PREMII: Targul International Frumos Ceramica de Saschiz

Târgul Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Saschiz, organizat în perioada 19 – 23 iulie 2017, a avut loc în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de ţară. La eveniment au participat 50 de specialişti şi olari din România, Ungaria şi Bulgaria. Fabrica Interkeramik din Kecskemet, Ungaria şi Interceram Sighişoara au sponsorizat demonstraţiile de olărit cu 100 kg de lut, iar partener cultural şi colaborator al Târgului a fost Asociaţia Maghiarilor din Sibiu, care ne-a sprijinit cu doi voluntari traducători maghiară-română-maghiară pentru conferinţă şi organizarea şi desfăşurarea în condiţii optime a evenimentului.

Târgul a urmărit reintroducerea în sistemul obiectelor de uz casnic şi cotidian a vaselor de lut prin sublinerea beneficiilor unei alimentaţii sănătoase, estetice şi funcţionale pe care acestea le implică.

Târgul Internaţional Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Saschiz a atras un număr de 12.415 vizitatori, mai mare față de cel înregistrat la ediția precedentă (12.311).

Pe toata durata Târgului s-a creat o arhivă foto de aprox. 600 fotografii şi filme, disponibilă la Arhiva Muzeului ASTRA. În același timp s-au realizat interviuri cu olarii participanţi şi au fost culese 10 reţete, iar Muzeul ASTRA și-a completat colecția de ceramică cu 20 piese replici-ceramică de Saschiz realizate de meşterii olari participanţi, români, bulgari şi maghiari. De asemenea, aici s-au realizat 50 de obiecte de ceramică la roata olarului care au fost donate voluntarilor de la Centrul Scout Nocrich.

Un alt aspect important este cel culinar. În cele 3 zile de demonstrații culinare interactive s-au gătit aproape 150 kg de mâncare.

Târgul Frumos. Ceramic. Folositor, ediţia a VI-a 2018 va promova şi revitaliza un vechi centru de ceramică săsească din secolul XVIII-lea şi al XIX-lea, Bistriţa. Asociatia Lacasuri Ortodoxe este partener media oficial al Muzeului ASTRA.

DEMONSTRAŢII DE OLĂRITPREMIUL I

LEŞ GAVRIL, Bodony, Ungaria

PREMIUL IILEŞ NORBERT, Bodony, Ungaria

PREMIUL IIINAGYNÉ TÖRÖK ZSÓKA, Tiszafüred, Ungaria

DEMONSTRAŢII DE GĂTITPREMIUL SPECIAL AL JURIULUI

CENTRUL SCOUT NOCRICH (BALINT CSABA şi ALIN CIOCEA)- Gulaşul hunilor

PREMIUL I

MOLNAR JÁNOS şi MOLNARNÉ ANETTA, Tata, Ungaria (Supă de prins flăcăii)

PREMIUL IINAGYNÉ TÖRÖK ZSÓKA, Tiszafüred, Ungaria ( Viţel cu sos vânătoresc şi găluşte)

PREMIUL IIIFARKAS GÁBOR şi FARKASNÉ SZEGFŰ ANIKÓ, Mezőmegyer, Ungaria (Supă de cartofi cu ciolan afumat şi cârnaţi Csabai)

…….

Cosmin Călinescu

Purtător de cuvânt Muzeul ASTRADepartamentul Marketing

Muzeul ASTRA

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.