O fereastra catre Europa si… Ortodoxia din scoala

Sankt Petersburg, sau Petrograd – cunoscut în perioada sovietică sub numele de Leningrad — este un oraș din partea de nord-vest a Rusiei, fondat de țarul Petru cel Mare în 1703, ca o “fereastră către Europa” – devenind de atunci capitală a Imperiului Rus, până în 1918.

Sankt Petersburg numara aproape 4,5 milioane de locuitori, fiind în prezent cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, al patrulea oraș ca mărime al Europei și cel mai important port rusesc la Marea Baltică.

Orasul este cunoscut pentru:- Catedrala Sfântul Isaac, cu una dintre cele mai mari cupole din lume (ridicata in 40 de ani);- Catedrala Kazan, copie după Basilica Sfântul Petru din Vatican;- Biserica Mântuitorului Însângerat, care marchează locul în care a fost asasinat Alexandru al II-lea, țar al Rusiei;- Catedrala Sfintii Petru și Pavel, in care sunt inmormantati Petru cel Mare și alti împărați ai Rusiei;- Catedrala Smolnîi, niciodată terminată;- Catedrala Flotei Rusesti de Marina a Sfântului Nicolae, cu pereții exteriori acoperiți cu plăci memoriale închinate marinarilor pieriți pe mare.- Catedrala Sfântul Vladimir (1769–1789);- Catedralele Schimbării la Față;- Catedrala Sfintei Treimi; – Mănăstirea Alexandr Nevski (cu doua catedrale si mai multe bisericute);

Toate cele enumerate mai sus sunt deja cunoscute de turistii care viziteaza orasul, pe langa nenumarate alte biserici.

Cu toate acestea, insa, la momentul in care in toate școlile rusești de învățământ general (pe 1 septembrie 2012) s-a introdus cursul “Bazele culturilor religioase și etica seculară”, elevii si parintii aveau sa-i ingrijoreze pe reprezentantii Bisericii Ortodoxe Ruse. Desi subiectul – care urma sa fie studiat timp de patru ani, cu o oră pe săptămână – era alcătuit din șase module: “Bazele culturii ortodoxe”, “Bazele culturii islamice”, “Bazele culturii evreiești” “Bazele culturii budiste”, “Bazele culturilor religioase mondiale”, “Bazele eticii seculare”, elevii și părinții lor, care aveau dreptul să aleagă unul dintre aceste module, alesesera doar in proportie de 6% “Bazele culturii ortodoxe”.

Potrivit șefului comitetului de educație publică al orașului, Ivana Vorobiev, citat de Interfax in aceste zile [ https://interfax-religion.ru/?act=news&div=67969 [https://interfax-religion.ru/?act=news&div=67969] ], insa, vestile par a fi acum mai imbucuratoare:“Pot spune că, dacă, acum patru ani, studiul bazelor Ortodoxiei a fost ales de doar 6% dintre elevi, acesta este ales astazi de 33% dintre ei”.

Cu toate acestea, interesul elevilor din Sankt Petersburg a crescut simultan pentru “Studiul culturilor religioase mondiale”, potrivit șefului comitetului, acestia alegand cursul in proportie de 40%.

In plus, Vorobiev a mai subliniat că învățarea Bazelor eticii seculare este din ce în ce mai puțin solicitată de elevi (25-30% din cereri).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.