Centrul Cultural Spiritual Varatic – sfintirea unui loc de intalnire prin iubire si creatie, pentru generatiile viitoare

FOTO: Centrul Cultural Spiritual VaraticLicenta de utilizare acordata Lacasuri Ortodoxe: Mariana Gurza

In renumita Mănăstire ortodoxa de maici Văratec, din comuna Agapia a județului Neamț, in aceasta sambata, 29 iulie 2017, un eveniment important ce urmeaza sa se desfasoare va atrage multime de credinciosi si un sobor deosebit de preoti.

Conform unor informatii oferite Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe in ultimele ore, in splendida manastire aflata la aproximativ 12 km de Targul Neamt si la 40 de km de Piatra Neamt, cu aceasta ocazie, va fi inaugurata o noua ctitorie, care va sustine si incuraja la randul sau splendoarea sfantului lacas fondat in urma cu mai mult de 230 de ani de catre o maica pe nume Olimpiada si de duhovnicul sau Iosif, indrumati fiind chiar de Sfântul nostru Cuvios Paisie, staret al Manastirii Neamț.Centrul Cultural Spiritual Varatic – sfintirea unui loc de intalnire prin iubire si creatie, pentru generatiile viitoareIndependenta din anul 1839, odata cu iesirea ei de sub administrarea Mănăstirii Agapia din apropiere, manastirea cu ziduri masive din piatră care inconjoara Biserica principala inchinata “Adormirii Maicii Domnului”, este strajuita de un sat mănăstiresc remarcabil, cu ulite extrem de inguste, format din case tradiționale țărănești in care vietuiesc maicutele.

Tot acest ansamblu manastiresc de la Varatec, inclus deja de 2 ani pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț, se imbogateste astazi cu un nou edificiu remarcabil, in sambata ce urmeaza avand loc inaugurarea frumosului: “Centru Cultural Spiritual Văratic”.

Noul Centru Cultural Spiritual Varatic, care urmareste să evidenţieze valoarea culturală şi spirituală a locului, a fost realizat la initiativa si prin eforturile Doamnei Emilia Ţuţuianu – dupa depasirea mai multor obstacole intampinate pe parcursul celor doi ani in care a fost realizat! – psiholog, editor, director fondator al Editurii Muşatinia si totodata membru fondator al primei reviste culturale apărute la Roman, Revista on-line Melidonium, implicata in aceasta ctitorie, cu trup si suflet, alaturi de sotul ei, Dorin Dospinescu.

Centrul Cultural Spiritual Varatic – cu ctitorul Dianu SfrijanDespre ridicarea acestei noi clădiri impunătoare, aflata de acum in apropierea Sfintei Mănăstiri, respectand cu ambitie, la nivel arhitectural, spiritul locului, cat si despre evenimentul de sambata, aflam mai multe, insa, chiar de la investitorul principal, Dianu Sfrijan, care aflat in Anglia, ne marturiseste:

“Particip alături de cei prezenți aici la inaugurarea Centrului Cultural Spiritual Văratic, pentru mine un vis devenit realitate. Mă bucur foarte mult să fiţi alături de mine acum şi mărturisesc faptul că sunt convins că şi soţia mea ar fi fost fericită să fie acum alături de mine şi de noi toţi.

Poate vă întrebaţi care este justificarea acestui gest de Mecena, de a înfiinţa un Centru Cultural lângă o mănăstire. La început a fost sincera mea dorinţă de a face ceva deosebit în memoria soţiei mele, plecate de lângă mine prematur, lăsând în mine un gol imposibil de umplut, un gest care să vorbească despre ea şi după ce noi nu vom mai fi. Preaplinul unui suflet trebuie să se reverse undeva, pentru a nu dispărea definitiv în marea tăcere. Datorez prietenei mele Emilia Ţuţuianu ideea de a crea un Centru Cultural la Văratic, elaborarea și coordonarea construcției acestui templu al iubirii de oameni. Acum îmi dau seama că, acceptând sugestia Domniei-Sale, am făcut o alegere minunată, ca în cazul tuturor ideilor pe care Emilia a avut bunătatea să mi le dea.

Acum, când acest gând al meu are o formă reală, pe care o consider extrem de reuşită, inima mea îşi găseşte împăcarea. E ceva din finalul lui Faust şi mă simt oarecum împăcat. Sunt convins că Sheila ar zâmbi cum, pentru mine, numai ea ştia să zâmbească. Mulțumesc tuturor celor care s-au dedicat acestui început şi au dat formă gândului meu de aer.

