LINDISFARNE: Biserica ortodoxa antica, descoperita pe Insula Sfanta

FOTO: Castelul Lindisfarne – Holy IslandLicenta de utilizare: By matthew Hunt (originally posted to Flickr as Holly Island 11) [CC BY 2.0 [https://creativecommons.org/licenses/by/2.0] ], via Wikimedia Commons Fundatia, a ceea ce probabil este una dintre cele mai mari și mai vechi biserici saxone de pe Lindisfarne, a fost recent descoperita în partea de sud a insulei, în largul coastei de est a Angliei, conform Gazetei Northumberland [https://www.northumberlandgazette.co.uk/news/saxon-church-uncovered-during-dig-on-holy-island-1-8617307 [https://www.northumberlandgazette.co.uk/news/saxon-church-uncovered-during-dig-on-holy-island-1-8617307] ].

Blocurile masive de gresie, descoperite de Peregrini Lindisfarne Landscape Partnership, sub conducerea lui Richard Carlton, de la The Archaeological Practice and Newcastle University, dau o imagine clara asupra a ceea ce arata ca fiind o biserica a primului mileniu. Expertul în construcții istorice, Peter Ryder, a descris această descoperire drept “probabil cea mai importantă descoperire arheologică facuta vreodată pe Insula Sfântă”, potrivit Chronicle Live [FOTO: https://www.chroniclelive.co.uk/news/north-east-news/first-new-church-found-holy-13241445 [https://www.chroniclelive.co.uk/news/north-east-news/first-new-church-found-holy-13241445] ].

Pravoslavie [https://www.pravoslavie.ru/english/104775.htm [https://www.pravoslavie.ru/english/104775.htm] ]prezinta proiectul Peregrini Lindisfarne, la randul sau, amintind ca a fost dezvoltat pentru conservarea, consolidarea și cinstirea moștenirii naturale și culturale a Holy Island.

Clădirea nou descoperită ar putea fi cea mai veche biserică din piatră cunoscută. Structura ar putea fi datata in perioada 630-1050, deși experții consideră că o dată anterioară este chiar mai probabilă. Construită în primul mileniu, biserica aparține vremurilor anterioare Marii Schisme, pe când Occidentul era încă ortodox. Biserica era așezata in Heugh, o creastă pe Insula Sfântă, cu vedere la Insula Farne și Bamburgh, capitala regală a Regatului Northumbria.

Potrivit lui Carlton, “nu sunt multe biserici potențial cunoscute din secolul al șaptelea sau al optulea, în Northumbria medievala, care se întindea de la Humber la Forth… Ceea ce este în favoarea argumentului ca biserica este una timpurie de pe creasta, este faptul că ea ar fi fost în întregime vizibilă din Bamburgh, sediul puterii politice la vremea respectivă și, la rândul său, ar fi avut vedere minunata spre Bamburgh… Ea adaugă un alt capitol istoriei Sfintei Insule”.

Arheologii au descoperit blocuri de gresie cu lungimea de un metru, fundații cu o lățime mai mare de un metru, o bază probabilă a Altarului și sectiunea de demarcatie a naosului.

Este posibil ca biserica din piatră să fi fost plasată pe locul unei biserici de lemn, construită anterior de Sfantul Aidan, în 635.

“Există înregistrări timpurii legate de doua biserici din lemn, în preajma acestui sit. Poate că această biserică a fost realizată din piatră, probabil înainte de 870 dupa Hristos, când călugării au fugit din fata invadatorilor vikingi. Cu toate acestea, vikingii au fost rapid creștinați și probabil au construit o biserică din piatră, care să o înlocuiască pe cea veche din lemn”, a declarat Peter Ryder, de la Comitetul consultativ diecezan de Newcastle.

“Există povești tradiționale legate de două capele in Lindisfarne: una este a Sfantului Cuthbert de pe Mare, care este, probabil, clădirea situata pe o insulă mică adiacentă Lindisfarne, iar cealaltă este a Sfantului Cuthbert din Cer. Aceasta ar putea fi biserica pe care tocmai am descoperit-o”, adaugă Rev. Paul Collins, Vicar al Insulei Sfinte.

Un proiect anterior al Peregrini, care a inclus săpaturi efectuate anul trecut, a scos la iveală fundatia din piatră a unui posibil turn cu ceas, la cativa metri de biserica recent descoperită, despre care specialistii speculeaza ca ar fi cel din care s-ar fi semnalat, odata, moartea Sfântului Cuthbert (conform Vietii Sfantului).

Arheologul Brian Hope Taylor a sapat in Lindisfarne in anii 1960 si 1970, iar notele scrise de mana sugereaza ca ar fi descoperit deja biserica. Din păcate, deoarece situl se află pe un sit de interes științific special (SSI), regulamentele Natural England impun ca acesta să fie returnat rapid in starea inițială. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.