Regal de muzica psaltica la Palatul Mogosoaia: Kabarnos Nikodimos si Dimitrie Voicescu

Un regal de muzică psaltică a avut loc ieri, 16 august 2017, la Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, cu ocazia sărbatorii Sfinților Martiri Brâncoveni, Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu, Matei, și Sfetnicul Ianache.

Regal de muzica psaltica la Palatul Mogosoaia: Kabarnos Nikodimos si Dimitrie VoicescuConcertul a fost susţinut de Arhimandritul protopsalt Kabarnos Nikodimos din Grecia, protopsaltul Dimitrie Voicescu şi grupul său vocal de psalţi, alaturi de membrii ai grupului coordonat de maestrul Mihail Bucă, protopsalt al Catedralei Patriarhale.

La manifestare au participat peste 300 de persoane, cărora s-au alăturat PS Timotei Aioanei, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Pr. Protopop Cristian Mihai Burcea, protopop al Protopopiatului Ilfov Nord şi alţi câţiva preoţi şi diaconi remarcaţi în mulţime. Între cei care au asistat la eveniment între primele rânduri, a putut fi observată şi prezenţa mai multor măicuţe sosite din Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, Mânăstirea Chiroiu.

Publicul însă – lucru demn de remarcat – nu a avut un profil clerical, cum era de aşteptat, majoritatea spectatorilor prezenţi, din partea cărora au venit ropote de aplauze cu fiecare respiro al celor care au evoluat pe scenă, fiind alcătuită din tineri dornici să se bucure de un recital de excepţie, cum nu se putea mai potrivit pentru incinta domnească a Palatului Mogoşoaiei.

Regal de muzica psaltica la Palatul Mogosoaia: Kabarnos Nikodimos si Dimitrie VoicescuCopii aşezaţi pe iarbă alături de părinţii lor au putut fi zăriţi pe toată perioada concertului, veselia lor fiind deseori încununată de aplauzele propriilor părinţi încântaţi de originalitatea şi bogăţia repertoriului maeştrilor aflaţi pe scenă, într-o comuniune româno-grecească de excepţie, sub amprenta unei colaborări demne de invidiat în industria muzicală, chiar dacă VIP-urile cu care suntem obişnuiţi astăzi au de regulă o altă factură: Arhimandritul protopsalt Kabarnos Nikodimos din Grecia şi binecunoscutul şi apreciatul protopsalt român Dimitrie Voicescu.

Calitatea excepţională a sunetului pe toată perioada concertului, cu o amplificare pe măsură, care i-a ajutat chiar şi pe cei aflaţi în promenadă pe domeniile mai îndepărtate brâncoveneşti, din aria Palatului Mogoşoiaia, să ia parte la eveniment, a fost şi ea demnă de remarcaat, melodiile psaltice putând fi ascultate chiar şi după apusul soarelui, recitalul prelungindu-se în mod evident, în urma aprecierilor pe care protopsalţii artişti le-au simţit din partea publicului numeros.

Regal de muzica psaltica la Palatul Mogosoaia: Kabarnos Nikodimos si Dimitrie VoicescuSuccedarea surprinzătoare a unor cântări româneşti adresate direct Sfinţilor Martiri Brâncoveni, provenite în special din medii monahale binecunoscute pentru credincioşii români, ale căror ritmuri au fost marcate de o amprentă tradiţională românească, cu cântările duhovniceşti în stil bizantin – adaptate la prezentul grecesc – interpretate pe rând, şi rareori prin intervenţii simultane de către cei doi protopsalţi, ajunşi uşor vedete ale serii, au făcut trimitere uneori spre ambientul de rugăciune liturgică cu care credincioşii sunt obişnuiţi în zilele de duminică.

De asemenea, intonarea unor cântări deopotrivă în limba greacă şi română au ajutat publicul să-i aprecieze atât pe cei doi protopsalţi de elită cât şi elementul tradiţional al cântărilor, la justa lor valoare.

Regal de muzica psaltica la Palatul Mogosoaia: Kabarnos Nikodimos si Dimitrie VoicescuIeri seară, pe domeniile brâncoveneşti de pe raza Palatului Mogoşoaia, s-au ascultat cântările cu care Sfinţii Brâncoveni erau atât de bine familiarizaţi, prin conţinutul lor liturgic. Cu siguranţă, nostalgia acestei seri extraordinare, care a debutat la orele 19:00, în cadrul căreia, prin generozitatea organizatorilor şi factorilor locali, toţi cei prezenţi au avut la dispoziţie gratuit inclusiv răcoritoare şi cafea, va atrage noi evenimente de acest rang.

La orele 21:30, sub lumina felinarelor încântătoare, care străjuiesc aleile ctitoriei unor sfinţi martiri prea puţin amintiţi în cărţile de istorie, se puteau vedea, privind deseori înapoi, pelerinii spectatori încântaţi de splendidul eveniment, retrăgându-se în şoaptele unor aprecieri evidente, către lăcaşurile lor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.