Ştiu că a fost greu, că nu este uşor să integrezi străini într-un proiect propriu. Acum ştiu că sora mea de suflet Emilia Ţuţuianu a reușit să găsească soluţii viabile şi, împreună, am învins timpul. Mulţumesc maicii stareţe a Mănăstirii Văratic, Iosefina Giosanu, şi soborului de maici, care au acceptat această intruziune a culturalului şi civismului laic în lumea eterată a rugăciunii. Nu în ultimul rând mulţumesc constructorilor Lucian și Ștefan Spânu, cei care efectiv au zidit, piatră pe piatră, împreună cu echipa domniilor lor, acest edificiu.

Sunt mulţumit şi pentru faptul că, prin obiectivele şi activităţile propuse, echipa de management a Centrului a înţeles exact, şi fără prea multe explicaţii, ceea ce s-a dorit să se întâmple cu această clădire, așa cum a fost proiectul sorei mele de suflet, Emilia Țuțuianu, și din consultările ulterioare. Este minunat când întâlneşti oameni care se pot înţelege şi te pot înţelege aproape doar din priviri. Şi e un lucru destul de rar, pe care l-am descoperit în această familie mai largă. Nu ştiu dacă fără donaţia mea aş fi putut găsi acest sentiment de împăcare şi de comuniune omenească pe care le-am găsit prin micul meu gest, dar sunt convins că bucuria şi starea de comuniune pe care le vor descoperi cei care vor trece pragul acestei clădiri va fi pentru noi, pentru mine şi pentru draga mea Sheilla, prilej de a zâmbi de dincolo de stele.

Le doresc tuturor celor care vor călca pragul Centrului Cultural să devină mai buni, mai drepți, iubitori de frumos și de valori culturale, mai înțelepţi, mai toleranţi şi, poate, puţin mai fericiţi. Pentru că sentimentul fericirii este atât de versatil, are atâtea forme şi nuanţe! Acum, aici, între voi, toţi, mă simt şi eu puţin mai fericit decât acum câteva zile. Vă mulţumesc tuturor!”

Centrul Cultural Spiritual Varatic – invitatie la sfintirea unui loc de intalnire pentru generatiile viitoareConform organizatorilor, evenimentul din aceasta sambata va incepe la ora 10:00, atunci cand vor fi sfintite si inaugurate, in prezenta credinciosilor, clericilor si oficialitatilor din zona:- Salonul Safta Brâncoveanu – un muzeu etnografic, dezvoltat la demisol, care prezintă obiecte tradiționale din zonă;- Salonul literar – dedicat celor care au iubit Văratecul şi au creat aici, celor care şi-au purtat paşii şi şi-au plecat genunchii, în faţa icoanelor, personalităţi de prim rang ale lumii literare precum: Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, Calistrat Hogaş, Garabet Ibrăileanu, Otilia Cazimir, George Topârceanu, Mihai Eminescu şi Veronica Micle, Emil Gârleanu, Ion Alexandru, George Lesnea, Cornelia Pillat, Grigore Ilisei, Constantin Ciopraga, Valeria Sadoveanu, Ştefania Velisar Teodoreanu, Zoe Dumitrescu-Buşulenga, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Bartolomeu Anania, George Bălăiţă, Fănuş Băileşteanu, Gheorghe Brătianu şi mulți alţii care au lăsat posterității mărturii literare, despre locuri, oameni şi întâmplări;- Biblioteca Mihai Eminescu – aflata la mansarda muzeului, unde cei dornici de studiu și lectură pot consulta un vast material de arhivă;- Salonul de Artă, aflat tot la mansardă – loc in care pot fi prezentate expoziții de pictură.

In plus, intr-o relatare oferita noua de Mariana Gurza [https://www.marianagurza.ro/blog/2017/07/10/centrul-cultural-spiritual-varatic-–-dulce-sunet-de-clopot/] , poetă, editoare şi eseistă creştină [https://www.marianagurza.ro/] , alaturi de multe alte informatii prezentate mai sus, invitatia pentru aceasta sambata ne asigura de surpriza unei privelisti oferite noua – celor ce vom fi aproape de ctitorii acestui impunator proiect incurajat de Biserica Ortodoxă Română, la frumosul si mult-asteptatul eveniment – “de la balconul mansardei”, care “ne poartă într-un periplu de imagini, de la Biserica Sfantul Ioan – unde se află mormântul poetei Veronica Micle – până la Cetatea Neamțului, peste Codrii de aramă și Pădurea de argint, prezente în versurile eminesciene”… Asa incat, nu se prea poate sa lipsim!

Un articol de: Carmen-Ana, Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.