Descoperirea Cetatii HRISTIPOLIS, cu ziduri si strazi turnate complet din aur

”– Cum se numeşte ţinutul acela? – a intrebat femeia. – Ţinutul bărbaţilor puternici şi viteji, a răspuns Vigilantius.

– Mai sunt şi alţi oameni acolo? – Sunt mulţi şi nobili, iar moşia lor se numeşte Paradis şi locuinţele lor sunt construite din lumină. Viaţa lor este Dumnezeu, iar existenţa nemuritoare. Hainele le sunt stropite cu sânge, dar pe cap au cununi lucrate din cel mai curat aur, cu tot felul de pietre scumpe. În acelaşi ţinut este şi Împăratul Cel Preaputernic şi temut, care se numeşte Dumnezeul Dumnezeilor şi Domnul Domnilor. Crainicii Lui se numesc Îngerii dreptăţii. Îmbrăcămintea lor este aceeaşi la toţi şi atingerea lor este asemenea focului care arde. Iar senatul acestui Împărat este foarte ales: unii dintre ei se numesc Profeţi, iar alţii Apostoli. Cetatea acestui Împărat se numeşte Hristipolis. Zidul ei este construit din aur foarte curat, are douăsprezece porţi şi de fiecare sunt atârnate mărgăritare. De asemenea, la fiecare poartă se găseşte neîncetat câte unul dintre senatori. Sfântul lacaş din ea este minunat, fiindcă are Sfânta Sfintelor şi Altarul, în întregime din aur. În faţa lui stă un bărbat minunat, care are o harpă cu zece coarde şi îndeamnă neîncetat pe cei ce sunt acolo să laude pe Împăratul Lui, zicând: „Lăudaţi pe Domnul din cer, lăudaţi-L toţi îngerii Lui, lăudaţi-L toate puterile Lui!”. Numele acestui bărbat este David, fiul lui Iesei. Străzile acestei cetăţi sunt pavate cu aur foarte curat. Râul ei este viaţă veşnică, pomii dau roade în fiecare lună, frunzele lor aduc tămăduire sufletelor, lumina este de nespus, porţile nu se închid niciodată, pentru că acolo nu este niciodată noapte şi nici întuneric, ci întotdeauna domneşte bucurie şi veselie fără sfârşit…”

Veniţi la Halmyris a treia zi după înmormântarea Sfinţilor martiri – cu exact aceste vorbe au fost intampinati părinţii lui Astion, in anul 290 al erei noastre, de catre anchetatorul roman Vigilantius, botezat si el intre timp, crestin. De altfel, nici nu ar fi avut de unde sa stie ca cei doi bieti oameni, desi foarte avuti – mama si tatal – aveau sa apara pe pamantul Dobrogei de astazi. O vedenie, in care chiar Sfantul Astion ii aparuse in persoana, il instiintase inca din timp de venirea celor doi oameni.

Il iubisera nespus pe unicul si incantatorul lor fiu, disparut fara de veste de langa ei, si nici nu ştiau ce se petrecuse cu Astion, arzând de dorinţa de a-l vedea…

” – Acestea sunt cele ce mi le-a lăsat fiul vostru Astion. Dacă veţi îndeplini taina acestei puteri dumnezeieşti şi veţi face cele scrise în această Carte, în mod sigur îl veţi vedea şi veţi fi cu el pe veci în acea împărăţie”, a mai rostit Vigilantius, atunci cand, conducandu-i pe cei doi părinţi în chilia Sfinţilor Martiri, avea sa le arate Crucea Domnului şi Sfânta Evanghelie. Mai apoi, tot el le-a tălmăcit ce se întâmplase cu fiul lor, cum a mărturisit pe Iisus Hristos înaintea conducătorilor acestei lumi, fără frică de moarte, fără închinare la zei, şi cum Împăratul Împăraţilor l-a luat la Sine întru acea împărăţie din aur curat.

La scurt timp, cei doi parinţi şi-au mărturisit credinţa în Mântuitorul Hristos, iar Vigilantius i-a condus la un preot, pe nume Bonosus, care i-a făcut catehumeni, pentru ca, dupa 40 de zile, sa fie botezati de Episcopul Evanghelicus. Totul apare in actele istorice (ACTA Sanctorum) studiate amanuntit de cercetatorii – profesori si arheologi – care au lucrat la sapaturile efectuate pe sit-ul de la Halmyris (Murighiol, Tulcea).

Astazi, chilia, cripta, biserica ridicata deasupra ei si intregul sit arheologic pot fi vizitate de toti cei interesati, accesul fiind gratuit, iar in imediata apropiere, noul lacas de cinstire se ridica pe zi ce trece, sub ingrijirea directa a Pr. staret Iov si cu binecuvantarea Arhiereului locului, Preasfintitul parinte Visarion, Episcop al Tulcei… Le poti vedea si tu, pe 8 iulie, vizitand Manastirea cetatii Halmyris, in Delta Dunarii (click aici), la zi de mare sarbatoare, acolo unde se afla moastele intregi ale celor doi mari sfinti – cele mai vechi sfinte moaste descoperite vreodata la noi in tara! [https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/23726-mare-sarbatoare-in-delta-dunarii-8-iulie-invitatie.html]

Pe Epictet, preotul cel preaînţelept şi pe Astion, ucenicul cel mult râvnitor, veniţi toţi să-i lăudăm, că aceştia, de o cinste cu Ermolae şi cu Pantelimon fiind, împreună au binevestit Evanghelia lui Hristos, şi întru adevăr, după Andrei cel întâi chemat, apostoli ai Dobrogei [https://lacasuriortodoxe.ro/comunicate/23755-apostoli-ai-dobrogei-dupa-sfantul-andrei-credinciosii-le-au-luat-moastele-le-au-pus-intr-o-cripta-si-s-au-apucat-de-o-noua-biserica.html] s-au arătat: pe bolnavi tămăduind, demonii gonind, au strălucit cu minunile şi cu puterea cuvântului, pentru care şi chinuri au răbdat de la chinuitori, şi bine încununându-se, pururea se roagă pentru sufletele noastre. Bucuraţi-vă, Sfinţilor Epictet şi Astion, doctorilor fără de arginţi şi mucenici ai lui Hristos!

(Lăcașuri Ortodoxe)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.