Film defaimator la adresa Sfantului Tar Nicolae al II-lea. Manifestatii pe strazile Moscovei

Foto: MatildaLicenta de utilizare: By Unknown photographer of the photography department of the Imperial Mariinsky Theatre. St. Petersburg, Russian Empire. [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons [https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Camargo-Mathilde_Kschessinskaya-1897.JPG]

Activiștii ortodocși ai mișcării „De 40 de ori cate 40” (cu referire la numărul de biserici din Moscova, în fosta Rusie) au protestat zilele trecute împotriva unui nou film intitulat „Matilda“, în fata Dumei de Stat, a Biroului Procurorului și Ministerului Culturi.

Filmul trateaza, intr-un mod calomnios, tineretea Tarului Sfant Mucenic Nicolae al II-lea.Film defaimator la adresa Sfantului Tar Nicolae al II-lea. Manifestatii pe strazile Moscovei„Astăzi, credincioșii ortodocși au protestat cu pancarte, împotriva filmului «Matilda», in fața principalelor clădiri publice, a Ministerului Culturii, Dumei de Stat, Administrației Prezidențiale, Biroului Procurorului, Directorului de studio Alexei Ucitel din Sankt-Petersburg și a Fondului Cinematografic din Moscova”, a declarat un reprezentant al mișcării.

Coordonatorul acesteia, Andre Kormuchin, a anunțat anterior că mai multe manifestatii au fost planificate în fata agențiilor cu autoritate in luarea de decizii privind acest film.

Filmul este dedicat povestei vieții balerinei Matilda Kscensinka, legată de viitorul Tar si Martir Sfant Nicolae al II-lea. Rolul principal este jucat de actrița poloneză Mikhalina Olshansky, iar cea a Tareviciului, viitorul țar, de către un german, Lars Eidinger. Mulți cred că filmul nu este exact din punct de vedere istoric, modificand adevărul despre Tarul pios și sfânt.

Film defaimator la adresa Sfantului Tar Nicolae al II-lea. Manifestatii pe strazile MoscoveiPe pancarte se putea citi: „Nu va atingeți de Tarul rus!”, “Ortodoxia a construit Rusia, Matilda a distrus-o…”, “Vladimir Vladimirovici [Putin], protejează Rusia!”, sau versetul biblic “Nu vă atingeţi de unşii Mei” (Psalm 104,15).

„Noi nu suntem împotriva lui Alexei Ucitel; suntem împotriva unui film hulitor care insultă un țar sfânt, istoria și credinta credincioșilor ortodocși de pe tinut rusesc”, a declarat activistul.

Marea Ducesă Maria Vladimirovna, conducatoarea Casei Romanov, s-a aratat si ea indignata de lansarea viitoare a filmului „Matilda“, dar, în același timp, ea crede că este inutil să fie interzis asemenea altor filme, pentru că pur și simplu ar atrage prea mult atenția.

„Alteta Sa Imperială Marea Ducesa Maria Vladimirovna, Șefa Casei Imperiale ruse Romanov este dezamăgita de faptul că, la centenarul evenimentelor tragice ale Revoluției din 1917 și în ajunul centenarului asasinarii tarului, este oferit acest film prezentându-i pe împăratul Nicolae al II-lea, împărăteasa Alexandra Feodorovna și o serie de alte figuri istorice într-o lumină complet modificată, drept oameni imorali și dezechilibrati mental”, a declarat Alexandru Zakatov, director al Cancelariei Casei Imperiale.

Film defaimator la adresa Sfantului Tar Nicolae al II-lea. Manifestatii pe strazile MoscoveiParintele Evloghie, din Manastirea Sfantul Pantelimon a Sfantului Munte Athos a numit filmul „în mod deliberat provocator“. Menționând că memoria martirilor imperiali este sărbătorită cu respect și dragoste de Sfântul Munte, starețul a scris că, faptul că un astfel de film apare într-o țară ortodoxă, „este profund dureros și deprimant“.

„Nu putem numi acest lucru altfel decât ca pe dispreț fata de credinta credinciosilor”“, scrie Parintele Evloghie, în numele comunității sale monastice.

Film defaimator la adresa Sfantului Tar Nicolae al II-lea. Manifestatii pe strazile MoscoveiEpiscopul Tihon, egumen al Mănăstirii Sretensky și șef al Consiliului Patriarhal pentru Cultură, a numit filmul o „falsificare nerușinata“ și „defăimare“, afirmând că este un fel de fantezie. Într-un interviu pentru „Rossiiskaia Gazeta“, el se întreabă: „De ce spectatorul este facut sa creada în scene legate de un triunghi amoros inventat, în care Nicolae, înainte și după căsătorie, ar fi oscilat între Matilda și Alexandra?”, adaugand, “Ce este asta? Viziunea autorului? Nu, aceasta este o calomnie împotriva oamenilor reali“.

Film defaimator la adresa Sfantului Tar Nicolae al II-lea. Manifestatii pe strazile MoscoveiA. Zakatov, reprezentant al Casei Imperiale, spune că, pe baza jurnalelor lui Nicolae al II-lea, a corespondenței sale cu Alexandra, memoriilor Matildei și a altor câteva surse autentice și de încredere, este cunoscut faptul că relația specială s-a încheiat în anul 1894, când tareviciul a luat decizia că se va căsători cu viitoarea împărăteasa Alexandra. Potrivit lui Zakatov, relația a durat intre 1892-1894, iar acum este folosita ca rampă de lansare pentru „fantezii nefondate, capabile sa dăuneze reputației Sfintei Familii de Mucenici și a Matildei în opinia publică“.

Primul film este programat pentru redare pe 6 octombrie, la Teatrul Mariinsky din Sankt-Petersburg, în timp ce proiectarea sa generală este programată la sfârșitul lunii octombrie. (Lăcașuri Ortodoxe) [https://lacasuriortodoxe.ro/files/arhiva/2017-08/film-defaimator-la-adresa-sfantului-tar-nicolae-al-ii-lea-manifestatii-pe-strazile-moscovei.JPG]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.