recondiționare și amenajare” a acestui muzeu al Manastirii Comana “reprezintă o adevărată moștenire lăsată generațiilor viitoare”.

„Am adunat aici [in noul Muzeu al Manastirii Comana] obiecte de valoare etnografică recunoscută, pe care generaţiile viitoare le vor putea admira.

Aici, la Mănăstirea Comana, oameni foarte importanți au venit și și-au adus aportul în restaurarea voievodalei mănăstiri, printre aceștia amintindu-l pe reputatul arhitect Nicolae Vlădescu, dar și pe arhitectul Dan Nicolae, care a fost înmormântat în cimitirul mănăstirii”.

PS Ambrozie: Manastirea Comana este un muzeu viuPreasfintitul Parinte Episcop Ambrozie a continuat cuvantul Sau, numind Manastirea Comana “un muzeu viu”.

“Foarte multe personalități, oameni de cultură și de artă, vin și se bucură văzând Mănăstirea Comana restaurată, care este un adevărat muzeu viu, unde pot să vină pelerini nu doar de la Giurgiu, ci mai ales din împrejurimi, să vadă ce a însemnat istoria acestor meleaguri vlăscene”, a încheiat Preafințitul Ambrozie.

Preasfintitul Episcop Ambrozie a fost intampinat la Manastirea Comana, cu ocazia inaugurarii noului muzeu “Manastirea Comana” de preoti si credinciosi din cuprinsul Eparhiei Giurgiului, de reprezentanți ai autorităților locale și județene, oameni de cultură.

Alte fotografii legate de inaugurarea noului Muzeu al Manastirii Comana, de catre PS Parinte Episcop Ambrozie, puteti gasi pe pagina oficiala a Episcopiei Girugiului, dand click AICI [https://episcopiagiurgiului.ro/Stiri/showarticle.php?articleID=5375] !

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.