Descoperire: renumitul triptic din Zvenigorod nu a fost pictat de Andrei Rublev

FOTO: Triptic icoane ZvenigorodLicenta de utilizare: By user:shakko (Own work) [CC BY-SA 3.0 [https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0] ], via Wikimedia Commons [https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zvenigorodskiy_chin_(Tretyakov_gallery)_-_by_shakko_01.JPG] Cercetătorii din domeniul științei sunt aproape de a dovedi că artistul celor trei faimoase icoane din Zvenigorod nu este același cu cel al faimoasei icoane a Trinității, care a fost pictata de Sfantul Andrei Rublev, a anunțat Galeria Tretyakov din Moscova, citata de publicatia Pravmir [https://www.pravmir.ru/restavratoryi-ustanovili-chto-ikonyi-zvenigorodskogo-china-sozdal-ne-andrey-rublev/ [https://www.pravmir.ru/restavratoryi-ustanovili-chto-ikonyi-zvenigorodskogo-china-sozdal-ne-andrey-rublev/] ].

Cercetarea icoanelor va continua, rezultatul anuntat in aceste zile reprezentand doar o etapă a unei lucrări complexe, intre multe etape intreprinse de muzeu, a precizat Zelfira Tregulova, director al galeriei.

Faimoasele icoane din Zvenigorod, care includ icoanele Hristos Pantocrator, Arhanghelul Mihail și Apostolul Pavel, au fost găsite în 1918 în apropierea Catedralei Adormirii Maicii Domnului din Gorodok, Zvenigorod, între lemnele de foc, potrivit mai multor surse. Cu toate acestea, detaliile exacte ale descoperirii nu au fost clare, dar este sigur că au fost descoperite de către Gregory Chirikov din Comisia Ruseasca pentru Conservarea și Descoperirea Picturii Vechi Rusesti, care a salvat icoane în întreaga țară.

Cele trei icoane făceau parte dintr-o scena Deisis, alaturi de Maica Domnului Theotokos și Sfantul Ioan Inaintemergatorul, astfel încât se pare ca ar fi existat inițial șapte sau nouă icoane.

După restaurarea icoanelor, artistul și restauratorul Igor Gabra, șeful atelierelor de restaurare centrale, spunea:

“Creatorul lor nu poate fi decât Rublev – el a stăpânit arta de a supune toate aceste culori reci, roz-violet-albastru, armonizate intr-o singura vointa. Doar el a îndrăznit să rezolve provocările culorilor…”.

De atunci, toate manualele din domeniul istoriei artei rusesti aveau sa-l indice pe Sfantul Andrei Rublev drept artist al icoanelor din Zvenigorod – singura întrebare ramanand legata de biserica din care provenisera inițial.

Datorită muncii oamenilor de știință din Galeria Tretyakov și Institutul de Stat pentru Cercetare si Restaurare, s-a dovedit acum că icoanele din Zvenigorod nu erau de fapt pictate de Rublev. Au fost pictate la sfârșitul secolului al XIV-lea, în timp ce icoana Trinității a fost pictată în anii 20 ai secolului al XV-lea.

Potrivit istoricului de artă și academicianului Academiei Ruse de Arta, Alexei Lidov, “am mai descoperit unul sau doi mari artiști, care au lucrat în același timp cu marele Andrei Rublev și cu Teofan Grecul”.

“În plus, acesta este un triumf al dreptatii: icoanele găsite în 1918 au fost atribuite unui alt iconograf remarcabil rus. Această descoperire ne confruntă cu nevoia de a regândi istoria artei rusesti din această epocă și de a abandona mitologia familiară copilăriei”, a concluzionat Lidov.

[https://lacasuriortodoxe.ro/files/arhiva/2017-07/descoperire-renumitul-triptic-din-zvenigorod-nu-a-fost-pictat-de-andrei-rublev.JPG]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.