Dupa Georgia, monarhia este luata in discutie si in Rusia

Modelul monarhic de organizare politică are mulți susținători printre credincioși ortodocși, iar Biserica Ortodoxă Rusă ar putea lua parte la discuția restaurării monarhiei în țară, în cazul în care va începe o astfel de dezbatere. Acest lucru a fost declarat sâmbătă de președintele Departamentului pentru Afaceri Externe al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.

Răspunzând la întrebarea prezentatorului emisiunii „Biserica și lumea“, pe postul de televiziune „Rusia-24“, privind declarațiile Patriarhului Ilia II al Georgiei, pe tema posibilitatii restaurării monarhiei în Georgia (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), Mitropolitul Ilarion a amintit, mai întâi, că Biserica Ortodoxă Rusă este „neutra“ în ceea ce privește puterea politică, atata timp cat aceasta nu contravine moralei creștine.

Mai apoi, Mitropolitul a continuat: „Există oameni în cadrul Bisericii noastre, grupuri de oameni, care luptă pentru restaurarea monarhiei, și cred că, dacă la un moment dat societatea noastră va fi pregatita sa discute aceasta problema, Bisericii ii va reveni partea cea mai activă într-o astfel de discuție”.

Mitropolitul Ilarion a reamintit că, în forma monarhică de guvernare, monarhul “este uns de catre cler“ și „nu are doar mandatul alegătorilor de a guverna pentru o perioadă determinata; ci primește confirmarea de la Dumnezeu, prin Biserică, de a guverna”.

Cu toate acestea, Mitropolitul vede un interes scăzut în ce priveste monarhia constituțională, aceasta din urmă având doar rol „decorativ“, în propriile sale opinii. (Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.