Sfantul Pantelimon bucura Bulgaria. VIDEO surprins la granita cu Grecia

FOTO: Icoana Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon,

provenita dintr-o catacomba a NicomidieiLicenta de utilizare: By shakko (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Sfantul Pantelimon bucura Bulgaria. VIDEO surprins la granita cu GreciaAstazi, moastele Sfantului Mare-Mucenic Pantelimon, aduse din Muntele Athos, se afla inca in Bulgaria, la aceasta ora incheindu-se oficierea unei Sfinte Liturghii langa acestea, in Catedrala din Vratsa.

Slujba din aceasta dimineata a fost oficiata de Mitropolitul de Vratsa, Grigorie. Ieri, in aceeasi Catedrala, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata chiar de catre Patriarhul Neofit al Bulgariei, in acelasi sfant lacas din nord-vestul tari.

Moastele Sfantului Pantelimon in Bulgaria. VIDEO surprins la granita cu GreciaSfintele moaste ale Sfantului Pantelimon au poposit in Bulgaria in data de 26 iulie, cu binecuvântarea Comunității Sfantului Munte Athos, pentru a fi venerate de către credincioși. Acestea sunt insotite de Arhimandritul Evloghie, stareț al Mănăstirii Sfantul Pantelimon, și de Ieromonahii Serafim și Nicolae.

La punctul de trecere a frontierei dintre Grecia și Bulgaria, sfintele moaște au fost intampinate de către Mitropolitul Serafim de Nevrokop și de Episcopul Gherasim de Melnik, secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Cu ocazia primirii lor, ierarhii și clericii s-au rugat inaintea sfintelor moaste, la care mai apoi s-au inchinat si polițiștii de frontieră.

Moastele Sfantului Pantelimon in Vratsa, Bulgaria. VIDEOConvoiul s-a deplasat, ulterior, spre Sofia, unde sfintele moaste ale Sfantului Pantelimon au fost primite de către Patriarhul Neofit al Bulgariei, a doua zi, pe 27 iulie – chiar in ziua de sarbatoare a sfantului.

Incepand din data de 1 august, sfintele moaste au poposit in orașul vechi Vrața, în nord-vestul Bulgariei, iar la aceasta ora sfintele moaște sunt purtate catre spitalul central al orașului, unde va fi oficiata Slujba Acatistului, urmata de asezarea pietrei de temelie a unei noi biserici inchinate Marelui Mucenci Sfant Pantelimon.

Tot astazi, spre seara, sfintele moaste vor parasi Bulgaria, pentru a se intoarce in Sfantul Munte Athos. Va prezentam, mai jos, un film care surprinde sosirea sfintelor moaște ale Sfantului Mare Mucenic Pantelimon la granița cu Bulgaria. (Lăcașuri Ortodoxe) [

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.